НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Пантеон Майка България в село Гургулят

Сред кристален въздух на билото на планината, село Гургулят се намира едва на 40-тина километра от София. Ако идвате от Сливница, километрите са десетина, а от Брезник са с идея повече – 12. В покрайнините на селото, освен подходящите за туризъм пътеки се намира Пантеонът “Майка България”.

УПЪТВАНИЯ:

Изпробвали сме два маршрута с начална точка София:

  • Ако изберете да минете през град Сливница, ще  пътувате по международния път Е80:  София – Сливница – Гълъбовци – Гургулят. Щом влезете в Сливница, в центъра му ще видите Паметника-костница „Героите на Сливница“. След него трябва да продължите по шосе 811, посоката е Сливница – Брезник. Пътят е  живописен, макар и малко разбит. Шосето обаче не е стръмно, нищо че води към билото на планината. Пантеонът се забелязва, щом наближите село Гургулят. След като подминете центъра на селото, внимателно наблюдавайте за дървената табелка за завоя към Пантеона.
  • Другият вариант да стигнете до Гургулят е маршрутът по шосе 638: София-Божурище-Гурмазово-Пожарево-Росоман-Златуша-Делян-Бабица-Брезник. По пътя може да спрете в началото на Брезник, за да разгледате възстановената арка на Пети конен полк. Отклонението за Пантеона в Гургулят по този маршрут ще се пада преди центъра на селото, ориентир отново е дървената табела. Тази година (май 2018) това бе по-непрепоръчителният маршрут. Около 15 от общите 21 километра от пътя Брезник – Сливница бяха в ремонт. Заварихме дупки и изобщо липса на асфалтов път (7-8 километра). Надяваме се, че наесен пътят ще е станал чудесен:)

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Пантеонът е построен на местата, където на 7 ноември 1885 година са водени решителните сражения в битката при Гургулят от Сръбско-българската война. Тогава отрядът на капитан Христо Попов влиза в срещен бой (на нож) със сръбската Моравска дивизия. С щиковата атака нашите войски разгромяват противника. В тези боеве срещу сръбската войска се изправят едва три български пехотни дружини, артилерийска батарея и по-малко от два конни ескадрона. Местните хора влизат в боя, включително жените и децата. Победата и нанесените тежки загуби принуждават сръбската войска да спре настъплението си. По този начин е бил осигурен левият фланг на българската войска, която се е прегрупирала за преминаване в контранастъпление след това. 

Пантеон “Майка България” е издигнат през 1985 година по случай 100 години от войната. Формата му е на четириъгълна пресечена пирамида. В центъра има скулптура от кварцит. В пантеона може да се влиза от четирите страни по изградените стълбища. За съжаление мемориалните надписи с бронзови букви са откраднати и по-късно са подменени с ламаринени пана, но лъвовете и мечовете с лаврови венци изглеждат оригинални.

Под паметника върху братската могила лежат костите на българските и сръбски войници, загинали там.

Пред Пантеона има паркинг, има дори две тоалетни, състоянието на които не сме проверявали. Има къде да си направите пикник, но там доста духа и може да предпочетете по-закътано място. През селото минава река. Местността Петлюк се намира на около километър от Пантеона, също и екопътеката Гълъбовци-Петлюка, която сме си набелязали скоро да посетим.

Децата могат да потичат край Пантеона, пазете ги единствено от високите стъпала. Колички също е възможно да се ползват, с малко пренасяне по стълбите. Препоръчваме ви да си носите вода и храна, макар да се намирате в покрайнините на село.

За разходката препоръчваме да вземете със себе си:

  • връхни дрехи (на билото на планината духа)
  • слънчеви шапки
  • вода
  • нещо за хапване
  • цветя

Още снимки от Пантеон “Майка България”:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.