КАКВО Е ДА СИ… детски музикален педагог и създател на музикална къща в София, умножен по две

автор: ViPart

Да, ние сме две – Виктория Георгиева и Габриела Партовски. Един музикален екип в пълна хармония. Наскоро двете създадохме музикална къща за вокална и инструментална практика. Тя се намира в София, а името ѝ идва от нашите имена Vi – Виктория и Part – Партовска. Наричаме се “къща”, защото искаме при нас всеки да се чувства като вкъщи!

Сигурно се досещате, че музикалните педагози работят най-много във времето, когато останалите хора си почиват. Ето как минава една наша неделя:

СУТРИН:

  • 7:30-8:00

Ставаме рано, особено за неделя. Започваме деня с чайове, мед, джинджифил и всякакви отвари за събуждане и вдигане на гласа.

Следват упражнения за загряване на гласните струни – бръмчим си с най-разнообразни и забавни упражнения.

Телефонът е много важна част от всеки наш работен ден. Чрез него при всякакви обстоятелства можем да провеждаме важни срещи. Например, да обсъждаме новото устройство включване на отоплението през телефона, графиците на учениците, разпределението на часовете, работата по сайта, различните методики… Обсъждаме всичко, за което се сетите и за което не се сетите. Тези “мобилни” срещи толкова ни увличат, че се е случвало 3 часа да „печем“ баница, без да е включена фурната.

Работата с учениците ни е сред най-любимите часове в ежедневието ни. Стремим се всеки от тях да се чувства спокойно и да научи нещо ново, да развива способностите си.

Организираме срещи между учениците в края на един и началото на следващ урок. Така те се запознават с нови хора и понякога тези срещи раждат блестящи музикални колаборации.

Ние двете рядко не се засичаме във ViPart, но когато бликащите ни енергии се срещнат, се раждат безброй нови идеи, както за развитието на ViPart, така и за нас като активни изпълнители.

ВЕЧЕР:

Повечето дни във ViPart School приключват по тъмно и в компанията на нашите нови съседи и стари приятели – Infernity Fire Art – Бояна Русева и Пламен Петков. Те са преподаватели и артисти на цирковото изкуство, които също работят до късно.

Ние сме Виктория и Габриела, и двете сме дипломирани музикални педагози. Учим деца и тийнейджъри на пеене, солфеж, хармония, пиано, китара и още безброй интересни умения, но възрастните също са добре дошли. Събирали сме опит в детски градини, училища, в индивидуални и групови уроци, в една от големите вокални школи в София, както и на театрални и музикални сцени.

Важно място в нашата музикална къща е отредено на още двама души – Даниел Петров и Христиана Стойкова, преподавателите по китара и пиано. Заедно работим с хора с най-различни професии – от такива, които професионално се занимават с музика, актьори и разнородни таланти, до хора със съвсем различни от музиката професии. Всеки урок в нашата школа минава през разпяване в три компонента, като обръщаме специално внимание на правилно певческо дишане, звукоподражателни упражнения и естествено вокалообразуване, изработване на песни се случва във втората част на урока. Показваме разнообразни техники, присъщи за дадения стил.

https://vipartschool.com/ е сайтът на нашата музикална къща.

Снимки: личен архив ViPart

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на авторите ViPart и на Пълнощастие.

Comments are closed.