НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Пожарево по пътя към Брезник

Няколко пъти забелязвахме този неголям язовир и го подминавахме, преди да успеем да отбием по черния път, който води към него. Пътят, по шосе 638, който минава край язовир Пожарево в посока Брезник е изключително живописен и ни е любим. По него сме набелязали доста местенца, където искаме да спрем и да поостанем поне няколко часа.

И така, този път отивахме към Църногорския манастир и отново минавахме по любимия ни път. Приближавахме язовир Пожарево и спорехме да спрем ли сега или не. Подминахме първата отбивка, но се оказа, че има още една възможност. Няколко черни пътя отбиват от шосето и водят към язовира.

УПЪТВАНИЯ:

По шосе 638: София-Божурище-Гурмазово-Пожарево-Росоман-Златуша-Делян-Бабица-Брезник, село Пожарево се намира веднага след Гурмазово, едва на двайсетина километра от София. Язовир Пожарево ще се падне вдясно от вас, ако идвате от София. Намира се на около 300 метра от пътя, а над него е вилната зона на Пожарево. Може да оставите колата си близо до водата или малко по-далеч. Има къде да паркирате. Пътят е черен, но проходим за всякакъв вид автомобили. Ние я оставихме на една полянка в южната част на язовира, едва на 100-150 метра пеша до водата.

Край язовира няма много сянка. Обграден е с поля, както ще видите от снимките. От едната му страна се виждаха малко дървета, които евентуално биха ви защитили от слънцето. Самият бряг беше полегат, поне в частта, в която останахме ние. Имаше достатъчно място за покривка, на която да се изтегнете или да похапнете сладко.

Носете със себе си:

  • защита от кърлежи – в района пасат селскостопански животни

  • слънцезащита

  • питейна вода

  • постелка за пикник

Молим ви след това да отнесете сметта си с вас. Мястото беше сравнително чисто, нека стане още по-чисто.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Язовирът е изграден през 60-те години на ХХ-ти век, за да се използват водите му напояване на околните земеделски земи. В наши дни се използва за спортен риболов. Зарибен е основно с шаран. Има сведения и за толстолоб, бял амур, сом, понякога пъстърва и каракуди.

При нашето посещение рибарите бяха основно в южната му страна и в половината час, докато бяхме там, звънна една камбанка от хвърлените въдици „на дъно“. Рибарят беше далеч и не видяхме хубаво рибката, най-вероятно беше по-малък шаран или каракуда, съдейки по информацията с какво е зарибен язовира. Мястото е приятно не само за рибарите. Най-малките има къде да потичат, бреговете не са стръмни, а гледката е прекрасна. В южната част се вижда вилната зона на село Пожарево, тя се намира на хълм над язовира. На север е град Костинброд, а в далечината са планинските масиви на Стара Планина.

Децата и възрастните се радват на:

  • Водата и далечните планини

  • Птички в небето

  • Влечуги и земноводни, рибки във водата

  • Поляни около язовира

  • Няколко дървета, предлагащи прохлада

  • Платен риболов

Още гледки от Язовир Пожарево:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Язовир Бистрица и ледените му извори, съвсем близо до София

Comments are closed.