НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Пети конен полк в Брезник

Допреди година не бяхме ходили в Брезник, затова пък напоследък все по-често се отправяме в тази посока. От София пътят е под час през селцата, така че Елора има възможност да дремне и на отиване, и на връщане. Семействата с малки деца знаят колко е важно детето да поспи, за да няма рев и сърдене, щом слезете от колата. Имаме си любим път – живописното шосе 686 – по което ни е приятно да пътуваме и да набелязваме къде още да се отбием.

В Брезник е малкият парк с Желязната вода, чудесен за пикник. Наблизо, в хотела на същия хълм има обществен басейн, също и хижа с ресторант. В града има още една чешма с „желязна вода“, старинната църква с прекрасен двор „Света Петка“, паметник, посветен на боевете за Съединението на България с голяма детска площадка до него. Общо-взето, в Брезник има къде да се разходите.

На път към Църногорския манастир  случайно забелязахме бялата арка на Пети конен полк, докато минавахме през вече познатите ни улички на града. Бяхме чели за арката, но нямахме представа, че сме я подминавали поне няколко пъти. За късмет Елора не спеше, така че спряхме.

Не очаквайте да намерите коне там, за съжаление. Възстановена е арката на мястото, където се е помещавал полка. Има и мъничък парк.

УПЪТВАНИЯ:

По шосе 638: София-Божурище-Гурмазово-Пожарево-Росоман-Златуша-Делян-Бабица-Брезник, пътят ви ще е около 35 километра. Другата възможност е по шосе 63: София-Перник-Мещица-Брезник, той е около 55 километра. Арката се вижда от самия път, малко след като влезете в града. Ако идвате като нас от София, арката ще се падне във ваше дясно. Точно срещу нея има бензиностанция. Отстрани на пътя има разширение, на което може да оставите автомобила си.

Ако минете през арката, след нея вдясно има малък паркинг. Вляво след арката се вижда пътечка със стъпала, в края й има поляна под сянката на дървета и паметник.

ИСТОРИЯ:

Арката на Пети конен полк е възстановена през месец май тази година (2018-та). Статуята на орела е дело на скулптора Борис Борисов и двама негови колеги.

По информация от мрежата:

Пети конен полк е формиран  през 1898 година в Добрич. През 1901 година е разформиран и до 1907 година съществува като 1-ви кавалерийски дивизион. От 31 август 1909 година се установява на гарнизон в Брезник. Участвал е в Първата балканска война (1912-1913 година) във Втората балканска война (1913 година). През Първата световна война полкът освобождава Прилеп, Битоля, Ресен, Томорос, Баница, Върбени, Лерин, Охрид, Подградец и Струга. Полкът взема участие в заключителния етап на Втората световна война. Разформирован е през 1945 година.

Подробна информация ето тук: http://www.boiniznamena.com/

Паметникът в малкия парк е издигнат в памет на загиналите герои от полка през войните 1912-1918 година. Освен имената на загиналите са изписани и местата, на които полка е воювал: Кочаний (1915 година) Криволакъ (1913 година) Браила, Фуркулещи (1916 година).

В памятъ на падналитѣ герои отъ 5к. полкъ прѣзъ воинитѣ 1912-1918г.

На едно от дърветата е вързана люлка, която Елора оцени подобаващо и мястото мигновено й стана още по-интересно. На момченцата оръдията ще са по-привлекателни, може би.

Мястото е приятно за почивка по пътя – сенчесто, поддържано и с историческо значение. Отбийте се, ако минавате!

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.