МОИТЕ 4!… Четири идеи за по-малко боклук у дома

Свикнали сме с пластмасовите опаковки дотолкова, че ги смятаме за задължителни. Всеки продукт, който купуваме, върви с торбичка, кофичка, кутийка или и с трите, ако е луксозен. Разточителни опаковки пълнят кофите ни за смет, а ние плащаме за този боклук. Веднъж с процент от цената на продукта, веднъж със замърсената околна среда.

Изхвърляте ли торба боклук почти всеки ден?

Опаковките са удобство, вкъщи знаем това. Не е нужно да носим торба, когато отидем да пазаруваме – подаряват ни или ни продават на нищожна цена. Прибирайки се, ние сме рекламни табла на магазина, в който сме получили торбичката с лого. Продуктите ни са опаковани в затворени кесии, яйцата по-трудно се чупят в кори от картон, клечките за уши са евтин лукс, който нашите баби не са и сънували:)

Но, загледани в ежедневно пълната с опаковки кофа, вкъщи започнахме бавно да променяме навиците си.

ПАЗАРСКИ ТОРБИ

Започнахме преди години с използването на платнена торба за пазар. Освен, че спестява запълването на шкафовете с торбички, този навик напоследък ни пести и пари. Но в началото дори малко ни беше срам да си носим торбички. Струваше ни се, че изглеждаме бедни в очите на продавачите:) Сега ни е смешно, но признаваме – минахме през това.

Носете сгъваема платнена торба в чантата или джоба си. Сложете няколко в автомобила си. Подарете торби на родителите или приятелите си. Има много здрави и в същото време компактни торби, които ще ви служат с години.

ПОВТОРНА УПОТРЕБА НА ОПАКОВКИТЕ

Събираме хартиените кесии, например от брашно.

Вкъщи печем доста – месим хляб, правим бисквити… Ползваме доста брашно на месец – около 14 -16 килограма. За съжаление не намерихме мелница близо до София, където да смелим неголямото количество пшеница от нивите на дядовците и бабите си, така че си купуваме брашно. Какво правим с опаковките ли? Използваме ги.

 1. За опаковка на сандвичи и бисквитки по време на път.
 2. За пуканки в микровълнова фурна:

В хартиена кесийка слагате шепа царевични зърна за пуканки. Навивате с прегъване 2-3 пъти горната част на кесията. Пускате на средна мощност микровълновата фурна първо за минута и половина. Изваждате готовите пуканки, пак затваряте кесийката с неразпуканите зрънца и пускате фурната отново за минута. Повторете още веднъж последната стъпка. Накрая ще останат няколко зърна, които няма да се разпукат. Тях изхвърлете.

Правим това пускане и спиране, защото иначе готовите вече пуканки прегарят.

НАСИПНИ ПРОДУКТИ

За наша радост магазините за насипни продукти стават все повече. Варива, кафе, плодове и зеленчуци, ядки, подправки – представете си само колко торбички няма да плющят на вятъра, закачени по клоните на дърветата:) Но и тук има уловка:

Носете си тарата.

Виждали сме да се продават платнени торби за насипни продукти, но ние сме сръчковци и си ушихме сами. Не са ви необходими повече от 2-3 торби и един-два буркана, освен ако не пазарувате веднъж в месеца. После прехвърляте купените продукти по кутиите за съхранение вкъщи.

Признаваме, малко странно ни гледат, когато се появим с празен буркан за кафе и започнем да молим да не ни теглят продукта в найлонова торбичка, а в него. Очите на останалите купувачи и продавачите сякаш говорят: Откачалки. Откачалки:) Нашият съвет, ако сте от притеснителните хора – пазарувайте в едни и същи магазини, където рано или късно ще свикнат на странностите ви. Съвет номер две – ходете по двама, да си пазите страх. Съвет номер три: отстоявайте убежденията си с гордост.

БЕЗ ЕДНОКРАТНИ ПРОДУКТИ

Когато започнете да редуцирате боклука си, все по-често в ума ви ще се включва лампичка, посегнете ли да изхвърлите нещо. Е, няма да стане веднага. Ние толкова сме свикнали да прахосваме, че дори не забелязваме, когато го правим. Постепенно:

 1. на работа си занесохме керамична чаша
 2. имаме си бутилки за вода в градската чанта и не купуваме бутилирана
 3. не ползваме мокри кърпички (с които са осеяни поляните)…

Няколко дни вкъщи останахме без клечки за уши и едва тогава ни просветна – за да почистим ушите си, изхвърляхме кутия пласмаса всеки месец. Клечките за уши са пластмасови, в пластмасова кутия или плик. Освен това не са полезни, могат да наранят и запушат ушите. Бяхме забравили времето, когато вкъщи навивахме памук на кибритена клечка, но бързо си го припомнихме.

Мърморите ли си вече по наш адрес: Откаченяци? 🙂

Как да не купувате клечки са уши:

 • Притежавайте 1 брой клечка – от използвана вече клечка за памук, от кибрит или парче от дървено шишче.
 • Купете си пакет качествен, истински памук. Ето това е лукс в днешно време.
 • Навийте памука на клечката. Става с едно движение.
 • Почистете ухото с кеф и изхвърлете само памука. Навийте нов.

И накрая една лятна идея, като бонус

Домашен сметанов сладолед

 1. Няма да трупате купища пластмасовите кутии от сладолед.
 2. Ще знаете от какво е направен.
 3. Много по-изгодна цена.
 4. Не трупате ненужен амбалаж.

Как да си направите домашен сладолед може да видите в другият ни сайт МОЕ УМНО БЕБЕ

Ето я и първата четворка антиболкук идеи от нашия дом:

Автор: Явор Радев, Евел Инара

Редактор: Евел Инара

Снимки: Явор Радев

© Всички права запазени. Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

ОЩЕ ОТ ПЪЛНОЩАСТИЕ

МОИТЕ 4!…ЧЕТИРИ НЕЩА, КОИТО ДА НЕ ПРАВИМ, АК... Започвам с признанието, че всички тези неща съм ги правила. Е, без последното. Така че, не искам да размахвам пред никого пръст, просто ви предла...
МОИТЕ 4!…ТОРТИ ЗА ПРАЗНЕНСТВА СРЕД ПРИРОДАТА... Всички сме си мечтали за рожден ден сред природата - сред зеленина, край вода, чак докато падне нощта! Уви, красивите гледки и възможността д...
МОИТЕ 4!… Четири неща, които вече да не изхв... През последните двайсетина години боклуците заляха и българските гори и поляни. За градовете да не говорим. Ние произвеждаме купища боклук всеки ден ...
МОИТЕ 4!… Четири лични и любопитни факта за Спас, ... НАЛБ или Национална аматьорска лига по баскетбол е най-голямата баскетболна организация, занимаваща се с аматьорски спорт в ст...

Comments are closed.