ДОМАШНИ ТАЙНИ ЗА ВКУСНО ЕСПРЕСО

Вкъщи много държим на хубавото кафе. Толкова много, че взимаме кафемашина със себе си, ако отсъстваме от вкъщи повече от ден-два. Не харесваме разтворимо кафе, нито блудкаво кафе, нито кафето от онези машини, които са по хотелите в предплатените закуски. Всички сме пили на почивка студено кафе, шварц кафе наместо еспресо, напитка с цвят на кафе… А кафето не е само за събуждане. То е ритуал, удоволствие, почивка. Забелязали сме как се издига в очите ни местенце, където предлагат наистина вкусно кафе.

Чашата за кафе влияе на вкуса на напитката

Обичаме да пием кафе в порцеланова чаша и не се смейте, но имаме предпочитания дори за големината на чашата. Еспресо в малка, тясна чашка от порцелан или керамика е по-вкусно от кафе в широка, стъклена чаша. Опитайте, ако не вярвате. Също имаме претенции и за захарта, и за млякото, но те са друга тема и са просто добавки. Тук ще споделим малките си открития за домашното еспресо и как да не изпадате в ярост сутрин, когато сякаш целия ви ден зависи от първата чашка кафе.

След като години наред машината ни се запушваше от различни разфасовки и марки мляно уж за еспресо кафе, а ние често започвахме деня си ядосани, измъчени и без капка кафенце, решихме да изпробваме насипното кафе. Оказа се по-евтино, отколкото когато купувахме пакети по 250 грама мляно кафе на цена 7-11 лева. Е, ако искате да се изхвърляте, има и много скъпо насипно кафе. Вие си решавате.

Уточнете каква степен на смилане ви е необходима.

Нашата кухня е малка, кафемашината ни е малка, а кафемелачка нямаме. Затова първите пъти, когато купувахме кафе на зърна, ни смелиха само 150 грама – малко по-едро от степента за домашна кафемашина. Следващия път ни смляха кафето една стъпка по-ситно. Направихме още опит-два, установихме точно нашата степен и никога повече не ни се случи ужаса „запушена цедка”. О, радост!

За по-любопитните: преди идеалното смилане на кафето за нашата машина беше 3,5. След като си смениха ножчетата стана 4.

За всеки случай

Ако в магазина са сменяли ножовете на мелачката, купете малко количество кафе и отново направете номера със степените на смилане. Иначе е вероятно отново да си купите твърде ситно смляно кафе. Знаем го от опит.

Комбинацията Арабика и Робуста

Препоръчваме ви да намерите магазин за кафе с разговорлив и информиран продавач. Той ще ви предложи разни негови смески, вие ще пробвате и накрая ще изберете идеалната за вас комбинация. Ние винаги комбинираме 2 части Арабика към една част Робуста. Общо взето за силата и аромата на напитката отговаря Арабиката, а за каймака Робустата, затова е добре да има и от двете. Опитвайте, променяйте, експериментирайте. Ние накрая открихме нашата любима комбинация, но тя се отнася до магазинчето, откъдето пазаруваме. Вие ще откриете вашата.

О! Ако ви е неудобно да пазарувате кафето с ваша кутия, поне ползвайте пак пликовете, в които ви слагат кафето. Нека не правим излишен боклук.

Машината за кафе

Знаете, има скъпи и качествени машини, има и бюджетни решения. Факт е, че преди месец върнахме от вилата кафемашина на 13 години, защото онази вкъщи, използвана само 3 години, се развали. И двете правеха хубаво кафе, макар да са в ценовия диапазон 250-400 лева, но по-старата прави по-добро кафе. Тя е и по-скъпата, може затова да е. Мисълта ни е, че е добре да си купите машина с добро налягане и кремадиск, ако искате да пиете домашно еспресо.

Не ви препоръчваме капсулите за кафе, не само заради замърсяването, което създават. Все-пак няма как да знаете какво точно има в тези капсули и дали е само кафе. Ако искате да проверите за примеси мляното кафе, което купувате, сипете малко върху салфетка и го напръскайте със студена вода. При примеси е вероятно те да оцветят салфетката.

Надяваме се все повече къщи за гости и хотелчета да осъзнаят, че предлагането на хубаво кафе е цяла звезда в очите на клиентите им, при това не само сутрин. Да, няма как в помещение под наем да има кафемашина, защото цедката й вероятно непрекъснато ще е запушена. Но кафето струва стотинки, така че ако го сервирате като комплимент веднъж дневно, ще покажете класа. Същото важи за истинското мляко и хубавата захар.

А вие какво кафе обичате?

Автор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

Пълнощастие 2019 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.