НАКЪДЕ С ДЕТЕ: Звук и светлина. Hай-доброто време да посетиш Велико Търново

Най-доброто време да посетиш Велико Търново? Когато крепостта Царевец е озарена от спектакъла „Звук и светлина“, разбира се. Търсенето на добра позиция, от която да се вижда крепостта е цяло приключение.

Надявахме се, че един ден ще е достатъчен, но реалността доказа, че за Търново е нужна поне седмица.

Градът е изграден от забележителности, а паркирането е проблем. Услужливостта и ведростта на търновци до голяма степен компенсират, но все-пак имайте едно наум.

С настъпването на вечерта се появяват нови препятствия: огромен поток от желаещи да наблюдават спектакъла, полицейски кордон спира достъпа на коли в близост до Царевец. Ако сте с дете и фототехника, както беше в нашият случай – стръмните улици пеша не са добър избор.

УПЪТВАНИЯ:

Упътиха ни към идеалното за наблюдение от далеч място – малък паркинг на завой с идеална гледка към крепостта (на ул. Теодосий Търновски в близост до Великотърновският университет Св. Кирил и Методий).  За жалост не бях разчел времето добре, оставаше час и половина и чакането щеше да е тягостно. След разходката до магазина за храна и вода, добрата позиция беше заета. Преместихме се на по-отдалечено място на същата улица. Оттам се насладихме на спектакъла „Камбани и светлина“ – гледната точка е изключително добра за светлинното шоу и последвалата заря, но от звука се чуват само камбаните.

ИСТОРИЯ:

Идеята за възпроизвеждане на българската история на хълма Царевец се ражда през 1978 г. По онова време кмет на В. Търново е бил Иван Генджов. Тогава на Антон Дончев и Серафим Северняк е предложено да напишат независимо един от друг на сценарии.
Шест месеца по-късно двамата ги предават, но не са одобрени, тъй като са имали много текст и са се приближавали до театрални постановки. През следващата година новия кмет Драгни Драгнев, възлага на режисьора Въло Радев да изготви идеен проект, който е представен, в окончателен вариант на 25 юни 1979 г. Когато за първи път дошъл да види мястото и да изслуша идеята на търновци, режисьорът Въло Радев бил категоричен, че мечтата им може да бъде сбъдната само в чужбина. С реализацията му се заема чешката фирма „Арт центрум“.

Повече информация ето тук:

http://zvukisvetlina.veliko.info/

Ако искате да станете свидетели на „Звук и светлина“, ето няколко извода от скромният ни опит:

  • За да чувате, а не само да гледате спектакъла, трябва да сте близо.
  • Заредете се с търпение, трябва да сте на избраното място поне два часа по-рано.
  • Вземете си вода и нещо за хапване.
  • Има и платени решения, като новопостроената ВИП-площадка в крепостта Трапезица или хотел с пряка видимост към крепостта.

На фонът на крепостта зарята е уникална. Момент определен от тригодишната ми дъщеря, като нова година:

IMG_9119
IMG_9128
IMG_9116
IMG_9133
IMG_9117
IMG_9120
IMG_9130
IMG_9134
IMG_9137-2
IMG_9138-2
IMG_9139–2
IMG_9140–2
Untitled_HDR3

Автор: Явор Радев

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев, Евел Инара

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *