Spotlight: USA – американска платформа за съвременен танц в България

За първи път през 2018 година България посреща най-доброто от американската сцена за съвременен танц в рамките на изцяло нова програма, селектирана от престижно международно жури. Това е Spotlight: USAамериканска платформа за съвременен танц, която ще покаже интригуващи и иновативни компании и хореографи от САЩ както пред българските зрители, така и пред професионална публика от над 50 програматори от 30 държави. Спектаклите ще бъдат представени между 26 и 28 март в Пловдив – Европейска столица на културата 2019, за да превърнат Града на тепетата в една от най-горещите точки за съвременни изпълнителски изкуства в Европа.

Spotlight: USA се организира в сътрудничество между American Dance Abroad и фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK в партньорство с Фондация Америка за България, Община Пловдив, Посолство на САЩ в България и Trust for Mutual Understanding (ТМU), Ню Йорк.

Целта на платформата е да представи най-доброто от американската съвременна сцена и да срещне американските артисти с професионалисти от цял свят, с българската публика, както да и съдейства за културния обмен и добрите отношения между САЩ и България.

  • Престижно международно жури селектира програмата на Spotlight: USA 2018. От над 50 кандидати, в програмата ще бъдат включени следните компании: Camille A. Brown & Dancers (Ню Йорк), CONTRA-TIEMPO (Лос Анджелис), Dance Heginbotham (Ню Йорк), Degenerate Art Ensemble (Сиатъл, <fidget> (Филаделфия), Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), Kate Wallich + The YC (Сиатъл), Palissimo Company (Ню Йорк) и Tahni Holt Dance (Портланд).

Иван Тотев, кмет на град Пловдив, изтъква:

За нас е чест да бъдем домакин на толкова голямо събитие в областта на съвременните изпълнителски изкуства. В навечерието Европейска столица на културата Пловдив – 2019 градът ни за пореден път показва, че България може да има своето достойно място на европейската и световна културна сцена. Добре дошли в Пловдив.

За артистите:

  • Camille A. Brown & Dancers

Създават спектакли, чрез разнообразни дейности приобщават към танцовото изкуство и изследват исторически и съвременни културни, лични и социални проблеми чрез танцовия театър. По този начин се изгражда платформа за споделяне и осъзнаване на афроамериканския опит и за насърчаване на диалога и взаимодействието между различни общности.

  • CONTRA-TIEMPO

Многоезична танцова компания, чиито дръзки, наситени с движение, политически проницателни пърформанси предизвикват въображението на публиката. Чрез собствена лексика от движения, образи и звук, артистите обединяват на сцената салса, афро-

кубински ритми, хип-хоп, съвременен танц и театър със завладяващи текстове и авторска музика, за да предложат динамични и многопластови изживявания.

  • Dance Heginbotham

Компания, която въздейства на публиката чрез съвременен танц. С акцент върху колаборациите с други артисти, DH обогатява националните и чуждестранни общности чрез уникална смесица от находчиви, съдържателни и дълбоки творби.

  • Degenerate Art Ensemble

Се отличават с представления, вдъхновени от пънка, комиксите, кошмарите и приказките, от музиката на живо и от собствения им интуитивен стил на движение. Техните спектакли са предизвикателство към начина, по който осмисляме публиката, архитектурата, музиката, историята, митовете и реалността, и са следствие от дълбоко желание за комуникация, духовно общуване и трансформация.

  • <fidget>

Платформа за експериментален ансамблов пърформанс, основана от артистите Меган Бридж (хореография) и Питър Прайс (дизайн, музика). Изходна точка за спектаклите на <fidget> е мултимедийният танцов театър – посока, зададена от историческото наследство на Баухаус, Ausdruckstanz, експерименталното течение от 60-те години, изпълнителските изкуства от 70-те и 80-те години, както и съвременната мултимедия.

  • Jonah Bokaer

Развива нов вид хореография, която обогатява с визуални изкуства и дизайн. Автор на 60 произведения, показвани в 31 държави, той работи още и в областта на дигиталните медии, интердисциплинарните колаборации и социалното предприемачество.

  • Kate Wallich + The YC 

Компания, посветена на приобщаването на артисти и публика чрез танц и съвременен дизайн. Визията им е за създаване на общност, основана на сътрудничество и свързаност, която подкрепя и подпомага безкомпромисни продукции на танцовата сцена.

  • Palissimo Company 

Основана и ръководена от Павел Зущиак, автор на спектакли за закрити и открити пространства, които съчетават абстрактните страни на танца с безсюжетните елементи на „имидж театъра“. Резултатите са интердисциплинарни пиеси, богати на художествени образи и с остър емоционален заряд. През 2015 г. той е отличен с Bessie Juried Award заради своето „поетично наслагване на движения и образи, осмислящи сценичното пространство като децентрализиран свят, където плътта е фокусът и платното за изразяването на многобройни човешки състояния“.

  • Tahni Holt Dance

Поставя въпроси, които изискват строга специфика, но същевременно остават отворени за размишление – по-скоро подканящи, отколкото налагащи определена интерпретация. Холт активно използва интуицията си, формите на импровизация, сценичното общуване с изпълнителите и своите задълбочени интереси за връзката между тяло, дух и съзнание, за да създава своите спектакли.

Comments are closed