ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… едно слънчево момиче-психолог и автор на детски приказки

  • ЕДНО: Ти си творец на собствения си живот!

Това според мен е едно от най-важните неща, което всички ние трябва да си напомняме ежедневно. Аз живея с тази идея всеки ден! Припомням го редовно и на моите клиенти. Самото осъзнаване, че си творец на собствения си живот, ти спестява хиляди проблеми! Ето защо според мен това е и едно от първите неща, на които трябва да научим и децата си. Затова създадох и приказката „Ангелският град“. Тя е посветена точно на тази идея.

  • ДВЕ: Тук си за да се радваш на живота! Търси радостта във всичко около теб!

Аз смятам, че смисълът на човешкия живот е да си щастлив! Всички деца се раждат щастливи! Те се смеят, играят, пеят… Това е нашето изначално състояние, нашата истинска същност! Обаче с годините, някак забързани в ежедневието си, ние забравяме за това. Толкова е хубаво да си спомниш за детето в теб! Виждали ли сте например как децата се радват, като видят някое коте? Гледат го с такава радост, искат да го гушкат, да си играят с него. Какво щастие настава, когато им бъде позволено да го погалят и усетят колко е пухкаво! Точно това трябва да правим и ние – всеки ден да намираме радостта около нас и да се наслаждаваме на чудесата на живота! Защото сме тук, за да сме щастливи!

  • ТРИ: Обичай!

Търси поводи да обичаш! Във всеки момент на деня търси онова, което те кара да изпитваш любов! Имам детска приказка, посветена на това чувство. Казва се “Съкровището.” На финала на приказката геройчетата намират скритото съкровище, за което говорят всички в гората: “Най-голямото съкровище е скрито дълбоко в нас и се нарича Любов!…”
Затова обичай! Ако не знаеш кого, вземи едно камъче, някое цвете или някое бръмбарче – няма значение какво, просто обичай. Изпрати му цялата си любов. Това ще промени цялостното ти усещане за света, ще те накара да се почувстваш щастлив, защото само хората, които обичат са щастливи! Децата обичат да обичат камъчета, листа, жълъди, пръчки – за тях това са истински съкровища! И наистина е така, защото ги обичат! Ето защо – търси поводи да обичаш всичко и всеки! Обичай!

  • ЧЕТИРИ: Ти си добър!

Само едно изречение, а толкова важно, толкова всепроникващо в същността ни! Като психолог смея да твърдя, че това е вярването, което е отговорно за формирането ни като личности. “Благодарение” именно на него, ние осъзнаваме себе си и изграждаме собствената си самооценка, а от това зависи цялостното ни възприемане за нас и за света около нас. Ако можеха всички хората да вярват, че са добри, животът им би се променил коренно! Това определено е първото нещо, на което искам да науча децата си един ден. Затова написах приказката за “Малкото, бяло, пухкаво зайче,” което било много добро и послушно и всички го обичали. Приказка, която смятам, че децата трябва да слушат отново и отново, и отново, всяка вечер, за да може точно това вярване, че ТЕ СА ДОБРИ да се запечата дълбоко в съзнанието им.

Когато вярваш, че си добър, ти си щастлив! Ако хората вярваха в това, че са добри, животът им би бил различен! Животът на всички ни би бил различен!

Казвам се Албена Симеонова и съм психолог. От малка обичам да помагам на другите. Когато бях на 7 години, с другите деца от квартала чакахме по цял ден пред блока да мине някой възрастен човек с покупки, за да му помогнем да ги занесе у дома си. Още си спомням топлите им, насълзени от благодарност очи… Може би точно тази любов към другите е основната движещата сила в мен, която ме накара да стана психолог. След това любовта към децата ме вдъхнови да напиша тези прекрасни детски аудио приказки. Направихме ги като безплатно приложение. Искахме да са достъпни за всяко дете, във всеки един момент. Нашето мото е: “Да направим света по-добро място за живеене за нашите деца.”
Приказките са преведени на английски и испански език. Така децата от една страна с лекота ще учат чужди езици, а от друга ще тренират българския. Това е особено подходящо за български деца, които живеят в чужбина.

Всяка приказка има конкретна възпитателна цел. Чрез различните герои и истории детето ще опознае по-добре себе си, емоциите и чувствата, които изпитва, ще се научи как да преодолява страховете и притесненията си. Така то ще стане душевно по-силно, смело и уверено. Ще изгради в себе си вярата, че живее в един добър свят, изпълнен с красота и чудеса.

Всяка приказка може да започва с името на детето. Няма нито едно друго приложение, което да започва с обръщение към детето. Така приказката става много по-лична, а и е уникално да видиш удивлението в очите на детето, което се чуди: “Как така какичката, която разказва приказките знае името ми…” 🙂 🙂 🙂
Вече има над 10 000 деца, които всяка вечер заспиват с приказките. Получавам стотици отзиви от родители с благодарности. Това за мен е огромна награда и вдъхновение да продължавам да творя. Животът е истинско чудо! Добре дошли в стараната на добротата, красотата и вълшебствата!

Може да свалите приложението за приказки тук:

https://angelforce.com/Bulgarian/

Снимки: личен архив Албена Симеонова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Албена Симеонова и на Пълнощастие.

Comments are closed.