НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Вазовата екопътека до водопада Скакля

Вазовата екопътека се намира в дефилето на река Искър, едва на петнайсетина километра от Своге и на шейсетина километра от София. В по-голямата си част тя е подходяща за разходка с деца и е чудесна за еднодневна екскурзия сред природата.

За съжаление теренът не е подходящ за детски или друг вид колички, освен началото на пътеката в село Заселе, и то с уговорки. Ако сте с деца в предучилищна възраст, добре е възрастните да са повече на брой от децата. Все-пак за височини става въпрос.

В зависимост от възрастта и желанието ви за движение, може да изберете от кой край на екопътеката за тръгнете, за да видите водопада Скакля. Тук ще опишем и двата, а вие преценете коя ще ви допадне повече.

УПЪТВАНИЯ:

Макар екопътеката да е една, ние мислено я разделяме на две части. Избираме за край на всяка от тези части водопада „Скакля“. Според нас минаването на целия маршрут е амбициозна идея за хора с деца, а и не само:)

НАЧАЛО село „ЗАСЕЛЕ“

Там пътеката започва на платото на планината. Вижте как описва това плато Вазов:

Младен ми разказва, че на върха на тоя чукар има равна зелена поляна.
– Хубава отрадия има там, господине – допълни той.
– Какво е това отрадия? – попитах аз.
– Така, отрадия, дето е високо място и зелено, и отворено, и има хава хубава… теферич да го кажем.
Очевидно, отрадия произхожда от радост, отрада. Помислих, че тя е скована от нашите войници, които често побългаряват по своему руски думи. Но по-после аз я чух от устата и на други селяни и се убедих, че народът я употребява от памтивека вместо турското: теферич. Кой от нас знаеше това до днес?

„Из Мала Стара планина“ от Иван Вазов

За да стигнете до споменатата от Иван Вазов ОТРАДИЯ, се насочете към село Заселе. Селото се намира на височините над Искърското дефиле, точно над гара Бов, но ако пътувате от София в посока Мездра, отклонението наляво за Заселе е в края на село Церово. Внимателно следете за отбивката, по карта се пада точно срещу стадиона и природния феномен Джуглата. Следват 7-8 километра стръмен път с доста завои. Началото на екопътеката е в центъра на селото, до малък паметник и „паркинг“ за около двайсетина коли. Дори площадът да е пълен, пак ще намерите свободни места на околните улици. На площадчето има заведение с тоалетни.

Само трийсетина метра ви делят от естествената тераса в началото на Вазовата екопътека, със спираща дъха гледка към морето от планини. ОТРАДИЯ.

НАЧАЛО село „ГАРА БОВ“

Този вариант предлага да отидете до пътеката и с влак. Имаше много туристи, които се придвижваха така и бързаха заради разписанието. Ако като нас сте с автомобил и идвате от София, подминавате отбивката за Заселе и продължавате към Гара Бов. Пак трябва да внимавате да не пропуснете завоя наляво. Не трябва да влизате в селището Гара Бов, което се пада надясно. Ориентир може да ви е вила Скакля, отбивката натам е почти срещу отбивката за Гара Бов от пътя София-Мездра.

Малко преди да стигнете вилата, пътят за автомобили свършва. За съжаление местата за паркиране са малко, „улицата“ е стръмна и тясна, паркира се покрай пътя. Има доста коли заради заведението там, не само заради водопада. Нашият съвет е в почивни дни да оставите автомобила си по-надолу по пътя и да повървите пеша, за да не ви „запушат“, както на нас ни се случи.

Тръгвате пеша нагоре по неширока пътека, която започва с горска чешма и върви покрай ледена рекичка. Този маршрут извървяхме с лекота преди две години с тригодишната ни тогава дъщеря. Той води към мястото, където водопадът пада.

ИСТОРИЯ:

По стръмните варовикови стени е прокарана пътека, получила названието „Вазова пътека“. Пътеката е създадена по идея на Станимир Тодоров през 70-те години на 20-ти век.

Една балканска речка минува отсам селото и като достига до един бряг, хвърля се с шум в една ужасна пропаст. От три места тя е заградена от стени и зъбери; от изток е тесен отвор, който реката продължава пътуването си през награмадени скали и балвани, нападали или свлечени от върховете.

