НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Братушково, близо до Сливница

Едва на 7 километра от Сливница и на около 40 от София, неголемият язовир Братушково се оказа оживено място за риболов, разходка, спорт или къмпингуване.

Със съоръжение за уейкборд и ресторантче на брега, там има какво да правите дори да сте тръгнали сами на разходка. Ще похапнете и ще погледате как някой друг спортува:)

УПЪТВАНИЯ:

Ако пътувате с автомобил, за да стигнете до Братушково, следвайте международния път Е80. Щом влезете в град Сливница, търсете табелата вдясно за пътя към Алдомировци. Новата указателна табела е в самото начало на града и сочи пряк път към Алдомировци.

Ако подминете табелата, в центъра на Сливница ще видите Паметника-костница „Героите на Сливница“. Трябва да завиете покрай паметника и да се движите на запад успоредно на пътя Е80. Улицата се казва Патриарх Евтимий, посока Сливница – Алдомировци.

В центъра на Алдомировци, точно преди площада с шадраван и градинката, трябва да завиете наляво, за да поемете към село Братушково. Братушково се намира на около 2-3 километра от Алдомировци. Язовир Братушково се забелязва още от пътя, той е в покрайнините на малкото селце. Ще стигнете до т-образно кръстовище, на което е добре да поемете наляво, ако искате да отидете до ресторанта и по-оживената част от язовира. Обратната посока води към по-тихия и див бряг.

След около 200-300 метра излизате на брега на язовира. Има достатъчно място за паркиране край караваните и палатките на къмпингуващите.

язовир Братушково

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Водната площ на водоема е около 150 декара. Във водоема има шаран, бял амур, толстолоб, каракуда. Язовирът е отворен за спортен риболов.

При нашето посещение на язовир Братушково имаше доста рибари, коли и разпънати тенти. Имаше къмпингуващи семейства. Беше наистина оживено, може би защото беше почивен ден. Ресторантчето беше пълно, при съоръженията за уейкборд* също постоянно имаше хора.

  • *Уейкбордът е екстремен воден спорт, комбинация между водни ски, сноуборд и сърф. Може да се практикува в море, езеро или язовир. Трасето на язовир Братушково е с влек, подобен на базата в Казичане. По цялата му дължина има наредени препятствия, за да се изпълняват различни фигури и трикове. Трасето е разположено в единия край на язовира.

Черен път обикаля язовира, подходящ е за разходка в по-хладно време. Проходим е за детски и всякакви други колички, според нас. За съжаление по брега и пътя няма почти никаква сянка, особено откъм по-оживената част. Самите брегове са ниски, но са и замърсени от туристите. На пътя край ресторантчето има тоалетна и чешма.

На хълма над язовира ще видите храм “Свети пророк Илия”**.

  • **Църквата е построена през далечната 1904 година, но през годините е почти разрушена. Благодарение на дарения, храмът е възстановен в първоначалния си вид през 2003 година. На 20 юли се отбелязва храмовия празник – Илинден.
язовир Братушково

Децата и възрастните се радват на:

  • Водната шир и ниските брегове
  • Места за почивка около язовира
  • Ресторант
  • клуб „Уейкборд Алтернатива“
язовир Братушково

Носете със себе си:

  • защита от кърлежи – в района може да пасат селскостопански животни
  • шапки и слънцезащита в летните жеги
  • защита от комари привечер
  • питейна вода

Молим ви след това да отнесете сметта си с вас. Мястото не беше особено чисто. Хубаво ще е рибарите да не забравят, че безбройните кутийки за червеи и какво ли още не, са изработени от пластмаса. Мокрите кърпички също. Те не се разграждат лесно, макар да се водят за еднократна употреба. За да има риба, трябва да има чиста природа!

Братушково има още една забележителност – етно село. До него ще стигнете, ако поемете надясно на т-образното кръстовище. Тази е посоката, решите ли да стигнете и до църквата на хълма.

Още гледки от Братушково:

язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково
язовир Братушково

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.