ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един писател с лична райска градина, който вярва в мъдростта, а не в капризите

автор: Симеон Танчев

  • ЕДНО: Приятелството!

Помисли кои наистина са ти приятели. Преброй ги на едната си ръка и започни да им отдаваш дължимото, с което ще избегнеш уравниловката на хората около теб.

  • ДВЕ: Природата!

Живей в постоянен контакт с нея. На открито и в почти всякакви метеорологични и ландшафтни условия можеш да правиш изключително много вълнуващи неща.

  • ТРИ: Специално за децата: Нека играят повече на открито за сметка на времето, изкарано свити над мобилните устройства!

Хубаво е родителите да учат децата си на игрите, които самите те са играли на възрастта на рожбите си. Нека децата играят повече навън, а когато са вкъщи да гледат по-малко телевизия, да имат по-кратък достъп до компютри и телефони. Времето вкъщи може да бъде вълшебно с интересни и подходящи за възрастта на детето книги, рисуване, конструктори, логически задачи, любими играчки и игри за цялото семейство.

  • ЧЕТИРИ: Доверие към мъдростта, а не в каприза на желанието!

Желанието има спонтанен характер, непостоянно е и като цяло е разглезен господар. То лесно заглушава гласа на мъдростта. Разполагаме с цялата човешка мъдрост, имаме достъп до знания как да живеем добре и до отговорите на въпроса „Защо е добре именно така да се живее?“, но ние постоянно търсим нова формула за бърз път до удовлетворението. Усилието да се възприема и почита мъдростта изисква твърде много качества, които очевидно днес рядко се поощряват и уважават.

Казвам се Симеон Танчев, на 39 години, зодия Телец. Интересите ми са насочени към социалните науки и изкуството. Изследвам утопията и дистопията в литературата, също и като човешко верую, и светоглед. В изкуството ме вълнува образа като познание, дали вродената дарба или конкретна личност сътворяват произведения с художествена стойност и доколко.

Обичам да пия кафе и да си мисля за слънчеви места. Явно съм пристрастен към кафето и слънцето. Щастлив ме прави отглеждането на растения. Вече поне 13 години култивирам вечнозелена градина, която е на път да се превърне в райска.

  • Прочетете повече за приказката на Симеон Танчев „Шници и г-н Ламантин“:

ЩИПКИ: „Шници и г-н Ламантин“ на Симеон Танчев

Снимки: личен архив Симеон Танчев, фотограф Лора Желязкова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Симеон Танчев и на Пълнощастие

Comments are closed.