„Из Мала Стара планина“ от Иван Вазов

Водопадът „Скакля“ е част от едноименната река, която спуска водите си от местността „Варо“ в източната част на планината Понор, в землището на село Заселе. През мостчето над тази рекичка ще минете, ако изберете да тръгнете по екопътеката от село Заселе. Водите на водопада вървят в три каскадно разположени скока, най-високият от които е 88 метра. Ще видите по-малките също, ако тръгнете по екопътеката от Гара Бов.

МАРШРУТЪТ ОТДОЛУ-НАГОРЕ:

Ние посетихме за първи път Вазовата екопътека и водопада „Скакля“ през лятото преди две години. За съжаление сме запилели повечето снимки, но ще споделим каквото е останало:) Тогава се залутахме и изпробвахме маршрута от Гара Бов към водопада. Маршрутът е лек и приятен, както виждате от горната снимка. Дъщеря ни беше на три години и стигна на собствен ход до „Скакля“. Имаше само няколко по-тесни места или стъпала, където помагахме. Наклонът не е голям, има тук-там къде да поседнете и да си починете. Една пейка с чуден изглед в по-горната част от маршрута е препоръчителна за снимки. По-трудно е само в последната част преди водопада.

По този маршрут ще стигнете там, където водите на реката падат върху скалите. Има естествени стъпала, където да поседнете – рошави и потни, да похапнете, да отдъхнете и да си направите снимки:

Скакля

Може да продължите към село Заселе, ако имате време и енергия. Ние поехме обратно:) На връщане дори поджапахме в студените води на рекичката. Водопадът едва църцореше заради топлото време.

Определено този маршрут е по-лек, защото общото натоварване е разпределено почти равномерно. Освен това е по-приятно да слизаш на връщане, когато си уморен:) Сенчест е, за разлика от другия, подходящ е за горещини. Пътеката се вие в плавни завои нагоре в планината.

МАРШРУТЪТ ОТГОРЕ-НАДОЛУ:

Тази година решихме да проверим как е горната част на Вазовата екопътека. Маршрутът отгоре-надолу има две различни части – почти равна алея с лампи и пейки и стръмна част, която се спуска към мястото, където водите падат. Ние не стигнахме до долу – уж заради бурята, която се задаваше, но да си признаем – доста беше стръмно и се уморихме на връщане.

Има възможност по частта с алеята да се придвижите с количка. Да, на места ще трябва да минете през поляната за пикници, защото пътеката е станала тук-там на сипей след зимните снегове, но имате ли желание, ще стане. Не знаем дали лампите работят, но ги има в тази по-равна част. Има и метален парапет по цялата алея, пейки с дърворезба по тях, беседки с маси и чудна гледка към низината. Пътят минава и през две дървени мостчета, под които минават водите към водопад „Скакля“. 

Равната част свършва с гледката към падащата вода. Там свършват и лампите. Надолу има изсечени стъпала и предпазен парапет, но става все по-стръмно.

Може да се слезе и да се качите след това с малко усилие, но буреносните облаци и гръмотевиците ни отказаха, така че ние стигнахме едва до средата на стръмната част и почти на бегом се върнахме:) Считаме, че чарът на горната част от еко пътеката е алеята с лампите.

На тези места ще разберете защо Иван Вазов е бил запленен от красотата на нашата природа. Там е и чудесно място да седнете и да прочетете на себе си и на децата някой от неговите пътеписи (Живописна България).

Аз с наслаждение гледам цветущите плещи на планината; мотиката и ралото, с вкуса на художник, са изпъстрили със златните петна на нивите зелената мантия планинска. В полите им лъкатуши Искъра, а с него и железницата, в една вратоломна дълбочина. Тъжовният шум на реката стига дотук, приличен на подземен стон. А гледката е по-хубава, по-дивна, няма насита. Половина час, а аз все седя прехласнат, а Младен трети път ме подсеща:
– Господине, хайде да вървим.

„Из Мала Стара планина“ от Иван Вазов

Ето и едно видео, заснето с телефона:

Носете си:

 • вода за пиене – задължително
 • нещо за хапване
 • защита против комари

На разположение има:

 • ОТРАДИЯ
 • места за почивка
 • пейки с маси за сядане в горната част на еко пътеката
 • места, свързани с историята на България
 • дървени мостчета
 • рекичка
 • паркинг в село Заселе
 • водопад

Гледка от долната част на Вазовата еко пътека:

Гледки от горната част на Вазовата екопътека:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.