Закуска за енергичен ден

Закуска за енергичен ден и премахване на някое и друго излишно килограмче.

Атаката срещу така наречените супер храни ме подтикна да разкажа за нашата семейна супер закуска. Съставките й до една са от СУПЕР храни:

Закуска за енергичен ден

  • Първата, според мен е най-полезната. Българско кисело мляко:

Не знам трябва ли някой да бъде уверяван в неговите ползи, единственият проблем е да се намери качествено.

  • Втората, белен коноп:

Конопът или Cannabis e растението-чудо. Според археологични източници в периода от 10 век. пр.н.е. до 19 век след н.е., конопът е сред най-развитите селскостопански култури на Земята. Той се използва като основна суровина при производство на въжета, тъкани, маслодобив, хартия, както и за храна. Използван е и от Р.Дизел за гориво при изработването на дизеловия двигател.

В конкретния случай разглеждаме неговите хранителни качества. Приятен аромат, вкус най- близък до слънчогледовото семе. Протеинът, съдържащ се в семките е много по-лесно усвоим от животинския такъв, съдържание на фибри в големи количества.

Единственият минус, за който съм чел е слабителното му свойство, но специално аз не съм го усетил.

  • Третата, Чия семена:

Не са Български продукт и са една от критикуваните в последно време супер храни. Основният минус е опасността от набъбване в стомаха и богатото им съдържание на фитиати, вещества спиращи способността на тънките черва да поглъщат и отдават минерали и витамини на кръвоносните съдове. За да се избегне този проблем: семената, не само тези на чията, а дори и на „нашенския боб“ (при проверка е лесно да се установи, същата прародина – Южна Америка),е препоръчително преди употреба да се накисват във вода за да се разделят с тях. .

След като престоят десет до петнайсет минути във вода семките на чията набъбват и се превръщат в „гел“. Семената имат хидрофилни свойства, абсорбират вода десет – дванайсет пъти повече от теглото си.

  • Четвърта, Годжи бери:

Годжи бери – наричан „Чудото от Хималайте, Имеператорски плод, Тайната на столетниците, Билката на дълголетието“ и какви ли не още суперлативи. Дали всичко това е вярно не знам, знам само, че миналата година родителите ми го засадиха на вилата ни. Моя колежка ми даде пет-шест корена и в същата календарна година овошките не само че се прихванаха, ами и родиха доста плодчета. Изводът поне за мен е – годжи бери едва ли е продукт, чужд за нашите земи. Допада ми вкуса му и дори един полезен факт от тоновете изписани за него да е верен ми стига.

  • Петата съставка е банан:

Съдържащ половината от полезните елементи в Менделеевата таблица. Притежаващ най-важния от тях, подобно на орехите и шоколада, този вкусен тропически плод е естествен антидепресант.

  • Шестата съставка е мед:

За него няма смисъл да убеждавам никой дали е полезен, проблемът отново е в откриването на качествен продукт. При мен билковият мед, е продукт пренасящ ме в детсвото, когато моят дядо имаше кошери и нямах проблем с откриването на квалитетен мед.

Накрая самото приготвяне на закуската.

Първо се изсипва чията за да постои в млякото петнайсетина минути, аз си слагам една или две супени лъжици. Следват три супени лъжици белен коноп, половин шепа годжи бери, една супена лъжица мед и един банан. Млякото, в което се разбърква всичко е около 350 – 400 грама.

Това е тайната, в ползата и се убедихме аз и Ева след свалянето на два-три килограма.  Има и бонус, голяма доза протеини, витамини и минерали, достатъчни за началото на един щастливо зареден с енергия ден.

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *