НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Средновековен парк МАРКЕЛИ

Отидохме до средновековен парк МАРКЕЛИ през един почти облачен летен ден. Има много да се разглежда, мястото обхваща голяма площ и ще се наложи да походите доста, ако искате да видите всичко. Съветът ни е да посетите крепостта, когато времето не е горещо. Бихме предпочели да ни вали дъжд, отколкото жаркото слънце от онзи летен следобед.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до Средновековен парк МАРКЕЛИ, ви трябва личен превоз. По пътя има две-три табели с упътване и ние следвахме тях. Навигацията ни помогна само донякъде, явно пътят е съвсем нов и липсваше на картата. Въпреки това стигнахме лесно:

Следвахме автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас – София. Завихме в посока Карнобат и продължихме по шосе 795. Подминахме отклонението за Карнобат и на около два-три километра след него на едно кръстовище забелязахме табела за крепост Маркели. Пътят, по който поехме представлява дълъг около два километра тесен асфалтов път, криволичещ сред полето. Подминахме сградите на бивше военно поделение. Имаше по-широки участъци, да се разминете с друго превозно средство.

Шосето свършва в паркинга пред Средновековен парк МАРКЕЛИ. 

  • Паркингът е безплатен.
  • Входът за средновековен парк МАРКЕЛИ се заплаща. За възрастни – 3 лева. Деца и пенсионери – 1 лев.
  • Безплатни химически тоалетни.
  • В близост до входа има дървена наблюдателна кула.

Площта на Маркели е голяма, стига до водна площ, която ние видяхме отдалеч. В околността не е разрешено да влизат автомобили.

Няма почти никаква сянка, така че независимо дали ще разгледате само частта с моста и църквата или ще се разхождате повече, задължително си носете:

  • слънцезащитни шапки или дори чадър
  • вода
  • нещо за хапване

Можете да ползвате дори детска количка – алеите са сравнитено равни и утъпкани. Децата ще тичат наволя. Има къде да се покатерят, така че ги наблюдавайте.

Близо да входа има невисока дървена кула, на която ще се зарадват и малките, и големите. От нея се забелязва покривът на църковния комплекс, както и солидният дървен мост, който води към него. За да се ориентирате накъде да поемете, са поставени и обозначителни табели.

Дървеният мост се оказа главната атракция за нас в Средновековен парк МАРКЕЛИ. По него се стига до църковен комплекс, скрит под покрив. Църковният комплекс е подходящ за посещение дори в горещ слънчев ден, както и в дъждовно време. Г-образно над разкопките е изградена дървена пътека, за да разгледате и да се насладите на гледката, която се разкрива от всички посоки.

Установихме, че е твърде горещо дори за нас възрастните да разгледаме дървената вишка и юртите, които се забелязваха в полето. Не горяхме от желание за среща и с предполагаемите влечуги по пътя, така че направихме няколко снимки и решихме да го отложим. Бяхме чули, че от вишките в крепостта могат да се наблюдават много видове птици, част от които са вписани в Червената книга на България. Така че, в крепостта Маркели ще се върнем пак в някой по-подходящ сезон, за да я видим в пълния й блясък. Ако живеете близо и търсите приятни места за разходка в по-хладните месеци, разходете се. За децата има много простор, чист въздух и история.

А където може да отиде дете, може да стигне всеки, нали така 🙂

Ето още малко кадри от Средновековен парк МАРКЕЛИ:

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.