ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един творец, който заобича света, щом спря го променя

автор: Жанна Илиева

ЕДНО: Присъствай осъзнато в света!

Светът ни дава всичко – камъни, дървета, котки, та даже филми и музика, фантазия, самолетни билети… Подтиква ни да усетим това, да пробваме онова, постоянно сме в стремеж да осъществяваме своите желания. Въпреки пъстротата на изживяванията, онова чувство на непреходност и съвършенство – нашето пълно щастие – може да бъде напълнено, само ако се постараем да усетим света, както усещаме себе си. Да бъдем загрижени за света, както за себе си… Пробвайте да бъдете най-добрата версия на себе си поне за седмица!

ДВЕ: Предпочети нечии нужди пред своите!

Когато удовлетвориш свое егоистично желание, щастие няма. Изпълва те по-скоро удовлетвореност на животинско ниво със срок на годност до три минути. Човешката природа има свойството да ни кара да се чувстваме неудовлетворени. Обаче, нека вземем едно по-особено желание. Желанието да направим щастлив друг човек или просто да направим добродетелна постъпка, като например да почистим района около дома ни! Аааа! Сега вече щастието е пълно и безкрайно, защото сме поработили за благополучието на другите!

ТРИ: Приятели!

Ако търсим автентичен източник на щастие, безспорно това е наш себеподобен – така наречения приятел, но не куче! Човекът до нас е безгранична форма на наслаждение. Присъствието на приятел ни зарежда, особено когато даваме, любезни сме, алтруистично настроени сме и сме позитивни. Можем съвсем съзнателно да се самообучим, за да създадем общество от щастливи индивиди, уважаващи природата. Например, като се отнасяме внимателно към другите. Тогава ние ставаме причина не само за нашето щастие, но и даваме щастие.

ЧЕТИРИ: Творчество!

Нужно ли е да си артист, за да твориш? Категорично НЕ. Творчеството е среща с духовното, която идва свише и се полага на всеки човек по земното кълбо! Въпросът е да се научим да управляваме тази енергия по творчески начин, да направим света по-добър и приятен. Стремете се да създавате нови форми на изкуството, в мисленето си, в поведението и коя да е част от своето съществуване. Бъдете разумни в превръщането на идеите си в съществувания!

Казвам се Жанна и имам почти десетгодишно творческо минало.

Моите страсти са много, но няколко са неделима част от мен – вегетариянството на цялото ми семейство и пространството, напоено с миризмата на боров терпентин. Пътешествията също… Харесва ми и да се събуждам с малка ръчичка, сгушена на врата ми отляво, и по-голяма ръка отдясно на кръста ми. Всъщност, сте ме опознали от моите 4 съвета, защото именно благодарение тези четири „условия“, съм в постоянен стремеж да осъществя моето призвание, да успея да бъда това, което съм. Те подхранват и поддържат енергията ми.

В момента работя върху няколко проекта:

Първата ми детска приказка и илюстрациите към нея; Моя самостоятелна изложба; Творческо ателие за деца; Изучавам антропософски метод за възпитание на човека.

А в съвсем краткосрочен план: тази есен ще засадим пролетни цветя в нашата градина заедно с малкото, горско момиче – моята дъщеря.

https://www.facebook.com/ZhannaArtStudio/

Автор: Жанна Илиева

Снимки: личен архив – Жанна Илиева

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на автора на статията и на Пълнощастие.

Comments are closed.