СИРОП ОТ ВИШНЕВИ ЛИСТА – РЕЦЕПТА на Л.Кърджиева

Обожаваме рецепти „от нищо-нещо“. Радваме се, когато откриваме тайните на природата. Така беше и с рецептата за вишнев сироп от листа. Бяхме възхитени от вкуса, изясни ни се защо се ползват листа от вишна за консервиране и само ни беше яд, че плода на вишната отдавна беше станал на вишновка, та не можехме и малко да оцветим вкусното сиропче.

Намерихме рецептата за сироп от вишневи листа в една стара книга, издадена през 1944 година: „Домашно приготвяне на зимнина“ от Лидия Кърджиева. Дотогава правехме сироп само от смокинови листа. Веднага набрахме малко листа за проба от вишната. Беше началото на есента.

ВРЕМЕ НА ПРИГОТВЯНЕ:

Рецептата е изключително бърза. За около 10-15 минути и сиропът е готов и само трябва да изстине.

СЪСТАВКИ:

  • вишневи листа около две шепи
  • шепа зрели вишни за цвят, по желание
  • 1 килограм захар
  • 1 литър вода
  • половин чаена лъжичка лимонтозу, по желание

От това количество се получава два литра сироп за разреждане.

ПРИГОТВЯНЕ:

Първата стъпка е да наберете свежи листа от вишна. Напролет листата били по-свежи, през лятото пък има и зрели вишни, които ще направят сиропа червен. Ние сме изпробвали рецептата и с есенни листа и сиропът се получи пак много хубав.

Как да премерите точно две шепи листа? Ето още един пример, макар че всичко се мери на око: колкото да напълните половин пликче от щандовете за плодове и зеленчуци.

Слагате измитите листа в тенджера заедно с водата. Щом водата заври, спирате котлона. Водата не трябва да ври, за да не се притъпи вкуса от листата. Прецеждате, за да ги махнете от течността.

Ако имате вишни, добавете ги в този момент. Слагате един килограм захар и отново завирате, за да се разтопи захарта. Гъстотата на течността става подобна на тази от сироп от бъз, цвета също е много близък, ако не сте сложили и зрели вишни. Накрая, ако ще го пазите за зимата, добавяте лимонена киселина. Ние я добавяме, защото така пише в старата рецепта, иначе те листата на вишната по принцип си съдържат лимонена киселина…

Ако сте слагали вишни, прецедете готовия сироп.

Полученото количество е доста, тъй като се разрежда с вода. Ние си сложихме и за зимата, макар килера ни да е пълен със сиропчета.

В старата рецепта се добавя карминова боя, за да добие сиропа червен цвят. Карминовата боя е червен оцветител, познат като E120 Кармин. Въпреки, че този оцветител би трябвало да се прави от кохинил буболечки, вече технологията не е никак безопасна. Ако през 1944 година пигментът е извличан механично, в наши дни се ползват химични вещества, затова ние се въздържаме от оцветители, ако не са шепа вишни.

Освен вкусен, вишневият сироп е и полезен. Е, захарта в него уравновесява полезното с вредното, но все-пак… Полезен е за превенция на ракови заболявания, особено на дебелото черво, за по-лесно заспиване, при менопауза, за изхвърляне на песъчинки от бъбреците…

Да ви е сладко!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.