ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… един математик, програмист и (най-вече) запален турист

автор: Ели Иванова

  • ЕДНО: Ям с мярка!

Имайте мярка във всяко едно отношение – количество, качество. Човек се чувства некомфортно, ако прекали с храната. Да не говорим, че преяждането претоварва редица системи в организма. Да, случва се на всеки, когато хапваме нещо вкусно, да искаме още и още… На мен също ми се случва, признавам си. Само че, когато инстинктивно реша да си сипя допълнително в чинията, някак свикнах първо да се запитам „това сега, от глад ли е или от лакомия?“.

  • ДВЕ: Движа се колкото може повече!

Всеки е чувал, че движението е здраве. Аз ще стигна малко по-далеч и ще кажа, че движението според мен е по-важно и от храната. Благодарение на него успяваме да освободим част от приетите с храната отрови. Да, прекрасно разбирам – много хора смятат, че нямат време. То и аз нямах… Обаче, с малко повече воля, вече седма година правя половин час утринна гимнастика почти всяка сутрин, 5 дни в седмицата. Наложих си да ставам по-рано, не е кой знае каква болка, но пък това, което видимо дава утринната ведрина е безценно – бързо разсънване, тонус, добро настроение…

Друг похват, с който увеличих ежедневното движение беше, че спрях да ходя с кола на работа. Да знаете как с това ми изчезнаха няколко неудобства – вече нямам никакъв проблем с намирането на място за паркиране, не ме засичат разни идиоти по кръстовищата, да не говорим, че е доста по-евтино.

Трето – през почивните дни все гледаме да се разходим някъде сред природата, особено при хубаво време. След добра разходка в приятна компания човек винаги се чувства добре.

  • ТРИ: Чета книги!

Хубавата книга дава много – тя ме отнася в един съвсем различен свят. От нея научавам нови неща, запознавам се с нови хора, провокира ме да размишлявам по различни теми, дава ми отговори. Откъде намирам време за четене? Сутрин с кафето, пътувайки за работа в метрото, вечер – вместо телевизия.

  • ЧЕТИРИ: Зареждам се с положителна енергия, посещавайки нови места!

Имаме късмет да живеем в страна, изключително богата на всякакъв вид забележителности. Придвижването и срещата с нови места обогатява както тялото, така и духа. За мен най-зареждащи са планинските преходи. Това се дължи както на интензивното движение, свързано с тях, така и на прекрасните гледки и природни форми, пълнещи окото. От друга страна, културно-историческите места ми дават други усещания и най-вече размисли – за миналото и бъдещето.

Независимо от вида, всяко едно интересно място е свързано с нов заряд. Колкото повече, толкова повече…

Бих искала да подчертая, че няма унивесална рецепта за щастие. Всеки трябва да намери неговите си неща. Тук споделих няколко, които работят за мен. Не са точно съвети, а идеи.

Ако намерите някои от тях за полезни, споделете в коментар!

Аз съм  Ели Иванова :по образование – математик, по професия – програмист, а по дух – запален турист. Най-голямото ми постижение в живота са моите две прекрасни и вече пораснали деца. Имам голям късмет да работя това, което харесвам и още по-голям късмет да имам достатъчно време за своето хоби – пътешествията. Със семейството ми често пътуваме, като любимите ни места са автентични природни забележителности и културно-исторически места. В резултат на всички тези пътувания и на зародилата се впоследствие идея, че би било полезно да споделям любопитна информация за местата, които посещаваме, се роди другото ми хоби – блогът за туризъм и пътешествия Друми в думи: www.drumivdimi.com, който малко по малко се превърна в един от най-популярните сайтове за туризъм в България.

https://www.facebook.com/drumivdumi/

Снимки: личен архив Ели Иванова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Ели Иванова и на Пълнощастие

Comments are closed.