НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Мърчаево – между София и Перник

Едва на 20 километра от София и Перник, неголемият язовир Мърчаево е чудесно място за бърза крайградска разходка. Край селото има и манастир, а дори да нямате автомобил, от София може да стигнете и с градски транспорт. Мястото е съвсем проходимо за детска количка – по стената на язовира има равна пътека с хубава гледка.

През юли и август от вътрешната стена на язовирната стена зреят къпини, има и рибари. Бреговете не са чак толкова леснодостъпни, така че децата могат да потичат по алеята без да ви се свива сърцето от страх.

УПЪТВАНИЯ:

Ако идвате от София, за да стигнете до язовир Мърчаево следвайте маршрута София – Владая – Драгичево по шосе Е871. Преди да навлезете в село Драгичево трябва да завиете наляво по шосе 1003 в посока село Рударци. Малко след това има втори завой наляво по ул. „Цар Симеон I“. След около 400 метра ще видите язовира, той ще се пада вдясно от вас. До язовира е последната спирка на автобусна линия 59 (кв. Княжево – с. Мърчаево). Мястото е широко и има къде да паркирате. 

На връщане ние предпочитаме живописния път през самото село. Препоръчваме го и на вас – по ул. „Цар Симеон I“ до включването й в шосе Е871, точно срещу ж.п. гара Владая. Пътят е павиран и не е от най-приятните за автомобила ви, но гледката е много хубава. Преминава в полите на Витоша и на няколко места има отбивки с беседки.

 

ИСТОРИЯ:

По оскъдната информация от мрежата:

В язовира има малки шаранчета и каракуда.

При няколкото ни отивания до язовир Мърчаево тази година винаги имаше рибари на язовирната стена и на полуразрушената постройка до язовира, но не видяхме какво ловят. За съжаление забелязахме 4-5 много дребни костурчета, изхвърлени до чешмичката на последната спирка на автобус 59. Обясниха ни, че водата там е питейна. Ние също сме пили от нея и сме добре, така че ако сте жадни, не се бойте да пиете.

Нашият „улов“ бяха къпините – напълнихме вече празните си кутии за сандвичи за съвсем кратко време. На бреговете срещу стената ни мамеше реката, обградена от високи дървета, но това лято имаше много дъждове с гръмотевици, които ни прогонваха в колата всеки път, преди да се доберем до бреговете й. От страната на автобусната спирка има изоставен строеж, който загрозява прекрасната гледка. От него можете да разгледате язовира отвисоко, но дръжте децата за ръка, тъй като площадката е надвесена над водите на язовира. Внимавайте, не се знае колко е здрава самата конструкция.

Девическият манастир „Св. Троица“ е основан през 4 век и е възстановен през 20 век. Ще видите табела за отбивка към него след втория завой, малко преди язовира. Ние още не сме се разходили там, но отидем ли, ще добавим снимки.

Тази снимка е от края на август 2020 година. Къпините при язовира още не бяха узрели, но пък алеята беше почистена от треви и бяха добавени пейки. Край пътя има нова, дървена беседка. Чешмата не е само метална тръба, а вече е изградена от камък. Браво на тези, които са се погрижили!

Къпини растат на другия изход на село Мърчаево, посока Владая. В края на август имаше много. При завоите има отбивка и е удобно да спрете за малко и да си наберете.

Носете със себе си:

  • слънцезащита и шапки – на язовирната стена е слънчево
  • постелка за пикник, ако планирате да стигнете до дърветата
  • нещо за хапване, защото ще е жалко да си тръгнете бързо
  • защита от кърлежи – в района може би пасат селскостопански животни

Децата и възрастните се радват на:

  • Водата и водните обитатели
  • Къпинови храсти
  • Поляни около язовира
  • Язовирната стена
  • Чешма на спирката на автобус 59
  • Близък манастир

Още гледки от язовир Мърчаево:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.