НАКЪДЕ С ДЕТЕ: До горещите извори на Акве Калиде

Ако живеете край Бургаския залив или като нас си почивате там, непременно посетете горещите извори на древната Акве Калиде. Можете просто да си налеете минерална вода, може да разгледате възстановения туристически комплекс, може да се разходите в парка край него.

Мястото е познато и като Бургаските минерални бани, наричани още и Айтоски или Анхиалски. През вековете то е имало различни имена, било е ценено и във времената, когато Родината ни е била част от Източната Римска империя, и от Османската.

УПЪТВАНИЯ

Акве Калиде се намира в бургаския квартал Ветрен, на около 15 километра северозападно от центъра на града. За да стигнете с автомобил, пътувайки по автомагистрала Тракия – А1, трябва да следите за отбивката за квартал Ветрен. Щом слезете от магистралата, пътя ви продължава по улица Българка, завивате по улица Александър Стамболийски, в дъното на която се намира и

Туристически комплекс Акве Калиде. Комплексът е само на десетина километра от брега на морето и на не повече от 3-4 км от най-северозападната част на Атанасовското езеро.

Работно време:

Туристически комплекс Акве Калиде:

 • от понеделник до неделя – от 08:30 до 17:30 часа

Музейна експозиция:

 • от понеделник до неделя – от 09:00 до 17:00 часа

Посещение с 3D прожекция:

 • на всеки кръгъл час от 09:00 до 17:00 часа

(Бел.ред. това е прожектиране на визуални ефекти, съпроводени с музика върху платно или по-нестандартни, неравни повърхности).

Цени:

 • вход за възрастни с 3D прожекция – 6 лева
 • вход учащи и пенсионери с 3D прожекция – 3 лева
 • семейни посещения с 3D прожекция – 12 лева
 • вход деца от 3 до 7г. с 3D прожекция – 1.5 лева
 • вход за деца под 3г. и хора с увреждания – безплатно
 • посещения без 3D прожекция – 2 лева

Пред комплекса на Акве Калиде има изградени чешми със свободно течаща минерална вода. Има неголяма детска площадка, пейки в малка градинка. Зад комплекса има голям парк.

ИСТОРИЯ

Археологическите ценности, намерени в Акве Калиде са крепостните стени на древния град Терме (Термополис), римските бани от І век сл. Хр. с топъл и студен басейн, различни средновековни помещения. Реставрираната баня е датирана от 16 век, тя е била изградена върху вече съществували терми.

Когато попаднете там, много пъти ще чуете и прочетете думи като „византийски“ или „банята на султана“. Не забравяйте, че народът ни е част от така наречената Византия (или Източна Римска империя), а най-старите намерени в Акве Калиде археологически ценности са на дедите ни, наречени траки. Там ще видите част от историята на нашия народ и Родина.

Смята се, че за първи път името Акве Калиде е споменато в направено през XIII век копие на Пойтингеровата карта. Картата представя по-важните, познати на римляните от късната античност градове и пътища. В картата с името Акве Калиде е означена пътна станция.

В този отрязък от картата, по пътя от Константинопол към Рим, могат да се видят и имената на Анхиало, Аполония, Месемврия, Кабиле, Берое, Марцианопол, Филипопол и други.

https://bg.wikipedia.org/

В по-ново време проучвания на Акве Калиде са направени от Богдан Филов през 1910 година. През 2008 година там започват мащабни археологически разкопки. През 2010 година на площ от 3800 м² са разкрити древни терми, северната порта и част от крепостните стени, дебели пет метра. През юли 2011 година античният и средновековният град, и площ от 36 000 м² са обявени за археологически резерват Акве Калиде – Термопол. Музейният комплекс е открит през 2015 година. Той включва банята от 16 век с мултимедийната програма, чешми с минерална вода и откритата част със стъклен под пътеки над древните разкопки.

Според публикация на Проф. дин Иван КАРАЙОТОВ – български историк, филолог и археолог, изследовател на Бургаския регион „ИЗВОРИТЕ С МНОГО ИМEНА (AQUAE CALIDAE)”

http://morskivestnik.com

 • “… На дълбочина 2.50 м под „римската баня” са се открили останките на друга с идентична форма, но по-големи размери. И тя е имала два басейна, от които кръглият с диам. 10.60 м, а правоъгълният с размери 12 X 7.80 м. В изграждането й е бил употребен мрамор, от който са направени и седалките. Кръглият басейн заемал централно място в една квадратна зала с ниши в ъглите…”
 • “…са постъпили каменни теслички, както и един цял съд от бронзовата епоха, изработен от сива глина, с неправилна сферична форма и врязан меандров орнамент…”
 • „…Каменната брадва е без отвор и дългият й престой в средата на минерални води е довел до частичното й разлагане. Бронзовата брадва е от типа кухи бронзови брадви, който е характерен за края на бронзовата епоха …”
 • “… множество златни, сребърни и бронзови монети, възлизащи на 3000-4000 екземпляра. Открити са били също пръстени с геми, фибули, кръстове, глинени съдове, дървени гребени, фрагменти от мраморни оброчни плочки на трите нимфи и др.”
 • “…оброчната плоча на Трите нимфи и статуетката на Срамежливата Венера (Venera Pudika) и оброчната плочка на Хермес…”
 • “…Най-стара по време от тях е сребърната драхма на Аполония, която е от типа „изправена котва – врязан пречупен кръст” и може да се датира в първата половина на V век пр. Хр…”
 • “…На границата на V и IV век пр. Хр. е отсечена от солидно бронзово ядро монетата на тракийския цар Меток I…”
 • “…Многобройни са и бронзовите монети от типовете на Филип II (359-336 г. пр. Хр.) — 30 екземпляра и Александър III (336-323 г. пр. Хр) – 11 екземпляра…”

Ние посетихме Туристически комплекс Акве Калиде през 2018 година, на връщане от морската ни почивка. Наляхме си минерална вода,
набързо разгледахме възстановената баня и старините, но нямахме време за големия парк. Дъщеря ни, макар „кисела“ от пътя, поигра на площадката.

До комплекса има кафене и магазин за сувенири, така че мястото е подходящо и за почивка по пътя. От дамата, работеща в музея, разбрахме че наблизо има действащ комплекс с басейн и минерална вода, който също бихме посетили.

На разположение има:

 • Туристически комплекс Акве Калиде с безплатни и платени части
 • голям парк
 • минерални чешми със свободен достъп
 • кафене
 • детска площадка
 • градинка с пейки
 • магазин за сувенири
 • паркинг

Снимки от туристически комплекс Акве Калиде:

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.