ДОМАШЕН МЕНТОВ ЛИКЬОР – ЛЕСЕН И АРОМАТЕН

У дома свързваме лятото с любимата на много българи напитка – мента с газирана вода. Пили сме и българските, и вносните варианти на ментовия ликьор, докато не ни хрумна да си направим домашна. Оттогава вкъщи не купуваме ментов ликьор. Вкусът на домашната мента, както и фактът, че знаем точно какво съдържа бутилката за нас е незаменим.

Домашният ментов ликьор се прави лесно, но за около месец.

ПРОДУКТИ

  • 1 част листа прясна мента
  • 1,5 част водка или ракия
  • 1 част сироп от захар и вода

От така представените съставки излиза 2,5 части мента. Пиша част, защото може да мерите в чаши, а и количеството е ориентировъчно.

МЕНТАТА:

Ментата трябва да е прясна. Може да е блатна, може да е лютива мента – все ще се получи много приятен вкус. Крайният цвят на напитката може да се различава в зависимост от вида мента от зелено към кафяво. Цветът няма да е ярък като на никой купешки ликьор, но вкусът ще е в пъти по-добър.

АЛКОХОЛЪТ:

Аз предпочитам да ползвам водка, но и с хубава ракия може да се получи. Тази година направихме. Да, вкусът ще е по-ракиен и може да не ви допадне разреждането с газирана вода. Можете да ползвате и разреден 1:1 с вода етилов алкохол от аптеката, но излиза по-скъпичко.

ЗАХАРЕН СИРОП:

Смесете 1:1 бяла захар и вода, докато захарта се разтопи. Със захарния сироп може да експериментирате – ако сложите кафява захар, цветът ще е кафяв, а консистенцията по-рядка. Ще има и лек аромат от захарта. Но пак ще стане.

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Накиснете ментовите листа в алкохола и затворете съда. Оставете съда на тъмно – например в шкаф. Аз ползвам стъклени буркани за тази тинктура.
  • След 3-4-5 дни отстранете листата от алкохола, прецедете и затворете съда. Оставете го на тъмно за около месец.

След месец тинктурата е готова за ползване. Вкъщи я ползваме и за други неща – за афтършейв, за жабурене на устата – при това сме впечатлени от действието й. Ето защо винаги си заделяме поне един буркан ментова тинктура. Просто я съхранявайте на тъмно и ако ще я ползвате, отлейте в подходящ съд.

  • Пригответе захарен сироп както сте си решили.
  • Смесете с ментовата тинктура. Готово!

Аз смесвам 1:1. Става сладичък и градусът на алкохола пада наполовина.

Както казах, готовият ментов ликьор няма да има наситен цвят. Вкусът ще се променя, докато го съхранявате, но винаги ще е чудесен. Например миналогодишният ни ликьор в началото имаше бонбонено-лютивия вкус, който преди това можех да се закълна, че е получен с изкуствени аромати. Постепенно вкусът стана по-мек, а цветът се промени от зеленикав към кехлибарен. Все-още имаме от онази миналогодишна партида – оцениха я и приятелите ни, така че не я хвалим само защото си е наша:) Тоест, ментовият ликьор няма да се развали поне още година. Ще бъде бистър и вкусен.

Хайде наздраве!

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.