Четири идеи за по-малко боклук у дома

Свикнали сме с пластмасовите опаковки дотолкова, че ги смятаме за задължителни. Всеки продукт, който купуваме, върви с торбичка, кофичка, кутийка или и с трите, ако е луксозен. Разточителни опаковки пълнят кофите ни за смет, а ние плащаме за този боклук. Веднъж с процент от цената на продукта, веднъж със замърсената околна среда.

Изхвърляте ли торба боклук почти всеки ден?

Опаковките са удобство, вкъщи знаем това. Не е нужно да носим торба, когато отидем да пазаруваме – подаряват ни или ни продават на нищожна цена. Прибирайки се, ние сме рекламни табла на магазина, в който сме получили торбичката с лого. Продуктите ни са опаковани в затворени кесии, яйцата по-трудно се чупят в кори от картон, клечките за уши са евтин лукс, който нашите баби не са и сънували:)

Но, загледани в ежедневно пълната с опаковки кофа, вкъщи започнахме бавно да променяме навиците си.

ПАЗАРСКИ ТОРБИ

Започнахме преди години с използването на платнена торба за пазар. Освен, че спестява запълването на шкафовете с торбички, този навик напоследък ни пести и пари. Но в началото дори малко ни беше срам да си носим торбички. Струваше ни се, че изглеждаме бедни в очите на продавачите:) Сега ни е смешно, но признаваме – минахме през това.

Носете сгъваема платнена торба в чантата или джоба си. Сложете няколко в автомобила си. Подарете торби на родителите или приятелите си. Има много здрави и в същото време компактни торби, които ще ви служат с години.

ПОВТОРНА УПОТРЕБА НА ОПАКОВКИТЕ

Събираме хартиените кесии, например от брашно.

Вкъщи печем доста – месим хляб, правим бисквити… Ползваме доста брашно на месец – около 14 -16 килограма. За съжаление не намерихме мелница близо до София, където да смелим неголямото количество пшеница от нивите на дядовците и бабите си, така че си купуваме брашно. Какво правим с опаковките ли? Използваме ги.

 1. За опаковка на сандвичи и бисквитки по време на път.
 2. За пуканки в микровълнова фурна:

В хартиена кесийка слагате шепа царевични зърна за пуканки. Навивате с прегъване 2-3 пъти горната част на кесията. Пускате на средна мощност микровълновата фурна първо за минута и половина. Изваждате готовите пуканки, пак затваряте кесийката с неразпуканите зрънца и пускате фурната отново за минута. Повторете още веднъж последната стъпка. Накрая ще останат няколко зърна, които няма да се разпукат. Тях изхвърлете.

Правим това пускане и спиране, защото иначе готовите вече пуканки прегарят.

НАСИПНИ ПРОДУКТИ

За наша радост магазините за насипни продукти стават все повече. Варива, кафе, плодове и зеленчуци, ядки, подправки – представете си само колко торбички няма да плющят на вятъра, закачени по клоните на дърветата:) Но и тук има уловка:

Носете си тарата.

Виждали сме да се продават платнени торби за насипни продукти, но ние сме сръчковци и си ушихме сами. Не са ви необходими повече от 2-3 торби и един-два буркана, освен ако не пазарувате веднъж в месеца. После прехвърляте купените продукти по кутиите за съхранение вкъщи.

Признаваме, малко странно ни гледат, когато се появим с празен буркан за кафе и започнем да молим да не ни теглят продукта в найлонова торбичка, а в него. Очите на останалите купувачи и продавачите сякаш говорят: Откачалки. Откачалки:) Нашият съвет, ако сте от притеснителните хора – пазарувайте в едни и същи магазини, където рано или късно ще свикнат на странностите ви. Съвет номер две – ходете по двама, да си пазите страх. Съвет номер три: отстоявайте убежденията си с гордост.

БЕЗ ЕДНОКРАТНИ ПРОДУКТИ

Когато започнете да редуцирате боклука си, все по-често в ума ви ще се включва лампичка, посегнете ли да изхвърлите нещо. Е, няма да стане веднага. Ние толкова сме свикнали да прахосваме, че дори не забелязваме, когато го правим. Постепенно:

 1. на работа си занесохме керамична чаша
 2. имаме си бутилки за вода в градската чанта и не купуваме бутилирана
 3. не ползваме мокри кърпички (с които са осеяни поляните)…

Няколко дни вкъщи останахме без клечки за уши и едва тогава ни просветна – за да почистим ушите си, изхвърляхме кутия пласмаса всеки месец. Клечките за уши са пластмасови, в пластмасова кутия или плик. Освен това не са полезни, могат да наранят и запушат ушите. Бяхме забравили времето, когато вкъщи навивахме памук на кибритена клечка, но бързо си го припомнихме.

Мърморите ли си вече по наш адрес: Откаченяци? 🙂

Как да не купувате клечки са уши:

 • Притежавайте 1 брой клечка – от използвана вече клечка за памук, от кибрит или парче от дървено шишче.
 • Купете си пакет качествен, истински памук. Ето това е лукс в днешно време.
 • Навийте памука на клечката. Става с едно движение.
 • Почистете ухото с кеф и изхвърлете само памука. Навийте нов.

И накрая една лятна идея, като бонус

Домашен сметанов сладолед

 1. Няма да трупате купища пластмасовите кутии от сладолед.
 2. Ще знаете от какво е направен.
 3. Много по-изгодна цена.
 4. Не трупате ненужен амбалаж.

Как да си направите домашен сладолед може да видите в другият ни сайт МОЕ УМНО БЕБЕ

Ето я и първата четворка антиболкук идеи от нашия дом:

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.