ЧЕТВЪРТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР „ПОМНИ СЛАВАТА – ТУИДА 2018“


От 20 до 21 октомври 2018 година /събота и неделя/ в крепост „Туида“ ще се проведе Четвъртия средновековен събор „Помни славата – Туида 2018“.

Събитието се организира за четвърта поредна година и е посветено на празника на град Сливен – Димитровден. Официалното откриване е в 11:00 часа на 20-ти октомври.

Форматът е едно от основните мероприятия от дейността на обекта, чрез които се популяризира дестинацията и през годините набира все по-голяма популярност. Средновековният събор „Помни славата“ получи номинация за 2016 година в класацията на списание “Read and Travel” за събития в сектор Културен туризъм. През 2017 година участие взеха:

  • 120 участници от цялата страна 
  • събитието бе посетено от над 5000 души

По време на събитието, на територията на Крепост Туида, ще се пресъздадат живота и военното дело на обществата населявали укреплението в периода от късната античност до Второ българско царство. Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и игрите на предците ни, впечатляващи демонстрации от гърба на коня, битки между тежко бронирани войни, стрелба с лък и много други.

В проявата участие ще вземат клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от цялата страната – Сливен, София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен, Севлиево, Свищов, Пазарджик, Мъглиж, Ямбол и др.

https://www.facebook.com/events/

  • Информация: Мая Иванова – ръководител Крепост Туида

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Туида – крепост с неповторима гледка към Сливен и Сините камъни

Comments are closed.