ЧАСТЕН ДОМОУПРАВИТЕЛ – ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАТЕ

Преди две години се наложи Явор да се заеме с грижата за блока, в който живеем. Оттогава и двамата научихме наистина полезни неща – аз само като наблюдател, но смятам, че темата е полезна и трябва да се пише за нея. Тук ще споделя нещата, за които да внимавате, ако ползвате услугите на частен (външен) домоуправител. За съжаление, моят опит е лош, но не спирам да вярвам, че той е само едната страна на монетата.

И така, преди около седем години в нашия блок решихме да се доверим на външен домоуправител. Никой не искаше да се занимава с това, пари почти не се събираха, 16-етажния ни блок е стар и всичко беше за ремонт. Тогава, на едно събрание се появи сладкодумен човек на средна възраст, който ни увери, че срещу тогавашните 500-600 лева* на месец ще осигури събираемост на таксите, ще имаме почистване (дотогава всеки си чистеше пред вратата), прозрачност на счетоводството на блока, ще можем да се обаждаме при проблем и дори да съдим безплатно веднъж в годината някой съсед, който не си плаща вноските. Тогава в блока имаше немалко хора, които не бяха плащали дълги години.

*цитираните суми са примерни

Подписахме договор – първо срочен и пробен, който по-късно прерасна в постоянен. Преди две години нещата за нашия блок вече вървяха толкова зле, че си дадохме сметка как имотите ни се обезценяват прогресивно. Ще наемете ли или купите жилище в стара сграда с едва кретащ асансьор, мръсен и изпочупен вход и куп други проблеми? А искате ли да живеете в такава?

Уви, ние всички сме деца на институциите – отгледани сме в ясли и детски градини, после сме отраснали в училища. Почистването, че дори отсервирането са били винаги грижа на някой друг, не наша лична. Очакваме – без да сме лоши хора – някой да дойде и да „оправи“ блока ни, квартала ни, че дори и децата ни. Ние се оправдаваме, че сме много заети. Обаче всичко е въпрос на отношение и желание, а не на време.

Ето защо частният домоуправител може и да не реши проблемите на вашия блок:

  Не си давате сметка, че таксата за частен домоуправител е просто неговата заплата. Дължите я всеки месец, вместо сумата да влиза в сметката на етажната собственост. Той винаги ще си удържи таксата – без значение дали всички са си платили вноските. Ще я изтегли от парите за ремонти и вие не можете да го спрете, защото всичките ви пари са при въпросния частен домоуправител.

  • Разбира се, сигурно има съвестни фирми, които обикалят от врата на врата, за да съберат сумите. При нас просто се лепяха заплашителни бележки по вратите. Днешният ми опит говори, че за да бъдат събирани сумите в блок с проблеми в плащанията, трябва да се ходи от врата на врата и дори да се звъни по телефона.

  Не си давате сметка, че отговорността ще носи някой от блока.

  • Оказа се, че блокът ни все-пак трябва да излъчи домоуправител, който живее на място. Така ни обясниха от фирмата, било формалност. Този човек се регистрира и макар реално да не управляваше блока, се подписваше на всички документи. Тоест, отговорността беше негова. Ако се беше случило нещастие в етажната собственост, той щеше да си има неприятности.

  Частният домоуправител ще наема удобните за него подизпълнители, а не най-удачните като качество и цена.

  • Имахме огромни проблеми с единствения ни кретащ асансьор, който се поддържаше от лъскава фирма. При всяка авария (поне пет пъти на месец) пристигаше техник, който просто „закрепваше“ положението и предоставяше сметката за това на блока. За асансьора ще разкажа в отделна статия, но така се сдобихме с външна врата като за склад (непрозрачна), смяна на щрангове заедно изчезването на всички смесители и мивки от общите помещения, плочки за баня на площадката пред блока, безсмислена подмяна на системата с чиповете за асансьора, части за асансьора на високи цени и отпушвания на общия канал, за което бяхме обвинявани, че сме си виновни сами, защото пускаме какво ли не в канализацията.

  Внимавайте как се изчислява сумата, която блокът плаща на частния домоуправител.

  • Аз никога не съм се замисляла за това. Човекът беше казал 500 лева и аз даже наивно вярвах, че в това влиза даже почистването. Сега ми е смешно, но тогава просто не ме е вълнувало как функционира този блок. Откъде идва електричеството за осветление и асансьор, откъде чистачите взимат вода? Оказа се, че сме плащали въз основа на броя чипове за асансьора. Познайте с колко чиповете са повече от живущите? Ние, например, бяхме взели два допълнителни за родителите ни, понеже ни помагаха с гледането на детето. Само от нашия апартамент сумата ставаше двойна. И това се начислява всеки месец и се плаща, без значение събрани ли са таксите или не.

  Няма да сте наясно с проблемите на блока. Поне не с всички проблеми.

  • Ние смятахме, че друг се грижи за това. Но повечето частни домоуправители са просто наемници в голяма фирма. За тях това е само работа и те не се занимават единствено с вашия блок. Те не милеят за вашето добруване. Не техният имот ще бъде обезценен, а вашият. Докато не започнем да учим децата си, че домът не започва от вратата на апартамента, а още от улицата, че и от квартала даже, няма да живеем по-добре.

  Капанът с даването на заем.

  • Колкото и зле да върви всичко в блока ви, частният домоуправител си получава своята такса. За него не е изгодно да ви изгуби като клиент. Ще дойде момент, когато голям, наложителен ремонт няма да има начин да бъде платен. Тогава може да ви бъде предложен заем от фирмата, която е частен домоуправител. Понякога няма друго решение, но все-пак е важно да осъзнавате, че с такъв заем вие ще сте завинаги техни клиенти и длъжници, ако парите във блока се събират трудно.

  Едни проблеми може да пораждат други.

  • Когато няма грижа, а просто работа от 9 до 5, проблемите се решават на парче. Сменихме три почистващи фирми, преди да разберем, че просто няма откъде да се взима вода по етажите и чистачите плескат с една кофа от горе до долу. Плащахме отпушвания на канала, без да разберем, че шахтата на блока е затлачена и изобщо не се знае къде е. Плащахме много по-висока сметка за ток, заради проблеми с инсталациите.

  Не обезценявам работата на домоуправителя, напротив. Работата е ужасно много, особено при старите блокове. Идеята на тази статия е да ви обърне внимание какво да очаквате.

  Също да ви подтикне да се заинтересувате от вашия собствен блок, защото никой няма да дойде и да ни реши проблемите от добро сърце, или поне не задълго. Нека не бъдем като ползватели на социални грижи – да чакаме да бъдем спасени. Няма такива вълшебства, колкото и да ни се иска.

  Автор: Евел Инара

  Пълнощастие 2023 © Всички права запазени.

  Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

  Comments are closed.