ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една художничка на половин век, която всеки ден открива колко е специален света

автор: Елица Карабашлиева

ЕДНО: Опитай се да подхождаш към всяка ситуация положително!

Колата се е счупила на пътя? Тъкмо повод да опознаеш мястото, където случайността те е оставила – някоя местна кръчма с добро меню, природата, интересните хора. Изтървал си влака? Вероятно е да се осъществи среща, която нямаше да я бъде, ако беше успял да се качиш. Най-щастливата среща – тази с бъдещия ми мъж – беше в болница. И двамата след наистина причинена болка, наранявания. Злощастни събития доведоха до среща на двама души, родени един за друг.

ДВЕ: Опознавай и се радвай на всеки миг или място!

Дори мястото да е собственото ти легло сутринта. Погледни листата във вятъра през завесите или притвори очи срещу слънчевите лъчи. Протегни се, дай си още няколко мига и стани усмихнат. Нахрани котарака, направи си кафе, подари си минути разговори с близък човек. Бързай бавно. Виж детайлите, когато понякога цялостната картинка не ти харесва. Счупил си чаша – погледни как парченцата стъкло пречупват светлината и предметите зад тях. Ти също си парченце стъкло в общата световна мозайка и също пречупваш нещата през себе си. Пък и счупеното носи щастие, нали?

ТРИ: Никога не се отказвай от мечтите си!

Добре де, само в крайни случаи. Преди да се случи тя (мечтата) първо не си се отказвал, после си започнал да обмисляш как да я осъществиш. След това целеустремено, влагайки всичката енергия и обич си я градил и в крайна сметка си я осъществил. Тези, които ти казват, че е трудно, невъзможно и лудост са прави само за първото. Че ще е трудно. Аз съм минала през това, още вървя по баира на мечтата си. Какъв ти баир, Хималаите ме чакат, ама съм на пътеката. „На 40 години не се става художник без никакво художествено образование“. Така чувах всеки ден. „И да станеш, няма хляб в това“. Убеждавах се, че са прави, но продължавах. Сега акварела ми носи такава радост и заряд, че мога да раздавам с шепи.

ЧЕТИРИ: Чували сте за прошката, нали?

Хората не са лоши. Всеки носи всичко в себе си, но в различни ситуации обстоятелствата изкарват от нас различни черти на характера. Ако носите обидата, тя натежава и нагорчава като гнил плод. Не потъвайте в нея, тя е начало на войни. Намерете начин и сила да простите и да продължите. Както всеки жив човек аз също съм наранявала хора – с думи, постъпки. Била съм и от другата страна – иронизирана, пренебрегвана, обиждана, незачитана. Да простиш, разбереш и да продължиш нататък с леко сърце е начин да скъсаме оковите на обидата. След това сме готови да полетим, накъдето си пожелаем.

Ами.. лек полет 🙂

 Приятно ми е : Елица Карабашлиева.

Да си заедно с човека, който обичаш повече от 33 години и да посрещате и изпращате деня е достатъчна причина да си щастлив. Но освен това в моята специална вълшебна смес има също и осъществената мечта да работиш това, което си мечтал от дете, да си там, където искаш, да имаш невероятно семейство и приятели. Аз съм художник първо в душата си. Виждам цялата прелест и колорит на света. После съм художник с ръцете си и в добрите дни те чудесно си общуват с душата ми и оформят спомени, надежди или просто късчета мозайка на листове.

http://elitsakarabashlieva.weebly.com

https://www.facebook.com/Watercolor-Elitsa-Karabashlieva

Снимки: личен архив Елица Карабашлиева

редактор: Евел Инара

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Елица Карабашлиева и на Пълнощастие.

Comments are closed.