НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Три места край Сливница, свързани със Съединението на България

Места, свързани с драматичната история по Съединението на България. Нека помним, нека следваме примера, нека се гордеем с решимостта, находчивостта и родолюбието на нашите предшественици!

След Съединението на Княжество България с Източна Румелия нашите съседи не са никак доволни, а Сърбия ни напада. Тези три места бележат съдбовни моменти от защитата на Родината ни по време на Сръбско-българската война, която официално започва през ноември 1885-та, макар още през септември има опит за нахлуване на сръбски воиски през границата.

Интересен факт е, че нашия национален химн, песента „Горда Стара планина“, е написана от Цветан Радославов през 1885 година, по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Така че, докато се разхождате, ще видите местата и ще преклоните глава пред събитията, вдъхновили българския национален химн.

Започваме с паметника, най-близо до международния път Е80. Паметникът „За храброст“:

Избрахме го и по друга причина – на него има паметна плоча, която разказва за събитията, последвали Съединението. Винаги чета на дъщеря ми тези думи на глас. Те ни връщат в онова героично, отчаяно време. Винаги плача, трия сълзите зад слънчевите си очила и гледам как мъжът ми прави същото.

УПЪТВАНЕ:

Ако се движите в посока София – Калотина, на около 500 метра след отбивката за Сливница от лявата ви страна ще видите паметника „За храброст“. Той е на метри от шосето и има отбивка преди и след него. Открит е през 2005 година по повод 120 години от Сръбско-българската война, в памет на загиналите български офицери, подофицери и войници.

Край паметника минават влакови релси и от време на време може да станете свидетели на преминаването на някоя мотриса. Няма много сянка, нито пейки, така че ние не се задържаме дълго. Продължаваме към центъра на Сливница и:

Паметникът-костница „Героите на Сливница“:

Той е издигнат през 1935 година, идеята е осъществена от Кръстьо Попов, тогавашен кмет на Сливница, която по онова време все-още била село. Паметникът е висок 15-20 метра, от едната му страна са фигурите на двама български войници – единият ранен, другият го подкрепя да не падне в боя. Под тях има Орден за храброст и надпис с думите на Иван Вазов от безсмъртното му стихотворение „НОВОТО ГРОБИЩЕ НАД СЛИВНИЦА“:

„Българио! За тебе те умряха…“

Откъм западната страна на паметника е поставено малко оръдие, обърнато в посоката, откъдето е дошло нападението срещу Родината ни през 1885 година. На южната му част са разположени мраморни плочи с имената на загиналите в боевете сливничани през 1885, 1912-1914, 1915-1918 година.

До паметника има доста места за паркиране. Ако децата ви станат нетърпеливи, отсреща има оградена детска площадка с пейки, на двеста-триста метра видяхме още една. Има и кафене, точно до оградата на площадката, така че мястото е чудесно за разходка с всички членове на семейството. Дори да не сте взели вода и храна, няма да е фатално.

Ние също се възползвахме от площадката, купихме си и шоколад за изпът.

Третата спирка по този маршрут е Паметникът на капитаните:

Наричат Сръбско-българската война „Войната, в която капитаните побеждават генералите“. Ето ги капитаните – нека поне веднъж годишно произнесем имената им и благодарим.

До Паметника на капитаните преди години не е имало свободен достъп. Той се намира в бившите Сливнишки казарми. За съжаление сега достъпът е повече от свободен. Заради разрушената главна сграда може да се поколебаете дали да влезете през зеещите порти на бившето поделение. Влезте с автомобил, после завийте надясно. Ще стигнете до алея, отвъд която се вижда паметника.

Това е паметник на петимата капитани: Атанас Бендерев, Коста Паница, Радко Димитриев, Олимпи Панов и Атанас Узунов. Когато ние го посетихме (септември 2017 година) липсваше бюста на Атанас Узунов, но пък имаше наскоро оставени цветя.

През септември 2018 година бюстът вече беше там.

Бюстовете са поставени в основата на високи десетина метра пилони.

Препоръчваме ви да си носите вода и храна. За разходката до трите места е добре да вземете със себе си:

  • връхни дрехи 
  • слънчеви шапки
  • вода
  • нещо за хапване
  • цветя

Районът около Сливница предлага и други, не така драматични места за разходки. Препоръчваме ви Алдомировското и Драгоманското блато, които са наблизо, а също и язовир Бистрица.

Още снимки от Паметник „За храброст“:

Още снимки от Паметник-костница „Героите на Сливница“:

Още снимки от Паметника на капитаните Сливница:

Септември 2018 година:

Септември 2018 година

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.