НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Звук и светлина. Hай-доброто време да посетиш Велико Търново

Най-доброто време да посетиш Велико Търново? Когато крепостта Царевец е озарена от спектакъла „Звук и светлина“, разбира се. Търсенето на добра позиция, от която да се вижда крепостта е цяло приключение.

Надявахме се, че един ден ще е достатъчен, но реалността доказа, че за Търново е нужна поне седмица.

Градът е изграден от забележителности, а паркирането е проблем. Услужливостта и ведростта на търновци до голяма степен компенсират, но все-пак имайте едно наум.

С настъпването на вечерта се появяват нови препятствия: огромен поток от желаещи да наблюдават спектакъла, полицейски кордон спира достъпа на коли в близост до Царевец. Ако сте с дете и фототехника, както беше в нашият случай – стръмните улици пеша не са добър избор.

УПЪТВАНИЯ

Упътиха ни към идеалното за наблюдение от далеч място – малък паркинг на завой с идеална гледка към крепостта (на ул. Теодосий Търновски в близост до Великотърновският университет Св. Кирил и Методий).  За жалост не бях разчел времето добре, оставаше час и половина и чакането щеше да е тягостно. След разходката до магазина за храна и вода, добрата позиция беше заета. Преместихме се на по-отдалечено място на същата улица. Оттам се насладихме на спектакъла „Камбани и светлина“ – гледната точка е изключително добра за светлинното шоу и последвалата заря, но от звука се чуват само камбаните.

ИСТОРИЯ

Идеята за възпроизвеждане на българската история на хълма Царевец се ражда през 1978 г. По онова време кмет на В. Търново е бил Иван Генджов. Тогава на Антон Дончев и Серафим Северняк е предложено да напишат независимо един от друг на сценарии.
Шест месеца по-късно двамата ги предават, но не са одобрени, тъй като са имали много текст и са се приближавали до театрални постановки. През следващата година новия кмет Драгни Драгнев, възлага на режисьора Въло Радев да изготви идеен проект, който е представен, в окончателен вариант на 25 юни 1979 г. Когато за първи път дошъл да види мястото и да изслуша идеята на търновци, режисьорът Въло Радев бил категоричен, че мечтата им може да бъде сбъдната само в чужбина. С реализацията му се заема чешката фирма „Арт центрум“.

Повече информация ето тук:

http://zvukisvetlina.veliko.info/

Ако искате да станете свидетели на „Звук и светлина“, ето няколко извода от скромният ни опит:

  • За да чувате, а не само да гледате спектакъла, трябва да сте близо.
  • Заредете се с търпение, трябва да сте на избраното място поне два часа по-рано.
  • Вземете си вода и нещо за хапване.
  • Има и платени решения, като новопостроената ВИП-площадка в крепостта Трапезица или хотел с пряка видимост към крепостта.

На фонът на крепостта зарята е уникална. Момент определен от тригодишната ми дъщеря, като нова година:

IMG_9119
IMG_9128
IMG_9116
IMG_9133
IMG_9117
IMG_9120
IMG_9130
IMG_9134
IMG_9137-2
IMG_9138-2
IMG_9139–2
IMG_9140–2
Untitled_HDR3

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *