ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… съвременният Sparotok, който търси истинската българска история

  • ЕДНО: Събирайте се колкото може по-често с близки и приятели!

Загасете телевизора, изключете телефона, сгответе нещо просто и вкусно. Поканете тези, чиято компания ви е приятна. Нищо не зарежда така, както общуването с добри хора.

  • ДВЕ: Заровете ръцете си в пръстта!

Посадете нещо – цвете, зеленчук, плодово дръвче или храст. Голямо удоволствие е да видя как нещо посадено от мен покълва, расте, узрява. Най-вкусни са собствените зеленчуци и плодове. Лук, маруля, краставица и домат могат да се отглеждат дори на балкона на жилищен блок, за цветя да не говорим. Тези, които имат къща с двор, са направо благословени. Те мога да си посадят къпини, малини, лапад, киселец, а също дръвчета – ябълки, круши, праскови, череши, орехи, бадеми.

  • ТРИ: Медитацията е нещо, което ни позволява за запазим истинската си същност!

За жалост няма универсална медитация. Понеже всички сме различни, всеки трябва да намери за себе си най-подходящия метод. Аз започнах с хата йога, дихателните й упражнения и принадлежащата й медитация. Ходенето на църква, искрената молитва, общуването с духовни лица също помагат да се откъснем от рутината на ежедневието и да намерим себе си.

  • ЧЕТИРИ: Движението е живот, неслучайно е казано Mens sana in corpore sano – Здрав дух (мисъл) в здраво тяло!

Дори човек да внимава с какво се храни и да избягва психическо напрежение, не се ли движи достатъчно, не спортува ли според възможностите си, то няма как да постигне хармония. Разходката, физическият труд, фитнесът са необходими, за да може тялото да функционира добре.

Аз съм Павел Серафимов.

Вече не съм първа младост – брюнет с прошарена коса, но се опитвам да поддържам формата си със спорт и медитация. По отношение на сила и издръжливост, все още покривам норматива за командос и докато е така, ще съм доволен от себе си. Обичам да рисувам, да чета и да се разхождам из природата, независимо какво е времето.

На бюрото ми са книгите на Хайтов, Вазов, Чудомир, а и избрани разкази на О. Хенри. От Вазов и Хайтов получавам вдъхновение, Чудомир и О. Хенри (Уйлям Сидни Портър) ме разсмиват.

http://sparotok.blogspot.bg

https://www.facebook.com/SparotokPavelSerafimov/

Снимки: личен архив ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ и на Пълнощастие.

Comments are closed