НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Карти с 12 бележити българи

По правило на празници местата, където можем да покажем своята благодарност и почит са пълни с народ. Често заедно с гордостта, че сме българи, изпитваме и раздразнение от блъсканицата. Понякога заради стената от хора не виждаме нищо от тържествата (а какво да кажем за децата ни, които няма как непрекъснато да са покачени на рамене). Но празниците, особено националните са време за почест и радост, затова ви предлагаме една приятна разходка из Борисовата градина в София, където може да отбележите всеки български празник подобаващо.

Чували ли сте за алеята „Бележити българи“, която се намира там? Вземете поне 12 цветя със себе си, които да оставите на бюстовете на тези велики българи. Паметниците са повече, но ние избрахме 12  пряко свързани с Освобождението на България – на поборници и писатели. Ако тръгнете от Орлов мост, първия бюст ще е на Захари Стоянов. Подредили сме картите с последователността на паметниците на алеята „Бележити българи“. Добавихме ред-два информация, защото самите ние установихме, че не знаем за много от тях повече от името и това, че са се борили за свободата на България. По-добре човек да запомни само ред, отколкото да не знае нищо, нали? Още информация всеки може да открие и сам в нета.

Когато спрете пред паметника, ще можете да прочетете на себе си или на детето си този кратичък ред. Може би тогава в ежедневните ни разходки по-често ще обръщаме внимание на скулпторите, пръснати из парка, за да ни напомнят величието на българите, живели преди нас. Ще пазим късчета от историята ни, ще събираме нови и постъпките на тези големи българи ще ни вдъхновяват да вървим по техните стъпки.

Ако сте далеч от София, можете да отпечатате картите – за вас или за детето ви. Огледайте се из вашия парк – може би там също има паметници на част от личностите, които сме показали тук.

  • Желаем ви приятна разходка! Честит празник, българи!

Картите може да изтеглите от този линк:

Алея Бележити българи 12карти

Още карти за разпечатване, свързани с историята на България:

БЪДИ КАТО ЛЕВСКИ: КАРТИ ЗА РАЗПЕЧАТВАНЕ

12 КАРТИ ЗА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ (СВАЛИ БЕЗПЛАТНО И РАЗПЕЧАТАЙ)

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed