ДОМАШНА МАЯ ОТ НАХУТ, СТАРА РЕЦЕПТА от Христович

Как да си направите мек, пухкав симиден хляб или сладка питка с естествена мая? С накиснат нахут за закваска! Прочетохме рецептата в книгата „Отгледването на Нахута“ на Константин Николов Христович* от далечната 1927 година. После се оказа, че нахутът е бил на почит по нашите земи още по времето на Йоан Рилски, на когото това било любимата храна. Старото име на нахута е сланутък.

*Константин Николов Христович е български агроном, историк и общественик.

В предговора на споменатата книга Константин Христович пише, че нахута е познат още от времето на Омир. Че той, заедно с баклата (черен боб) са били отглеждани в Индия, Мала Азия, Европа и Египет. За сланутъка се говори в житието на Св. Йоан Рилски, написано от св. Евтимий Патриарх Търновски.

И им заповяда да вземат от израсналия там сланутък. Те пък, взели си, ядоха до насита. И когато бяха пуснати да си вървят, някой си от тях отиде, та тайно наскуба доста сланутък; и радостно бързаше след другарите си. И щом ги стигна и им показа направеното, те се събраха и го разграбиха от ръцете му. И когато започнаха да разтварят шушулките на зърната, не намериха нищо. И веднага разкаяни се върнаха и разказаха на блажения, молейки прошка за извършеното. Той им даде прошка, като рече: „Така, о чеда, благоволи всесилният Бог, щото тука да израстват и тука да се използуват.“ А те, преизпълнени от чудото, отиват по домовете си, хвалейки и славейки Бога за всички неща, що видяха и чуха, и разказвайки по цялата онази област и по околностите

Ние много обичаме хляб и всякакви печива с нахутена мая. Всъщност, такава мая се продава и на прах, но в нея се влагат и разни химични добавки. Ние предпочитаме истинската, направена у дома нахутена мая, още повече, че не изхвърляме след това ползвания нахут, а си го правим на хумус.

НЕОБХОДИМИТЕ ПРОДУКТИ ЗА МАЯТА СА:

  • 1 чаена чаша (200 мл) нахут
  • 800 милилитра вода

Според написаната рецепта се добавя и малко сол, но ние не го правим. Това количество е достатъчно за подквасване на тесто за един голям хляб. Към шупналата течност може да се добави до още 200-300 мл течност и се замесва тесто. Може изобщо да не се добавя течност при замесването.

ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНАТА МАЯ:

Изберете подходящ съд, в който ще направите маята. Той трябва да се затваря, но не плътно. Най-удобни са глинени съдове. Те имат на капачето си и мъничка дупчица. Но, ако не разполагате с глинен съд, и голям буркан ще свърши работа. Просто го захлупете с чинийка, но не плътно.

Сложете водата да заври и залейте с нея зърната нахут. Захлупете. След около час нахута ще е омекнал. Тогава прецедете сместа (без да хвърляте течността), за да извадите зърната и да ги смелите или начукате в хаванче. После отново смесете водата и смлените ядки и ги захлупете в съда, за да шупват.

В оригиналната рецепта нахутът, подобно на рецептата ни за мая от грах, се счуква предварително. Бихте могли да постъпите и така, но нахутът е твърд и много трудно се начупва. Вдига се шум до Бога. Ето защо у дома прилагаме тази малка хитрост с предварителното накисване.

Ние смиламе накиснатия нахут на едро с блендер.

След около 24 часа (на температура 20-22 градуса) в горната част на съда се получава хубава пяна. Възможно е през лятото това да се случи по-бързо. Ако в стаята ви е под 18 градуса, намерете по-топло местенце или завийте с вълнена кърпа съда.

У дома при температура 20-22 градуса по Целзий започваме замесването с шупналата нахутена вода след 35-36 часа.

КАК ДА ЗАМЕСИМ С НАХУТЕНАТА ВОДА:

Прецеждаме шупналата течност. Тя може да позагуби част от пяната си, но нека това не ви плаши. Отделяме останалият нахут, не го изхвърляме. С него може да се направи хумус или бисквитки.

Първо правим първоначална закваска, която престоява около два часа. Тази стъпка не е задължителна, но така печивото става по-хубаво. Разбъркваме течността с брашно, на нещо като рядка кашица, похлупваме с кърпа. След час-два се виждат мехурчета в рядкото тесто. Тъй като тази мая прави хляба много бял, тя е чудесна за бяло брашно. Разбира се, бихте могли да ползвате и друг тип брашно, каквото обичате.

ПРОДУКТИ ЗА ЗАМЕСВАНЕ НА ХЛЯБ:

Към подготвеното рядко тесто добавяме 2-3 супени лъжици захар и четвърт чаена лъжичка сол. Бяло брашно като за меко тесто – колкото поеме. Ориентировъчно поема между 600 и 800 грама.

Може да се добави чаша вода или друга течност, но не повече. Без никаква добавена вода хлябът става чудесен, но има рецепти с мляко или мазнина, или яйца. Тази смес търпи до 300 мл добавени течности.

След като се замеси готовото тесто, го слагаме във форма за хляб, покриваме го с друга купа или капак, ако е останало място във формата. Оставяме го да отлежава. Нужни са му около 12-15 часа при температура в стаята 20-22 градуса по Целзий, преценете какво време е необходимо при други температури. Това тесто не се вдига осезаемо при втасването, то набухва най-много при печенето.

Печем хляба в загрята фурна: 20 минути на 200 градуса по Целзий и още 40 минути на 160 градуса по Целзий.

Хлебчето става леко, с чудесна коричка и пореста, пружинираща сърцевина. Повече прилича на хляб, замесен с обикновена мая, отколкото на традиционния хляб с квас. Много е вкусно и изчезва неусетно у дома. Толкова неусетно, че гледаме да не го правим всяка седмица, защото много хляб ядем и дебелеем.

Освен за хляб, използваме маята от нахут/сланутък за мекици и варени гевречета. Чудесното на тази мая е, че тя не вкиселява, прави много бяло тестото и е подходяща за теста с добавена мазнина и захар, както и за варене на тестото преди печене.

Ето я рецептата за нахутен хляб–симид и нахутена мая от книгата:

Използваната рецепта е от книгата на Константин Николов Христович „Отгледването на Нахута“от 1927 година. Печатница „Цв.Радулов“ – Т.Пазарджик.

Прочетете рецептата за варени гевречета с тази мая. Получават се с хрупкава коричка и мека сърцевина. Прелестни!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2021 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.