Пречат ли Ви да спите – чай от джинджифил и канела

Чай от джинджифил и канела. Едно от последните ни открития в борбата със съседи, последователи на крос фит с мебели. Това не е вълшебна отвара и няма да заспите моментално за така необходимите осем часа, но определено е стъпка към тях.

Каквото и да започваме, с жена ми първо изчитаме всичко по темата и едва тогава експериментът стартира. Попаднах на статия „чай за отслабване“, в която се споменаваше и за ползите на джинджифила и канелата при проблемно заспиване. Проучването разкри следните факти:
Канелата задължително трябва да е ИСТИНСКА. До този момент никой от моето семейство не беше правил разлика между: Cinnamomum Verum и Cinnamomum cassia.

Cinnamomum Verum – буквален превод „истинска канела“; другото й название е Cinnamomum Zeylanicum „Цейлонска канела“, идва от Шри Ланка, родното място на истинската канела.

Cinnamomum cassia – тази с която е залят пазара. Внася се основно от Китай, Виетнам и Индонезия.

И двата вида канела имат антибактериални и антимикробни свойства. Но във втората, тоест „неистинската“ канела, съдържанието на кумарин (вещество, токсично за бъбреците и черния дроб) е 1000 пъти по-високо от това в истинската – цейлонската.

При закупуването на втората съставка – джинджифила – все още имам леки затруднения. Голямо количество от корените на пазара са замръзвали и след като се обелят, нямат достатъчно „сочен“ материал:

IMG_1836

Външно качественият корен има по-изразен блясък. След разрязване се забелязва и друга разлика:

Почти половината сърцевина на корена е изсъхнала.

IMG_1845

Целият е сочен.

IMG_1844

След набавянето на качествени продукти, ето я и самата рецепта:

Кипвам две чаени чаши вода в чайник.

Джинджифилът е нарязан на шайби, обичайно ползвам 4-5 см от корена

IMG_1884

Водата е готова, добавям две кафени лъжици канела и нарязания джинджър.

IMG_1890

Запарвам час – час и половина и след това подслаждам с истински мед. Вкусът става по-лют и затоплящ, ако добавя повече джинджифил в запарката.

След това – наздраве и напред към леглото!

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *