КАКВО Е ДА СИ …графичен дизайнер, който от дете мечтае да е графичен дизайнер, без да знае какво значи това

автор: Диана Дачкова

Още от първия ми урок по рисуване извън училище знаех, че това е нещото, което ми доставя най-голямо удоволствие и поисках да бъде моя професия. Наскоро открих мои детски дневници и лексикони. Разглеждайки тези първи стъпки в типографията, колажа, илюстрацията и цялостното оформление разбрах, че не точно рисуването, а графичния дизайн винаги ми се е отдавал с лекота и удоволствие .

Дипломирах се в НХА, специалност Плакат. Вече 13 години работя само това. Не съм си мислила да работя нещо друго и на този етап не мечтая за друго.

Десет години работих в BANDA – малко, симпатично студио за дизайн, където научих много и си партнирах със страхотни творци. От три години работя в NOVA телевизия, там отново извадих късмет с чудесните си колеги.

СУТРИН:

7.00. Независимо дали навън е тъмно или светло, дали е делник или почивен ден, това е часът в който се будим – аз или моята половинка. Кафе в леглото с две сънени, гушливи деца и едно палаво коте. Това за мен е синоним на “пълното щастие” сутрин.

След това лежерно начало, разбира се всички сме закъснели, но това май е част от ритуала.

Когато започнах в NОVA, най-много ми тежаха задръстванията през 20 километровия маршрут от Бояна до Дружба. Скоро осъзнах, че мога да използвам това време за собствените си мисли, за слушане на хубава музика и че тогава ми хрумват нови идеи.

За мен най-яките предимства на моята професия са:

– мозъкът на графичния дизайнер е настроен постоянно на вълна “идея”. Тя те връхлита навсякъде и по всяко време: насън, в колата, докато преглеждаш домашни или под душа.

– при необходимост можеш да работиш навсякъде – вкъщи, на морския бряг или в планината, на пейка в парка дори.

Графичният дизайн не е просто работа. Той е добре оформена домашна торта, “пиратски кораб”, фотоколаж за 60-годишнината на мама или проект за Околен свят за училище.

Когато седна пред компютъра, винаги се стремя да създавам изкуство… Красотата се крие е навсякъде – дори алуминиев прозоречен профил може да те вдъхнови за прекрасен продуктов каталог. Всеки ден, и в най-сухите проекти, се старая да си поставям подобни предизвикателства.

ОБЯД:

Държа много на почивката в средата на работния ден. Дали ще мине в обилно похапване с компания или в дълга разходка, в хранене на рибки или в пикник на поляна няма значение, стига да не съм пред компютъра този един час.

ВЕЧЕР:

След като се съберем всички вкъщи и приключим с готвенето, хапването и може би някой филм, деня завършва почти както е започнал. Е, без кафето – всички сме гушнати в нашето легло.

Казвам се Диана Дачкова и съм на 35 години + 370 дни.

Графичен дизайнер съм по мечти, по образование и професия. Обожавам рисуването и фотографията, пътешествията, летенето, морето, пандите, звездите, танците. Обичам България и българската природа. Усилието и умората, докато изкачвам връх. Удовлетворението, покоя и “пълното щастие”, което изпитвам на върха.

Това усещане ме вдъхнови да създам календар, в който показвам 12 мои любими върхове. Някои от тях са първенци (Мусала, Вихрен), други са спиращи дъха (Мальовица), а някои са ми толкова близки и любими, че ги изкачвам всяка година ( Камен Дел, Отовишки връх).

Работя по този проект повече от 2 години. Минах през много проби, опити и разочарования, но вече е факт и го държа в ръцете си.В календара са съчетани много техники. Процесът започва с изкачване на върха разбира се. После избирам най-подходящата снимка, композиция и настроение и започвам да рисувам. На всеки връх има графичен елемент – нещо, с което свързвам преживяването си. Например от Камен Дел лятях с парапланер, в подножието на Кончето видях дива коза, изкачих Руен с колело…

Календарът е също така полезен за хора, на които много им се иска да преживеят нещо такова, но смятат, че е прекалено трудно. Нашите планини и върхове са достъпни за всички. С календара “Към върха 2020“ и допълнителната информация за маршрутите в него се надявам да вдъхновя много хора.

Ето къде ще откриете допълнителна информация и снимки за преходите ми, както и за календара – цена, размер, снимки и как да зарадвате себе си или любим човек с него:

www.facebook.com/DianaDachkova.Design

Снимки: личен архив Диана Дачкова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Диана Дачкова и на Пълнощастие.

Comments are closed.