НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Кратка разходка до Алдомировци – исторически парк и екопътека

Сенчест парк за разходка едва на трийсетина километра от София, в село Алдомировци.

Тримата с дъщеря ни ходихме няколко последователни уикенда в околността, докато обиколим повечето исторически и туристически маршрути, които предлагат земите наоколо. Край Сливница доста места, където да отидете. Разрасналото се село Алдомировци може би ще ви изненада, както приятно изненада нас – през него дори минава новосъздадена велоалея, която тръгва от Сливница и стига до парка около Първия войнишки паметник в България. Паметникът е посветен на войниците и офицерите от 7-ми преславски полк, отдали живота си в боевете от Сръбско-българската война през 1885 година.

УПЪТВАНИЯ:

През 2017-та късметлиите от Сливница стигаха до Алдомировци безопасно с велосипед, но след година установихме, че тази част от велоалеята не е поддържана и се е сляла с шосето. До селото се стига и с автобус, а паркът не е далеч от центъра му.

Ако пътувате с автомобил, за да стигнете до Алдомировци, следвайте международния път Е80. Щом влезете в град Сливница, в центъра му ще видите Паметника-костница „Героите на Сливница“. Ако случайно навигацията ви отказва, трябва да завиете покрай паметника и да се движите на запад успоредно на пътя Е80. Улицата се казва Патриарх Евтимий, посока Сливница – Алдомировци.

Паркът е малък, но китен. Подходящ е за кратка разходка, ще ви отнеме не повече от час да го обходите. Освен паметника има голяма беседка и релефна метална карта с линията на бойните действия по време Сръбско-българската война. На картата са отбелязани още четири паметника в околността, свързани с военните действия. И тримата бяхме впечатлени от този макет, стискаме палци да остане в същия вид безкрайно дълго време.

В низината край парка тече рекичка, предполагаме че в началото на лятото там също ще бъде приятно местенце за пикник. Самият Войнишки паметник се намира до един от гробищните паркове на село Алдомировци. Ето защо до него може да се стигне по два начина.

  • По главния път, минаващ през селото. Това е шосето с велоалеята, която свършва в началото на малкия парк. Ще видите упътваща табела. В парка има мост и доста стълби. Ако сте с количка, изберете другия начин за достъп.
  • От главния път, който минава през селото се отклонявате наляво малко след втората мелница в селото (ако идвате от Сливница). Отбивката е стръмна и е оградена с кашпи. Продължавате до гробищния парк. Паркирате покрай пътя, в земеделски земи.

ИСТОРИЯ:

По информация от мрежата:

Първият войнишки паметник се намира на височината Мрамора в село Алдомировци. Издигнат е между някогашните отбранителни убежища (редути, бел ред.) – Разградския и Преславския. Паметникът е посветен е на войниците и офицерите от 7-ми пеши Преславски полк, отдали живота си в боевете от Сръбско-българската война. Той е изграден с доброволни дарения на офицерите от 7-ми пехотен Преславски полк на гарнизон в град Шумен. Проектът е бил дело на инженер Велчев, а изработката и градежът – на Григор Найденов.

Паметникът е наричан също „Папанчевския паметник“. В основите му са поставени тленните останки на подпоручик Александър Папанчев и подпоручик Петър Кочев, костите на български и сръбски воиници. По време на откриването му, на 7 ноември 1891 година, редом до българското знаме се е веело и италианско, в чест на италиански работници по ж.п. линията София-Драгоман, които се включили в копаенето на окопите по време на военните действия.

Подпоручик Александър Илиев Папанчев е български офицер, герой от Сръбско-българската война през 1885 година. Участвал е в боя при Драгоман и се оттеглил с ротата си на Алдомировския редут, където остава до 5 ноември, бранейки левия фланг на сливнишката позиция. Загинал е от неприятелски снаряд, паднал върху оръдието, зад което е бил офицерът.

Това местенце е подходящо и за бърза отбивка, ако сте били някъде наблизо – до Алдомировското и Драгоманското блато, язовир Бистрица, Пантеона в Гургулят, в Сливница или по екопътеката „Войнишка памет“ – Алдомировци и Преславския редут. За тях обаче ще трябва да отделите поне два-три часа. Ако посещавате историческите места в района, сигурно ще ви бъде интересен факта, че нашия национален химн, песента „Горда Стара планина“, е написана от Цветан Радославов през 1885 година, именно по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война, в която той участва като доброволец. Така че, пред вас са местата, вдъхновили българския национален химн.

Първоначален текст от Цветан Радославов:

Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.

Припев:

Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.
Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви бой юнашки,
за свобода, правдини.

Село Алдомировци е голямо, ще намерите къде да си купите нещо за хапване или вода, ако не сте взели със себе си. В центъра му има детска площадка и шадраван, така че децата ви също ще са доволни. Има чешмичка, места за паркиране, сянка.

Можете да не носите нищо със себе си, но заради онази широка беседка, ви препоръчваме все-пак:

  • вода
  • нещо за хапване
  • цветя

Още снимки от разходката ни – Първи войнишки паметник Алдомировци и екопътеката до него:

Още снимки от разходката ни – село Алдомировци:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.