ПЕЧЕНИ КРУШИ С КРЕМ – РЕЦЕПТА

Печени круши със сирене маскарпоне – стават неустоимо вкусни. Ако имате домашни и се чудите какво да ги правите, ето идея. Нашите са от двора на село. Твърдички са, преди да узреят напълно, а после трябва да се ядат много бързо, защото се развалят. Ето защо всяка седмица пека по една тава, прибирам в кутии и хапваме за десерт.

СЪСТАВКИ:

Ето примерни мерки за една голяма тава:

  • Круши, не меки
  • За всяка половинка круша по половин кафена лъжичка масло
  • За всяка половинка круша по една кафена лъжичка мед
  • Маскарпоне 250 грама
  • Заквасена сметана половин буркан
  • Орехи или лешници за украса
  • Вода 100 мл
  • цейлонска канела за поръсване
  • две-три лъжици захар по желание

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязвам крушите на половинки. Те не трябва да са меки и презрели. Махам цвета, семките и дръжките. Кората не се бели, само ако има наранени, твърди части по нея.

Нареждам половинките плътно и с кората надолу в тава за печене. Във всяка половинка слагам половин кафена лъжичка масло и една кафена лъжичка мед. Ако крушите не са особено сочни, на дъното на тавата се слага вода – малко вода, колкото да омекнат крушите, а не да правите компот.

Фурната се загрява на 180-190 градуса по Целзий. Ако печете на вентилатор, ще са готови по-бързо, за около 20 минути. Само не го слагайте близо до реотаните, за да не прегорят отгоре.

Ако нямате вентилатор, ще се изпекат по-бавно, за около 40 минути. Крушите са изпечени, когато можете с лекота да ги прободете с вилица.

Поливам крушите със соса от дъното на тавата. Не го изхвърлям, а го прибирам и него, и преди да сервирам круша, я поливам с този сос.

Разбърквам на ръка сиренето маскарпоне и заквасената сметана. Ако обичате по-сладичко, добавете две-три лъжици захар. Ако обичате да разбърквате с миксер, ползвайте го:) После на всяка половинка от крушите добавям по една лъжица от сместа. Най-отгоре поръсвам със счукани орехи или лешници, и с малко канела.

Крушите са вкусни и топлички, и извадени от хладилника. Щом изстинат и не ни се хапва повече, го слагам в кутии и прибирам на хладно.

Да ви е сладко!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.