БЪРЗ БЕЗКВАСЕН ХЛЯБ – РЕЦЕПТА на Раковски

Ето го бързият хляб, който нашите прабаби са пекли на Бъдни вечер! Бързите питки, които са приготвяли почти всеки ден. Ще го имате топъл и уханен на масата само след трийсетина минутки. Без набухватели – само брашно, сол и вода. Тази стара рецепта е записана не от кого да е, а от самия Георги Сава Раковски. Той нарича този хляб пресен или безквасен хляб.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • брашно: две – три чаени чаши или малко повече, за меко тесто
  • вода – една чаена чаша гореща или наистина топла вода
  • щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ:

Разбърквате горещата вода и солта в купа с лъжица. Добавяте брашното и чак като стане на гъста каша, пипате с пръсти, защото в началото пари. Обърквате меко тесто и го месите около пет минутки за по-добър резултат.

Оригинално тези питки се пекат в жар – в огнището, което винаги е горяло във всеки дом. Ние спонтанно си ги опекохме една вечер, след като бяхме правили зимнина на село. Направихме питките големи колкото длан, дебели към един пръст.

Разбъркахме огъня, за да излезе жарта отгоре, сложихме раздърпаното тесто и го покрихме с жар. Чудихме се колко трябва да стои, за да е готово, а и за да не прегори. Оказа се, че грубо 10-15 минути са добро време, в зависимост от силата на жарта и дебелината на питките.

След това питките се изваждат с щипци, изтупват се от въглищния прах и се поставят в кърпа за пет минутки, за да омекнат.

Бяхме изненадани, че не бяха нито черни, нито изгорели, нито полепени с въглени. Тънкият слой въглищен прах пък им придава приятен вкус, а е полезен и за храносмилането. Хубаво е да стоят увити в кърпа и да се изядат топли. След като изстине, този хляб е леко жилав, но пак става за хапване.

Такива бързи, безквасни питки са се пекли в българските домове почти всеки ден и непосредствено преди хранене. Те са и част от ритуалите за предпазване, когато тестото на хляба не трябва да расте, за да не расте злото: например Баба Шарка, Бъдни вечер.

За автентичната рецепта ви трябва огнище с жар. Но, тъй като невинаги разполагаме с огнище, ние често го печем в предваритено загрята на 200 градуса по Целзий фурна. Пак се получава бърз хляб, но без аромата на дървесната пепел. В печката се пече малко повече – двайсет / трийсет минути и го правим на по-широка питка, а не на мънички.

Ето как изглежда рецептата, запазена от Раковски в книгата му „Показалец или Ръководство как да ся изискват и издирят най-стари черти нашего бития, язика, народопоколения, стараго ни правления, славнаго ни прошествия и проч.”:

Щастливи и благодарни сме, че попаднахме на тази прекрасна рецепта, записана преди 161 години от великия български възрожденец Георги Сава Раковски!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.