НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Атанасовско езеро – безплатно СПА в покрайнините на Бургас

Ако сте минавали край Атанасовското езеро в покрайнините на Бургас, сигурно сте усещали странен аромат. Миризмата идва от водите и почвата, богати на лечебна кал и луга.

Напоследък ароматът не е толкова силен, но лечебното СПА място е все така безплатно, а и обновено. Има плаж, заведения за хранене, обществен транспорт, велоалея, паркинг и в допълнение:

 • Наблюдение на над 300 вида птици.

УПЪТВАНИЯ:

Атанасовското езеро е разположено в границите на Бургас. Намира се между кварталите Изгрев и Сарафово. Ако искате да стигнете до лечебната луга и кал с автомобил, поемете по шосе Е87. Посоката е Бургас – Варна. В Гугъл картите е отбелязано като „Лечебни басейни с луга и лечебна кал“.

Преди да влезе в квартал Сарафово, на голямата „детелина“ трябва да слезете от шосе Е87 и да продължите по шосе 906. Този път е разбит, тесен е и има дупки. Не бързайте. Завършва с паркинг до самото море. Отляво на пътя паркингът е доста претъпкан, защото е безплатен. Вдясно се минава през бариера и попадате в платена зона – цената е 1 лев на час и има повечко места. Оттам до басейните с луга и лечебна кал ви делят около 200 метра.

На мястото има:

 • Тоалетна и съблекалня – цена 50 стотинки.
 • За душ се плаща допълнително.
 • Носете си монети, защото влизането там е автоматизирано. Уви, не е много чисто и поддържано.

Има заведения за хранене, разположени на самата крайбрежна алея пред плажа, наречена Пътеката на солта“. При второто ни посещение (през август 2018), по алеята минаваше и влакче. Забелязахме, че трудно се намираха места за обществения превоз.

ИСТОРИЯ:

 • По информация от мрежата:

Водите на Атанасовското езеро са с високата соленост и то се използва за солодобив. Началото на производство е още през 1906 година. През 1980 година северната половина от езерото е обявена за природен резерват. От 2001 година на брега в Южната част на езерото, тази откъм града е изградено „Укритие за наблюдение на птици“. В Атанасовското езерото се срещат: видра, дива котка, полевка и етруската земеровка, която е най-малкият бозайник в света.

В Атанасовското езеро могат да се наблюдават над 70% от всички птичи видове, които се срещат в България. Над 300 вида птици: къдроглав пеликан, малък корморан, червеногуша гъска, белоока потапница, ливаден дърдавец, речна рибарка, средиземноморска чайка и други. Атанасовското езеро се намира в близост до миграционния път на птиците Виа Понтика. Най-голям брой птици могат да се видят по време на есенната миграция.

Това посещение на лечебните басейни ни беше второ.

Първото беше през 2012 година. Тогава още нямаше крайбрежна алея, нито заведения, а плажът беше по-малък.Някои от нас се престрашиха и се намазаха целите, други изпробваха лечебната кал само върху части от тялото си. Миризмата е силна и може да ви притесни. Тя остава в кожата ви след измиване и може да бъде усетена, ако вдишате дълбоко и наистина близо до кожата си. Иначе никой друг няма да я усети, не се безпокойте. 🙂

След като се намажете с лечебна кал и постоите намазани в лъскаво черно, се измивате с морска вода на плажа. Морето е плитко и каменисто, децата ще поцапат наволя и ще събират едри, бели миди и плоски камъчета, докато се миете.

Калта цапа много. Облечете стари и по-тъмни бански. Калта ще остави петна в някои светли материи. Същото се отнася и за чантите – напъхайте багажа си в някоя голяма, непромокаема чанта.

Ползите от калта и лугата са описани на табло, поставено преди езерата:

 • Лугата е продукт на солодобива. Съдържа само неорганични вещестава – натриев хлорид, магнезий, калий, сяра и др. Получава се след изпаряване на водата и концентрация на солите. Черноморската луга има доказан медицински ефект при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, при кожни възпаления и рани, разширени вени, простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагенити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е в лугата да не се стои повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.
 • Лечебната кал е утаечен продукт на затвореното солено езеро. Тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят и мирис на сероводород от множеството гниещи микроорганизми. Съдържа неорганични съставки като силикати, гипс, железни и алуминиеви съединения, различни хидроокиси и соли. Този състав се е образувал с хилядолетия от гниенето на едноклетъчни организми, водорасли, риби, раци, миди. Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година.  Калолечението въздейства върху цялата периферна нервна система. Кръвоносните съдове се разширяват, намаляват отоците и болката, зарастват белези, подобряват се обменните и регенерационни процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото е богата на калций, йод, фосфор и др. Противопоказна е само при туберкулоза, венерически и злокачествени заболявания.

ВНИМАНИЕ!

Не правете кални бани на празен стомах или веднага след хранене. Понякога, макар и рядко, се проявява непоносимост към лугата и калта след първата процедура – червени петна и сърбеж. Обикновено алергичната реакция отшумява бързо, но ако се повтори, по-добре се откажете.

Тази година решихме да покажем Атанасовското езеро на нашата дъщеря. Като се изключи състоянието на пътя в последната част, както и липсата на указващи посоката табели, бяхме приятно изненадани. „Пътеката на солта“ е красиво място за разходка, ресторантите на брега изглеждат приятно. Има и някакво местенце със завъртяното име „симБиотично“, в което се провеждат детски работилници от време на време и могат да се видят и пипнат изделия, свързани със солта. Няма табели, които ясно да обясняват предназначението му, но ако се престрашите да влезете и питате, ще бъдат любезни с вас и ще ви обяснят.

Не ни хареса само, че основната информация там беше на английски език, както и надписите върху рекламните им продукти. Хубаво е да ценим и ползваме езика си, все-пак българският е сред най-древните езици в света, а тези солници се намират в Български град.

Отидохме и до Укритието за наблюдение на птици. То се намира точно на срещуположния бряг на езерото. Мястото е отбелязано в картите на Гугъл точно с това име. За да стигнете там, трябва да внимавате на първото голямо кръстовище на шосе Е87. Има голямо кръгово с бензиностанция. Точно преди входа към бензиностанцията, на самото кръгово има отбивка към Укритието. Ще намерите малък паркинг, малък парк и Укритието до широкия бряг. Подходящо е за разходка с деца, макар че може да подплашите птиците:)

В паркчето има беседка и пътечка от пънчета за удоволствие на най-малките. Когато ние го посетихме, пунктът към Укритието беше затворен, но можеше да се мине пред него и да се наблюдават огромните птичи ята.

В района на Атанасовското езеро има още едно място за наблюдение на птици, наречено „Точката“, но така и не успяхме да се ориентираме къде точно се намира. Липсата на информация и указателни табели си каза думата. Затова оставихме „Точката“ за следващата година и новите ни морски приключения.

Носете със себе си:

 • плажни принадлежности
 • шапки и слънцезащита в летните жеги
 • защита от комари
 • бинокъл
 • питейна вода

Още гледки от Атанасовското езеро:

 • 2012 година
 • 2018 година

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.