НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Към Трапезица във Велико Търново – търсете кодовата дума

За да разгледате Велико Търново трябва поне една седмица. Ние откриваме по нещо ново всеки път, щом посетим този царски град.

В края на май (2017-та) се качихме и в крепостта „Трапезица“, която от есента на 2016-та отново е отворена за туристи.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете до „Трапезица“ трябва да следвате кодова дума: фуникуляр. Макар хълмът да се вижда отвсякъде, може да се полутате, докато търсите пътя към крепостта. Ако сте в автомобил, вероятно е да подминете мъничката табела, сочеща към крепостта. Ако се возите и недовиждате леко това е почти сигурно 🙂

Забелязахме надписа „фуникуляр“ и бързо съобразихме да поемем натам. Пътят, който трябва да следвате е шосе 514 Велико Търново – Арбанаси. След като завиете при мъничката табела и по-големия надпис с кодовото име, поемате по улица Дервеня. След нея завивате по улица Трапезица, в края й е станцията на фуникуляра към „Трапезица“. Фуникуляр е кабинков лифт, който се движи по релса. Малко по-рано подминахме табела за екопътека, водеща към „Трапезица“. Може да се качите и със собствени усилия, ние нямахме много време, затова се возихме.

Полезно е още да знаете:

 • До станцията на фуникуляра има паркинг за 50-60 автомобила, също и автобуси, безплатен е. Сградата разполага с безплатна тоалетна, автомати за вода и лакомства. Носете поне вода със себе си, в крепостта няма магазини.
 • За възрастни входът за музея плюс ползването на фуникуляр в двете посоки е 16.00 лева, за учащи и студенти – 12.00 лева, български граждани над 60 години – 13.00 лева, семеен билет за семейства с до 3 деца от 7 до 18 годишна възраст – 26.00 лева, инвалиди със социален асистент – 5.00 лева.
 • Работно време: от 9.00 до 17.00 часа.
 • Фуникулярът има едночасова обедна почивка от 12.00 до 13.00 часа.
 • Всеки последен четвъртък на месеца, входът за АМР „Трапезица“ е безплатен, с изключение таксата за фуникуляр, която е 10.00 лева.
 • Линията на фуникуляра е дълъга около 130 метра. Вози гладко, преминаването на сглобките между металните релси се усеща съвсем леко. Времето за изкачване и слизане е около три минути.
 • Пазете билета от фуникуляра, той служи и за вход за музея на „Трапезица“, а ще ви трябва и за слизане.
 • Запасете се с метални левчета – с тях работи „далекогледът“ в крепостта.

ИСТОРИЯ:

След като стигнете върха, се оказвате във втората крепост на вътрешния град на Средновековен Търновград. Крепостта е с форма на трапец, следва релефа на платото върху което се намира. Предполага се, че името Трапезица идва благодарение именно на трапецовидната й форма. Изградена е на десния бряг на река Янтра, северозападно от популярната дестинация – крепостта Царевец.

Гледката е изумителна – след платото, върху което се намира Арбанаси погледът ви се спира върху величествения Царевец, после съвременното Велико Търново и заобикалящите го планини.

Смята се, че главният вход на „Трапезица“ се намирал на южната страна и е бил свързан с Царевец чрез мост над  река Янтра. Мостът е бил някъде срещу църквата “Св. 40 мъченици”. Към този вход е водел каменен път, изсечен в скалата и стигащ до южната порта, следи от присъствието му са запазени и до днес.

Благодарение на пътеките из крепостта разходката е истинско удоволствие. Поставени са пейки, на които да поседнете и да се подкрепите, радвайки се на невероятната гледка, която ви заобикаля. Разходката е възможна и с по-малки деца, и дори с количка. Има невисоки стълби. Разбира се, дръжте малките деца за ръка, особено във възстановените постройки.

В музея са изложени малка част от откритите при разкопките на района артефакти: керамика, монети от различни периоди, многообразни воински принадлежности. На интерактивните панели можете да прочетете за крепостта и артефактите, които са изложени. Има и триизмерен интерактивен модел на крепостта.

При разкопките на „Трапезица“ са намерени основите на 17 църкви. В църква номер 8 се предполага, че в специална мощехранителница са били положени мощите на Свети Йоан (Иван) Рилски. Известно е, че цар Иван Асен I тържествено ги е пренесъл от Средец (днес София) в Търновград.

В няколко от възстановените църкви са запазени части от стенописи.

Погледнете от кулата или крепостната стена срещу крепостта Царевец – под вас тече река Янтра, в далечината се виждат кубетата на катедрален храм „Свето Рождество Богородично“.

Запасете се с монети от левче, ако искате да разгледате околността с „далекоглед“. Дори и да забравите, гледките с невъоръжено око няма да ви разочароват, напротив.

Децата и възрастните се радват на:

 • Гледката от крепостта: околните планини, платото на Арбанаси, Царевец и Велико Търново
 • Река Янтра погледната отвисоко
 • Разкопките и възстановените църкви 
 • Фуникулярът
 • Възможността да разгледате околността с „далекоглед“
 • Музей с откритите при разкопките на района артефакти
 • Пейки за релакс
 • Кулата на крепостната стена

Най-подходящи сезони за посещение: Целогодишно, като най-интересно ще е по време на спектакъла „Звук и светлина“!

Автори: Явор Радев, Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.