НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Създаването на статуите на Евлоги и Христо Георгиеви в снимки

Статуите на Евлоги и Христо Георгиеви са специално място за моето семейство. Не само защото двамата българи, родени в Карлово даряват „на ползу роду“ почти цялото си, спечелено от тях, а не наследено богатство. Не само защото са пример за родолюбци – финансират каузата за освобождение на българските земи, даряват щедро за български училища, университети, църкви и болници, а най-голямото им дарение, на стойност 6 000 000 лева е за построяването на висше училище в България.

Статуите на двамата братя Георгиеви, които и днес стоят пред Софийския университет, са ляти от моя дядо, художник-леярът Никола Радев. Ние често минаваме с дъщеря ми край тях и говорим както за дядо ми, така и за двамата велики мъже. 

Софийският университет е един от символите на съвременна София. Нека не остава просто точка на картата, популярно място за срещи. Нека децата ни знаят историята, която е навсякъде покрай тях.

Ще споделя тук редки снимки, свързани с работния процес и откриването на паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, който са изработени през 1932 – 1934 година.

00010003

УПЪТВАНИЯ:

Сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се намира в центъра на София, на пресечката между булевард „Васил Левски“ и булевард „цар Освободител“, в непосредствена близост до сградата на Народното събрание. От лявата и дясната страна на парадното стълбище на Университета са поставени две бронзови фигури. Те са на дарителите на Университета, родените в Карлово братя Евлоги и Христо Георгиеви.

ИСТОРИЯ:

На 30 юни 1924 година е положен основният камък на Ректората. Тържественото освещаване се извършва на 16 декември 1934 година. На 6 февруари 1935 година Академичният съвет приема да се постави на централната университетска сграда надписът “Св. Климент Охридски”

Статия за откриването на ректората и статуите на Евлоги и Христо Георгиевиот вестник „Нови дни“- брой 98.

Откриване статуите на Евлоги и Христо Георгиеви

Днешното тържество в Университета – Предаване сградите на държавата.

Днес в 10 часа сутринта в аулата на Софийският уневерситет ще стане тържественото предаване на новите сгради на университета, ректората и библиотеката от Ефорията „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“* на държавата.

  • * Ефория означава настоятелство.

Двете сгради са построени със средства, получени от голямото завещание от  6 000 000 златни лева върху собствено място на еуфорията и струват около 75 000 000 лева. На тържествата са поканени да присъстват Техни Величества Царят и Царицата, членове на правителството, професорското и преподавателското тяло, писатели и общественици и др. След панихидата и молебена министърът на просвещението г. проф. Янаки Моллов, който е председател на ефорията, ще произнесе реч и ще връчи предавателният акт за сградите на ректора на университета. Актът е художествено изработен от художника – господин Иван Пенков върху пергаментна хартия в старобългарски стил, има формата и големината на Хрисовула* на цар Иван Шишман, даден на Рилският манастир.

  • * Хрисовул е златен орнамент, представляващ печат, прикрепен към указите издавани от монарсите.

Едновременно с това ще стане и откриването на бюстовете на двамата братя Евлоги и Христо Георгиеви. Никола Ганев и Никола Радев – художници -леяри, които по модела на скулптура Кирил Шиваров са изработили грамадните бронзови статуи на Евлоги и Христо Георгиеви, чието откриване ще стане днес.

Вчера министърът на народното просвещение г. проф. Янаки Моллов посети университетските сгради и прегледа украсата и приготовленията за тържеството.

000100050002

Конкурсът за изработването на статуите е спечелен от скулптура Кирил Шиваров и художник-леярът Никола Радев.

Eva 0420004

Кирил Шиваров, чийто подпис стои в основата на двата паметника, е български скулптор и архитект.

Най-известните му творби са статуите на Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка, фонтанът със сирените в Морската градина на Варна, паметника на Аспарух на Аспаруховия вал пак във Варна.

IMG_2701

Бронзовите отливки на Евлоги и Христо Георгиеви са изработени в леярната на дядо ми. Неговото име – Никола Радев – и това на съдружника му Николай Ганев са изписани на статуята на Христо Георгиев.

Най-известните творби, изработени от дядо ми са статуите на Евлоги и Христо Георгиеви, паметника на Васил Петлешков в Брацигово, статуите на генералите в Плевен, паметника на „Бдинци“ във Видин. Любима негова работа още от детските ми години са два орела, красящи портала на Военното потделение в Божурище (в момента орлите са поставени на арка в началото на градската градина в Божурище).

IMG_2699

84 години по-късно.

IMG_2727к

Още снимки от създаването на паметниците:

000100040002
0001000400030002
0001000400030005
0001000400040002
Eva 0420002
Eva 0420006

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: личен архив – Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *