ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… едно пораснало дете, чиято любима игра е да подрежда всичко около себе си

автор: Силвина Фурнаджиева

ЕДНО: Подреди вещите и задачите си!

Освен че окото се радва, когато край теб е подредено, умът е по-спокоен и е по-лесно да се чувстваш добре. Това важи и за списъка със задачи, които имаш за вършене, и за вещите около теб. Ако добавиш малко красота под формата на цвете или снимка на любим пейзаж, щастието идва още по-лесно.

ДВЕ: Включи в графика си смях и забавление – всеки ден.

Сигурно записваш някъде всички важни задачи, за да не ги забравиш. А планираш ли време за забавления и смях? Опитай да го направиш целенасочено, и то всеки ден. Чети някоя забавна книга или вицове, гледай смешни видеа, играй с малко дете или с домашен любимец, ако имаш край теб. В началото може да ти изглежда донякъде изкуствено, но с времето ще бъде сред любимите ти ежедневни навици.

ТРИ: Радвай хората около себе си!

Има ли случка, когато някой те е изненадал и е направил за теб малък, но приятен жест? Спомни си усещането. Знаеш ли, че е дори по-приятно ти да си човекът, който носи радост на околните? Пробвай да правиш често приятни изненади на хората от семейството, колегите, съседите… Виж как ще се отрази и на теб.

ЧЕТИРИ: Движи се често!

Движението е не само полезно за здравето, то подобрява настроението и ефектът е моментален. Дори да не обичаш да спортуваш или да нямаш време за това, достатъчно е поне веднъж на ден да правиш лека разходка или гимнастика, за да усетиш ползите от движението. Ако го съчетаеш и с още нещо приятно, например танци, разходка с приятел или с кучето, ефектът е гарантиран.

Аз съм Силвина Фурнаджиева, на 36 години. Родена съм в Пловдив, но през последните десетина години живея в София. Като малка исках да бъда учителка, за да казвам на хората какво да правят и те да ме слушат. Когато пораснах, започнах да водя обучения по компютърни умения, затова мога да кажа, че сбъднах детската си мечта.

По едно време правих сайтове и онлайн маркетинг (от време на време още го правя), а основната ми дейност е да обучавам хората как да бъдат по-продуктивни. Когато го кажа на някого, обикновено първата реакция е уплаха, че ще го накарам да работи повече, но всъщност първото, което правя с всеки, е да включа в графика му време за почивка. След това продължаваме с преглед на целите му и на работните му задачи, така че да отсеем само най-важното и да го освободим от останалото. Накрая подреждаме графика му, за да е сигурен, че и след като приключим съвместната си работа, всичко най-важно ще бъде свършено, няма да има забравена задача или пропуснат краен срок. В края на работата ни хората обикновено се чудят какво да правят с цялото си новооткрито свободно време. 🙂

От няколко месеца с мой партньор правим и оптимизация на работата на екипи и дори на цели компании, а от съвсем скоро в екипа имам и консултант по подреждане на физически пространства (домове и офиси).

Можеш да ме намериш на: www.superproduktivnost.com

или във Facebook групата на супер продуктивните хора: https://www.facebook.com/groups/.

Снимки: личен архив Силвина Фурнаджиева

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора
Силвина Фурнаджиева и на Пълнощастие.

Comments are closed.