Създай собствен Grant’s!

Как се създава уиски? Кой и как точно създава уникалния, разпознаваем вкус и аромат на големите марки? Винаги има отговори, които да търсим.

Тази сряда в бар Caldo всеки дегустатор-аматьор като мен можеше да се доближи до част от тези отговори. Да блендира собствено уиски, което наподобява един от шедьоврите на Уилям Грант и Синове – Grant’s 12 YO.

Шотландската уиски дестилирия Grant’s е била създадена през 1887 година от Уилям Грант и до наши дни дни е управлявана от наследниците на основателя.

img_0821

Ние, дегустаторите-аматьори първо имахме удоволствието да опитаме пет различни представителя на Grant’s. Така настроихме сетивата си за нашия уиски и алхимичен експеримент.

img_0831

  • 1.Grant’s Cask Editions – Ale Cask Finish.

Уиски финиширащо в бъчви, използвани преди това за ейл. Оттам идва и леко меденият му вкус.

img_0827

  • 2. Grant’s Cask Editions – Sherry Cask Finish.

От бъчви, които преди това не са ползвани за нищо друго, освен за отлежаване на шери. Има плодов привкус.

img_0826

  • 3. Grant’s Family Reserve.

Уиски отличено със сребърен медал на международен конкурс през 2007-ма година.

img_0828

  • 4. Grant’s 12 YO.

Съчетание единствено от най-добро единично малцово и зърнено уиски, всяко от които е отлежавало в дъбови бъчви в продължение на минимум 12 години. Накрая отлежва в бърбън бъчви за още шест месеца. В момента това уиски все още може да бъде открито на нашия пазар, но на световния се намира трудно.

img_0822

  • 5. Grant’s 18 YO.

От Grant’s го определят като уиски за големи събития: годишнини, рождени дни… Едно от най-достъпните годишни уискита като цена.

img_0825

Калоян Александров, Grant’s усики експерт номер едно за България, ни даде полезни съвети как да създадем микс, който е възможно най-близо до вкуса и аромата на Grant’s 12 YO. Ние ентусиазирано залегнахме над приборите и експериментите се разгоряха с пълна сила.

img_0856 img_0861

В употреба влязоха мензури, фунии, малки триъгълни шишенца. Най-важният елемент бяха големите бутилки, съдържащи тайните съставки на дестилерията Grant’s. Достъп до тях имат малцина избрани. За наше удоволствие имахме възможност да зърнем и помиришем дестилати, извадени директно от четири различни бъчви, пряко отговорни за аромата, опушеността и вкуса на нашия бленд.

img_0809img_0874 img_0878 img_0880 img_0884 img_0892 img_0893img_0875 img_0876img_0848img_0820

На финала всички дегустатори-аматьори напълнихме по една малка триъгълна бутилка със собственоръчно създадения си бленд. Ето го моят опит за пресъздаване на Grant’s 12 YO. Внимавах много в напътствията на лектора и резултатът беше признат за добър, с което се почувствах много горд.

img_0898

Триъгълната бутилка си остана загадка!

Comments are closed.