НАКЪДЕ С ДЕТЕ: С лифт до Карандила

Ако пътувате до Сливен и времето го позволява, непременно се качете на лифта. Въжената линия свързва града с местността Карандила – ще ви качи без усилие в планината, а полетът над красивата планина ще ви помогне да релаксирате. Изкачването с деца не е проблем, а удоволствие – на двете станции ще ви помогнат да слезете и да се качите, ще поемат детето.

УПЪТВАНИЯ:

За да стигнете лесно до Сливенския лифт, проследете маршрута по карта, има и табели с упътване, но не са много. Ние следвахме булевард „Панайот Хитов“, после се отклонихме по улица „Планинска“, която завършва с обръщало и места за паркиране.

 • Паркингът е безплатен, но побира сравнително малък брой автомобили, спира се и по продължението на улица „Планинска“.
 • Работното време варира според сезона: през лятото е до 18.30 часа с последно качване в 18:00часа. През останалите сезони е до 16.30 часа, като качването в 16.00 часа е еднопосочно.
 • В понеделник лифтът работи от 12.00 часа, поради профилактика до обяд.
 • Цената на билетите е 10 лева еднопосочно, 15 лева двупосочно, деца до 7 години пътуват безплатно.

Има отстъпки: за членове на спортни и туристически дружества цената е 3 лева в посока. Желаещите да ползват преференциална цена, могат да си купят членска карта на място, както направихме ние. Картата е на стойност 1 лев и е валидна 3 години. Цената с левче за картата за двупосочното пътуване стана 7 лева, което много ни зарадва.

ИСТОРИЯ:

Въжената линия е пусната в експлоатация през 1974 година, но ние не усетихме разлика във возенето сега и преди 30 години, пак беше страхотно. Времетраенето на пътуването е около 20 минути в едната посока. Някои от седалките имат стойка за велосипед.

След като стигнете горната станция на лифта, може да се разходите по различни маршрути по билото на Сините камъни: до Телевизионнта кула, която е едва на 500-600 метра от лифтената станция, до езерото…

До кулата има площадка за скокове с делтапланер – идеално фото-място за панорамни снимки към града и заобикалящите го планини. Там си знаете – дръжте децата за ръка и не слизайте по наклона, освен ако няма да скачате:)

Носете си връхни дрехи, защото времето в Стара планина е непредвидимо, а горе по принцип е по-хладно. Прословутият сливенски вятър лесно може да бъде надхитрен, ако сте облечени подходящо. Не забравяйте вода и нещо за хапване. В местността има хотели и дори пекарна близо до езерото, но ние не стигнехме до тях при това ни изкачване. За Карандила казват, че който отиде веднъж, се връща отново и ние – сливналийка и софиянец – сме напълно съгласни.

Децата и възрастните се радват на:

 • Гледката към Сливен и околните планини
 • Грабливи птици в небето
 • Площадка за скокове с делтапланер
 • Лифт
 • Места за почивка и пикник
 • Телевизионната кула
 • Езеро Карандила

Отидете, дори да не разполагате с много време. Дори да имате свободни само час или два, качването догоре е като посещение на градски парк с лифта. Ето спускането и качването на скорост 🙂

Още кадри от Карандила:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки и видео: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.