ЧЕРЕШОВ ЛИКЬОР ТРИ ИЗПИТАНИ РЕЦЕПТИ

Черешовият ликьор не е точно като вишневия. Приготвя се по същия начин, ала става доста по-сладък. Хубавото е, че има как да доближите вкуса му до този на вишневия. А най-хубавото е, че след като е готов, престоялите в него черешки може се добавят към всякакви сладкиши или сладолед. Самият ликьор също е подходяща заливка за сладолед, стига да не го предлагате на деца. Ако имате повечко череши, направете си черешов ликьор и пияни черешки.

СЪСТАВКИ:

  • череши
  • захар
  • големи буркани или бутилки с широко гърло
  • ракия

ПРИГОТВЯНЕ:

Ние ползваме голям, трилитров буркан. Първо махаме дръжките на черешите и сипваме ред череши, ред захар. При този ликьор препоръчително е да се слага по-малко захар, например две дози череши и една захар. За разлика от вишневия, черешовия става много по-сладък.

След като напълните съда със захар и череши някъде до средата, се налива слаба ракия, колкото да покрие съдържимото. Ние използваме ракия от 25 до 30 градуса.

Ако имате силна ракия, разредете я с преварена или дестилирана вода.

Затваряме съда, защото иначе ракията ще изветрее. Оставяме го в стая, на сянка, за 40 дни. Препоръчваме, за да не забравите кога ще бъде готов за прецеждане, да напишете датата на капачката. Ние така се спасяваме от завеяност, а и човек не върши само едно нещо. Забравя се.

След като минат тези 40 дни, отливаме течността през цедка, а черешите си ги запазваме в буркани в хладилника.

В хладилника ни са стояли по година, без нищо да им стане. Така пазим почти всички плодове от ликьори – вишни, дюли, череши – и правим с тях бисквитки, кексове и добавяме към тортички или кремове.

Ще забележите, че черешовият ликьор има много по-слаб аромат от вишневия. Има обаче начин да добавите вишнев вкус, без да имате вишни. Просто откъснете десетина листа от вишнево дърво и ги сложете в буркана. Можете да овкусите както тепърва приготвящ се ликьор, така и вече прецеден. Понякога хората имат вишнево дърво, но то е младо и няма достатъчно плод. Или пък са брали череши, но не са си били вкъщи за вишните и те са презрели, докато се приберат. На нас са ни се случвали и двете, затова сме опитвали овкусяването с листа, както и с вече ползваните за ликьор вишни, които след това сме слагали при прецедения ликьор от череши.

Оставихме вишните за около две седмици и се получи нещо средно между черешов ликьор и вишнев ликьор.

Черешовият ликьор е сладък като сироп, ракията не се усеща. Затова, внимавайте. Пазете го далеч от деца.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2023© Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.