Фермерски пазар „Пендара“ на Женски пазар ще подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии

София На 12 октомври 2019 година Женски пазар ще бъде домакин на първия фермерски пазар „Пендара“, който ще подкрепя стартиращи български фермери и занаятчии, ще промотира нови производители и продукти, както и иновации на основата на националното ни гастрономическо наследство.

В първия фермерски пазар, който се организира от Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД се очаква да участват повече от 50-тина малки стартиращи български ферми и занаятчии. Амбицията на организаторите е фемерският пазар да стане традиционен и да се провежда всяка събота на Женски пазар.

Платформата на фермерския пазар е с капацитет над 100 участника, разделени в два блока и три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“, които ще бъде разположени на Женски пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”.

До този момент сред записани за участие във Фермерски пазар „Пендара“ са малката семейна ферма Green Living Farm, която предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Ферма Ярлово е производител на фермерски продукти от краве мляко, а фермерската мандра „Кеффа“ предлага овче и краве млечни продукти. „Ангус Кетъринг“ произвежда телешко месо и продукти от него, които обаче ще бъдат приготвяни на място и това се очаква да бъде една от атракциите за посетителите на пазара. „Томконсерв“ пък е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много др.

В трите основни зони на Фермерски пазар с приоритет са включени стартиращи малки фермери и занаятчии, които са регистрирали своето производство не по-късно от последните 3 години.

Платформата на фермерския пазар включва и кулинарна зона, в която ще участват ресторанти, street food инициативи и шеф готвачи, като целта е да се акцентира върху възстановяването на българския вкус и родното производство. Те ще предлагат на посетителите на пазара храни и напитки, приготвени с български съставки, но представени като многообразие от кухни – от традиционната българска, през бургерите в американски стил, до тенденциозните течения в безмесното, безглутеновото, безлактозното и др. видове диетично хранене. Сред водещите участници в кулинарната зона ще бъдат Андре Токев с неговия проект ORYZA и шеф Росен Чакъров, чието шоу „Живодар – кулинарни истории на две колела“ ще представя автентичните български продукти, произведени от новите участници на пазара.

Фермерски пазар Пендара предвижда и малка арт зона, в която ще бъдат представени творчески изделия от естествени материали, но също така и натурална, ръчно приготвена козметика.

  • Информация – Фондация „LocalFood.bg“ и Пазари Възраждане ЕАД

Comments are closed.