В кралството на шотландския малц

Нищо, че се прави от възможно най-баналните суровини – вода и ечемик – този алкохол за крале, разкрива тайните си само на истински посветените.

В четвъртък, докато децата празнуваха първи юни, бар Caldo беше мястото, където порасналите деца можеха да вкусят от празника, наречен УИСКИ.

В кралството на шотландския малц ни поведе лекторът за вечерта – Младен Василев. Облечен подобаващо в шотландски килт, той беше подготвил истинско пиршество за сетивата. Показа ни как и с помощта на какво можем да усетим пълната вкусова палитра, скрита в четирите малца, дегустирани по-късно. Така, събрани от общата ни страст, за няколко вълшебни часа се пренесохме в района на четири Шотландски дестилерии.

Започнахме с Aberlour 12 Year Old

Aberlour 12 Yeаrs Old е шотландски сингъл малц – един от най-добрите от района на Спейсайд. Oтлeжaвa в двa видa бъчви – pъчнo пoдбpaни ceзoнни шepи бypeтa и ĸлacичecĸи дъбoви. Водата, която се използва за него от две близки до дестилерията реки Lоur и Ѕреу. Aberlour е най-продаваното едномалцово уиски във Франция.

Отличително за Aberlour:

 • Твърди се, че дестилерията е създадена в далечната 1826 година от Питър Уиър и Джеймс Гордън.
 • Река Spey тече само на 270 метра от дестилерията.
 • Aberlour 12 Yeаrs Old печели Златен медал през 2007 година в Сан Франциско
 • През 1879 година пожар опустошава по-голямата част от дестилерията.
 • От май 1917 година до февруари 1919 година дестилерията Aberlour е затворена почти за две години.
 •  През 1974 година е купена от Groupe Pernod Ricard.

Изненадата от лектора Младен Василев, за да се разкрие пълната вкусова платитра на Aberlour 12 Yeаrs Old: прошуто. Непременно дегустирайте по този начин, ще бъдете впечатлени!

The Glenlivet Founder’s Reserve

Дегустирахме The Glenlivet Founder’s Reserve в различен вид дегустационна чаша, която стана моят нов фаворит. Отново е от района на Спейсайд, малцът The Glenlivet е известен с прозвището „малцът, който започна всичко“. The Glenlivet Founder’s Reserve е посветено на основателя на дестилерията Джордж Смит, а е създадено от Алън Уинчестър, който с него отдава почит на стила уиски, създадено от основателя на дестилерията. Отлежава в първо пълнене уиски бурета.

Отличително за  The Glenlivet:

 • Дестилерията е основана през 1824 година от Джордж Смит, чийто подпис все още се появява на етикетите и опаковките.
 • Glenlivet е една от най-големите дестилерии в Шотландия. Годишното й производство е 10 милиона литра.
 • Това е най-популярният малц в САЩ, където е номер едно от 70-те години на миналия век.
 • The Glenlivet е малцово уиски № 2 в света и най- продаваното в САЩ.
 • The Glenlivet е първата лицензирана дестилерия в енорията Glenlivet, създадена през 1824 година.
 •  The Glenlivet е първият малц, представен в САЩ, веднага след Сухия режим.

Изненадата от лектора Младен Василев, за да се разкрие пълната вкусова платитра на  The Glenlivet Founder’s Reserve: ябълка с канела. Почерпете гостите си с комбинация от двете, за да ги впечатлите!

Scapa Skiren

Scapa Skiren е нaй-нoвият cингъл мaлц oт дecтилepия Scapa, намираща се нa oстров Opĸни. Географски погледнато, дестилерията е една от двете, намиращи се на най-северните Шотландки острови, респективно – най-северната уиски дестинация в света. Оркнейските острови (Orkney Islands), са архипелаг в северна Шотландия. В състава на архипелага влизат около 20 обитаеми и 50 съвсем малки острови. Името Ѕkіrеn всъщност е на нopвeжĸи и в превод oзнaчaвa „бляcĸaвo, яcнo нeбe“. Scapa Skiren отлежава в американски дъбови бъчви.

Отличително за Scapa:

 • Дестилерията, основана през 1885 година от Macfarlane & Townsend, сега е част от Перно Рикар.
 • Дестилерията Scapa има наистина малък екип – едва петима занаятчии и майстор-дестилатор.
 • Тя е една от последните ръчно експлоатирани дестилерии, работещи 24 часа на ден.
 • Малцът не се суши над торфен дим.

Изненадата от лектора Младен Василев, за да се разкрие пълната вкусова платитра на Scapa Skiren: грозде със синьо сирене. С негова помощ соленоста във вкуса му се усети в още по-силно.

Scapa Skiren бе моят фаворит за вечерта, по някакъв начин ми напомня на представител на торфеното братство. Според мен би се харесало на хората, обсебени от темата „пушилки“, макар да няма изразения им торфен аромат.

 Strathisla 12 Year Old

Дестилира се в дестилерия Strathisla в Кийт, най-старата работеща дестилерия в Спейсайд. През 2013 година печели златен медал на международен конкурс International Wine & Spirit Competition. Финишира в екс шери бъчви.

Отличително за  Strathisla:

 • Тя е най-старата постоянно действаща дестилерия в Шотландия.
 • Основана като Milltown Distillery от Джордж Тейлър и Александър Милн през 1786 година.
 • Разположена на бреговете на река Айла в Кийт.
 • Извecтнa е ĸaтo нaй-aтpaĸтивнaтa дecтилepия в Шoтлaндия. Пpeдлaгa нa гocтитe cи yниĸaлни, caмocтoятeлни обиколки и възмoжнocт дa бъде пpocлeден вceĸи eтaп oт уиски пpoизвoдcтвoтo.
 • Придобита през 1950 година от Джеймс Баркли от Chivas Brothers.

Изненадата от лектора Младен Василев, за да се разкрие пълната вкусова платитра на Strathisla 12 Year Old: черен шоколад. Ако искате да впечатлите момиче – това е:)

Strathisla 12 Year Old стана фаворит на публиката за вечерта.

Дегустациите са място, на което мога да отида и сам, чудесен избор са за първа среща. Ако не сте опитвали досега, време е!

 • Още ароматни моменти от дегустацията в Бар CALDO. 

:

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Фотограф: Явор Радев

Comments are closed.