ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една слънчева блогърка на 31, родена в София и живееща край Дунава, която обича семейството си, книгите и всички кътчета на Родината ни

автор: Божана Петрова

  • ЕДНО: Щастието го държим в ръцете си!

Често забравяме за това. Животът дава много. Само трябва да го оценим и да благодарим. Да благодарим всеки ден от все сърце. Да сме благодарни за семейството си, за дома си, за приятелите, за работата си. Да сме благодарни, че сме живи и здрави. Да сме благодарни, че сме тук и сега. Да сме благодарни, че сме заедно, че имаме какво да сложим на трапезата си и покрив над главите си. Да сме благодарни за всичко, което имаме, и което нямаме.

Тук е момента здравите могат да се замислят и да са благодарни, че нямат проблеми със здравето, например.

  • ДВЕ: Отдавайте се на своето си време!

За да бъдат добре близките ви, първо вие трябва да сте добре. Като майка и съпруга, мога със сигурност да кажа, че ако не съм отделила макар и малко време за себе си през деня, се чувствам изтощена и не съм най-приятната компания. Всеки има ритуали. Моите са различни, често йога или някакви физически упражнения насаме със себе си, половин час на ден. В басейна също си почивам много. Вярвам, че за да сме здрави, първо и най-важно условие е да се изчистим от стреса. Моята медитация е активна за тялото и винаги моя! Няма как да презаредя, ако ми говорят.

  • ТРИ: Правете това, което обичате!

Повечето от нас трябва да ходят на работа, за да си осигуряват приличен доход. Работете това, което обичате! Сега да не си помислите, че по цял ден обикалям планини и снимам хем за хоби, хем за професия. Ни най-малко. Финансистка съм по професия и си обичам работата. Имам привилегията обаче да мога да си позволявам почивки. Ако имаме възможност и не ни се стои вкъщи, със семейството ми потегляме към някое от чудните ни местенца в България. Разбира се, с фотоапарата. Ако не ми се излиза, си почивам вкъщи с книга или филм. Мисълта ми е – ако ви се чете, четете! Ако ви се гледа определен филм – гледайте го! Ако ви се излиза – излезте! Една разходка извън града, в който живеете, дори само за ден, е много ободряваща и не изисква много пари.

Например, ако живеете в София, може да отскочите до Банкя, Рила, Витоша, Своге, да пиете едно кафе в някое селце в подножието на Стара планина, или да отидете да видите кукерите в Перник през февруари, ако щете. Хапвайте с кеф. Любувайте се на дъжда, ако ви харесва. Просто гледайте през прозореца, но винаги правете това, което обичате. Аз живея в крайдунавски град и в момента си мисля колко любимо ми е да изпращам залеза от брега на реката.

  • ЧЕТИРИ: Винаги се вслушвайте в тялото и душата си!

Тялото винаги знае кое е добро за него. Душата – също. Аз не следвам модни течения – нито в храната, нито в каквото и да било. Вярвам, че ако ми се яде нещо, значи тялото ми го иска. Усещам кои храни са добри за мен, а които не са, ги ограничавам. Ако ми се плува – плувам, ако ми се тренира – тренирам, ако ми се прави йога – правя йога (не е много правилно да се казва по този начин това за йогата, но друго не се сещам). Тялото и душата съставляват човек, така че ако не ги слушаме, не слушаме себе си. Кой по-добре от самите нас знае от какво имат нужда телата и душите ни? Никой. 

Например, сега докато пиша, си мисля че е време за кафенце и няма сила, която да ме убеди в обратното. Разбира се, тук не давам съвети на хората да консумират нещо, което не е добро за тях. Споделям само личен опит! Следвайте сигналите на телата и душите си и ако нещо не чувствате свое, просто не го правете.

Най-важното: бъдете себе си, колкото и да е клише. Само човек, който е отдаден напълно на своята същност, който не се нагажда според чуждите представи за правилност и щастие, може да е истински щастлив!


Аз съм Божана Петрова от София, или Жани. Безкрайно щастлива мама на две момчета и много влюбена в мъжа си съпруга. В момента живея в малък град на брега на Дунава. Работя с числа от рано сутрин до следобед, а след това се отдавам на семейните ежедневни ритуали: пазаруване, разходки, готвене, хапване, почивка. Всеки ден чета книга. Понякога на хартия, понякога на електронен четец. Важно ми е да имам един от двата формата в чантата и на нощното ми шкафче. Много обичам морето и планината. Обичам да снимам и често публикувам снимките си в блога ми janipetrova.blogspot.bg. Снимам непрофесионално, но смятам, че го правя добре. Обичам да съм както навън, така и вътре. Лятото е моят сезон. Колкото и да пече, го предпочитам пред снега. Е, не бих отказала и зимна разходка до Пампорово. 

Желая ви щастие и дано моите съвети ви донесат вдъхновение! Ако искате, следвайте ме в Инстаграм @janipetrova или ме четете на janipetrova.blogspot.bg

Снимки: личен архив Божана Петрова
© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Божана Петрова и на Пълнощастие.

Comments are closed.