ТРАХАНА – РЕЦЕПТА ЗА ЗИМНИНА

Трахана – това е вариво, нещо средно между суха супа и макарони. Често погрешно е обявявана за гръцка, че и турска храна, защо ли обаче името ѝ се обяснява само на български? Ами защото е на нашия народ, останалите народи са я взаимствали и все-още я наричат с оригиналното ѝ име. Трахана идва от троха, нещо на трохи. В думите се крие истинската история.

Траханата е старо ястие, ала не и забравено. В южните части на България се приготвя и до днес. Мъжът ми, макар да е шоп, също много обича да я похапва. Баба ми беше от Сакар планина, едно селце край Тополовград. Живееше в Сливен. Тя приготвяше трахана, но тогава аз не се и сещах да питам за рецептата. Едва миналата година помолих нейна племенница да ми обясни подробно как се приготвя трахана, а тази есен аз бях готова за своя първи опит.

Траханата е много полезна във всяка кухня, защото от нея за половин час се приготвя бърза манджичка, а може просто да овкусявате с нея супи и яхнии. Ако и вие обичате трахана, ето как съвсем лесно да приготвите тази зимнина.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 • ½ килограм домати
 • ½ килограм печени и обелени чушки
 • 1 глава лук
 • лъжичка чубрица
 • малка връзка стрък резене (фенел, див копър)
 • сол
 • 1/3 чаша активен квас за хляб
 • 2 килограма бяло брашно

Препоръчвам това количество продукти, особено като за първи опит. От него излиза малко повече от компотен буркан суха трахана, а питките за сушене пълнят точно един дехидрататор. Ще срещнете рецепти с по три килограма зеленчук, обаче това е огромно количество и огромен труд. Представете си само колко тесто ще бъде. Аз направих рецептата с по един килограм чушки и домати, и пак ми беше много – тестото стана огромно, суших на два пъти питките.

И така – изпичате и обелвате чушките, нарязвате доматите и лука наедро и ги слагате в тенджера заедно с чубрицата и букетчето див копър. Този див копър в рецептите се споменава като траханово биле и се наложи да направя огромно проучване, за да открия каква е тази билка и да си я набавя в София. Тя прилича на копър, но вкусът ѝ е по-анасонов. Смешното е, че в нета дивия копър е обявен за рядък вид в България, обаче например в Сливен той расте във всеки двор. Какво му е рядкото не знам.

Варите доматите, чушките и лука на тих огън към час, докато се сготвят. После махате букетчето див копър, пасирате, оставяте да поизстине. Замесвате тестото като добавите кваса и половината брашно. Дала съм примерно количество брашно – вие го измесете като за хляб, да не лепне. Оставяте замесеното тесто в дълбока купа и го покривате с капак, за да не съхне. Оставяте на хладно, не на топло. Това тесто бухва много и то с наистина малко квас, направо бях поразена. Вие го понатиснете с малко брашно да слегне и на другия ден, след 24 часа, когато то вече няма да е толкова бухнало, го премесете отново. Тук ще влезе останалото количество брашно.

По принцип не съм сигурна защо тестото трябва да престои 24 часа. Колкото повече стои, траханата става по-кисела. Може би така е по-трайна, може би защото по-малко втасва… Чудя се. Аз например, водена от няколко различни акъла, оставих тестото цели три дни. Получи се трахана с отчетливо кисел вкус. Ние си я харесваме, обаче вие можете да намалите отлежаването на тестото ако не първия път, то при следващо приготвяне. Догодина ще го държа само денонощие.

След като тестото е стояло 24 часа, то е по-рядко и по-лепкаво. Затова го месите, добавяйки брашно, за да можете да направите питчици. Ще поеме към килограм брашно.

Правите тънки питчици, които трябва да изсушите. Аз разполагам с дехидрататор, но не и с двор, затова давам акъл само за сушене в апартамент. Направих питките големи колкото да се поберат на етажите на дехидрататора. Суших на 50-60 градуса по Целзий около 10 часа и тогава питките бяха готови за разчупване на трохи.

