ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една самоука, усмихната кулинарка, която знае пътя към вкусната хапка и иска да ви заведе там

  • ЕДНО: Мечтай отвъд логиката!

Твърде често човек позволява на страха от неизвестното да ограбва мечтите му. Особено, когато те са пъстри и различни, когато не попадат в рамките и кутийките, налични около нас. Сякаш рационалното мислене попарва най-смелите ни мечти и режe крилете ни още преди да сме се опитали да летим! Но логиката и предвидимостта са последните неща, които имат място в контекста на мечтите. Единственото сигурно нещо в живота е промяната. Най-голямата услуга, която можем да си направим, е да я прегърнем и да се научим да мечтаем гъвкаво, без рамки. Да се научим да мечтаем без удоволствието от мечтите да зависи непременно от реализацията им.

  • ДВЕ: Смей се възможно най-много!

Смехът е здравословен. Наистина. Освен, че стабилна доза активно хихикане се отразява на коремните ни мускули почти като коремни преси, смехът е полезен за цялостното ни благосъстояние, за спокойствието и хармонията ни, а и на всичкото отгоре е най-добрият приятел на щастието. Смехът ни помага да не се взимаме твърде сериозно, а това често допринася за редуциране на вредния стрес и сякаш удря бутона Refresh в разгара на тежък и напрегнат ден.

  • ТРИ: Синтезирай си щастие!

Има три вида щастие. Първото е натуралното: отишъл си на екскурзия до любимия си град, спечелил си от тотото, купил си си нова кола, вечерята в любимия ти ресторант е адски вкусна. Вторият вид щастие е условното: ако получиш бонус в края на тримесечието си щастлив. Когато влезеш в любимите дънки отпреди 5 години – пак си щастлив. Когато започне да се запролетява – тогава си щастлив задължително. Третият вид щастие е синтезираното, то е и най-ценното щастие. Не зависи от обстоятелствата, не разчита някакви условия да бъдат изпълнени. То е такова, което можеш да си генерираш сам дори в гадните моменти. Умението да синтезираш щастливи усещания дори от най-тежките ситуации и преживявания, това е богатство, което никой никога не може да ти отнеме.

  • ЧЕТИРИ: Елиминирай концепцията за провал!

Какво е всъщност провалът? Това е може би най-опасният демон, който може да те накара да се откажеш от мечтите си, да се примириш с посредствеността или да прекараш живота си със самоприложената присъда да се чувстваш недостоен, недостатъчен, незаслужаващ, ненужен… Провалът е нещо, което се случва в разрез на твоите цели, нужди, очаквания и желания. Но провалът по никакъв начин не те остойностява като човек. Провалът не значи, че не си достоен за нещо, че не си положил достатъчно труд или че не си достатъчно добър. Провалът е просто промяна в плановете. Ако възприемеш философията, че провалът е просто повод да научиш още някой урок, в живота ти ще има по-малко разочарования, по-малко самобичуване и по-малко болка.

Аз съм Софи Йотова  – едно усмихнато момиче на 28 с късно появили се трапчинки на лицето. Имам енергия като на цяло стадо препускащи антилопи, тук-таме по някой бял косъм от планирани и непланирани житейски уроци, много белези от незабравими детски приключения по двете колена и несломима и безгранична душа на смел мечтател.

Самоук кулинар съм, който никога не е имал обоняние. Аз съм блогър, презентатор, организатор на практически работилници със семинарен характер, посланик на инициативата на Джейми Оливър Food Revolution. Автор съм на първия кулинарен дневник-самоучител с НЕрецепти – Вкусно с усмивка: 123 кулинарни приключения. Мисията му е е да оборудва хора с всякакви цели, предпочитания, умения, време и възможности с инструментите да създават пълноценна, вкусна и бюджетна храна за себе си и семействата си.

Умението да синтезираш безусловно щастие е ключът към пълноценния и хармоничен живот

http://foodieboulevard.com/

https://www.facebook.com/FoodieBoulevard/

https://www.pinterest.com/FoodieBoulevard/

https://www.youtube.com/channel/

Снимки: личен архив Софи Йотова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Софи Йотова и на Пълнощастие.

ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една творяща странница, която обича да рисува слънцето сутрин, а следобед търси феите под горския мъх

Comments are closed.