Този момент е важен, не го пропускайте. Аз обаче не го осъзнах, а и имах двойна доза питки, замотах се и не ги напроших. На следващия ден питките бяха твърди и вече се трошаха трудно.

Грешката с трошенето май се случва на всеки новак в приготвянето на трахана. Племенницата на моята баба специално ме беше предупредила да настържа траханата и, че не става да я меля в мелачка, защото ще стане на прах. Тя също е имала перипетии първия път. После опитах какво ли не – чопър, машина за краш айс, чукче за пържоли. Стана с чукче за пържоли – бавно, но е вариант при липса на други възможности. Покривате питката с кърпа и удряте с чукчето. Така се наложи да начупя траханата, защото не внимавах и пропуснах момента. Догодина няма да направя тази грешка и ще я натроша в мига, щом минат 10-те часа сушене в дехидрататора.

Имайте предвид, че на петия час трябва да прередите тавите в дехидрататора, защото той суши най-силно в долната част и най-слабо горе. Поне моят така прави.

И така, след много четене, питане и думкане с чука за пържоли, първата ми трахана беше готова. Аз си уших торбички от памучен плат, но ако траханата е вече твърда и суха, може да се съхранява и в буркан. Веднага си сготвихме една порция. Може би защото беше прясна и бита с чукче – тоест имаше по-едри парченца и такива почти на прах – увря бързо и почти нямаше топченца. Щастлива съм, че родителите на Явор опитаха за първи път трахана и също много я харесаха.

Според мен можете да приготвите суха трахана с каквито продукти решите – тиква, лук, лапад… Изобщо не е на живот и смърт да спазвате всички салтанати и условия, които ще чуете. Сигурно и без див копър ще стане. Та траханата е била начин да се съхрани полезна храна за зимата – в торби, бърза за приготвяне, с полезните растения от лятото и есента. Тя е хранила поколения българи и още ни храни.

Любимата ни рецепта с трахана у дома е със суджук – тук съм я показала стъпка по стъпка.

Аз обичам да хапвам тази яхнийка с хляб, но това е личен избор. Да ви е сладко!

 • ДОМАШЕН ЛЕК ЗА СПОКОЕН СТОМАХ – РЕЦЕПТА
  Не познавам семейство, в което поне един да не се оплаква от стомах. Дали ще е подуване или киселини, или дори връщане на храна в хранопровода, дали ще са паразити или хроничен запек – винаги…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДИВ КОПЪР/ РЕЗЕНЕ – РЕЦЕПТА
  Наричат дивия копър фенел или резене. Посадихме го в двора си, когато търсехме подправката „траханово биле“, която се слага в траханата. После се оказа, че влиза в употреба за още безброй неща. С него си…

  Прочети нататък

 • САЛАТА ОТ ЛАТИНКА
  Салатата от латинки се оказа наистина свежа и лятна. Напомня по нещо за салата снежанка – сигурно защото съдържа кисело мляко. Освен това латинката е много полезна: пълна е с антиоксиданти, с желязо и се…

  Прочети нататък

 • САРМИ С ЛОЗОВИ, ЛИПОВИ И ЛЕСКОВИ ЛИСТА
  Рецептата за съдържанието на сармите е изпитана безброй пъти. Взехме я от майката на Явор, тя е майстор на сармичките. Добавихме мъничко подправки и експериментирахме с различни листа, не само с лозови. Наистина, с лозови…

  Прочети нататък

 • ЧЕРЕШОВ ЛИКЬОР ТРИ ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ
  Черешовият ликьор не е точно като вишневия. Приготвя се по същия начин, ала става доста по-сладък. Хубавото е, че има как да доближите вкуса му до този на вишневия. А най-хубавото е, че след като…

  Прочети нататък

 • ЛИКЬОР ОТ ДЮЛИ – РЕЦЕПТА
  Още една неустоима рецепта за ликьор от дюли! Докато не направихме първия си дюлев ликьор, не възприемахме аромата на дюли като коледен. Обаче вече не си представяме зимни празници без дюлева напитка. Невъзможно е! Тази…

  Прочети нататък

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.