КАКВО Е ДА СИ: Щастлива жена-икономист, която твори вкусни и здравословни десерти

автор: Жани Петрова

Обичам всичко, което правя и ми е трудно да се идентифицирам само с едно, но определено ми носи радост творенето на вкусни и здравословни десерти.

Здравей, аз съм Божана Петрова, често се подписвам с Жани Петрова. Икономист съм и по образование, и по професия. Избрах да съм икономист още докато ходех на училище. Отдава ми се. Винаги съм знаела, че тъй като професията ми е с широко покритие, лесно ще мога да си намеря работа. Най-вече, ще мога да я упражнявам почти навсякъде по света. Общо взето, винаги съм работила това, което ми пише в диполомата. Харесвам работата си, тя ми дава сигурност и спокойствие, разполагам и със свободно време за лично развитие и почивка.

Голямата ми страст обаче са приготвянето на лесни и здравословни (според моите си разбирания) сладкиши и представянето им в моя блог janipetrova.blogspot.bg, както и фейсбук страницата ми Bake Away с Жани Петрова. В блога пиша и за пътешествия, и различни други интересни ми неща, но най ми е на сърце измислянето на рецепти и приготвянето на кексчета.

 

Иначе, работният ми ден протича спокойно. Работата ми е свързана с обработката на различни документи, които описвам и систематизирам. Звучи не особено интересно, но намирам смисъл и ценя това, което правя.

  • Сутрин:

Денят ми от понеделник до петък започва рано – станала съм преди 6. Мога и по-късно, но ми харесва да не бързам и да имам време за всичко и всички, особено за неприкосновеното време за мен. Обичам да пия първото си кафе, докато правя нещо друго, най-често докато приготвям закуска или кутиите за обяда. Да, държа храната през деня да е домашна.

  • През деня се отдавам на задълженията си на място.

Задължително си пускам тиха музика и имам подръка чаша кафе и вода. Тези три неща ме зареждат и ставам по-продуктивна. Работя с хубави хора и общо взето в офиса ни е усмихнато.

През седмицата заработвам финансовата част, а през почивните дни реализирам идеите си, които са ми дошли през делниците. Много обичам да измислям и приготвям здравословни според моите разбирания хапвания, най-вече бонбони, мъфини, браунита и други сладкиши. Обичам да черпя с тях и да споделям идеите си, за да могат повече хора да им се насладят. Нося и в офиса, ако не е изядено всичко още вкъщи и много ме радва като видя, че се харесва. През годините съм имала някои и не толкова вкусни опити. Горе-долу съм се научила кои съставки се комбинират успешно.

Всяка минута, в която не върша нещо по работния процес в службата, търся нови идеи за вдъхновение, които могат да се материализират в някой десерт. Любим ми е всеки ден, но в петък настроението ми е особено приповдигнато, защото знам, че ще имам време да действам със замах през почивните дни и да експериментирам с различни продукти и текстури.

Преди години, като на всяко ново нещо за мен, гледах на безглутеновите и беззахарни рецепти доста подозрително. Сега постоянно и с усмивка представям на света, че мъфините с оризово, нахутено, царевично, кокосово или друго безглутеново брашно са невероятно вкусни и лесни за приготвяне. В блога си имам и други десерти, но изредените са ми най-любими и занапред ще продължавам да развивам нови идеи в тази посока.

  • Вечер

Денят ми приключва едва след като съм се убедила, че най-малко половината от семейния съвет е щастлив и доволно заспал. Най-често чета преди да заспя, което се случва около 22.30.

Снимки: личен архив Божана Петрова

© Копирането на статията е възможно само със съгласието на автора Божана Петрова и на Пълнощастие.

ЧЕТИРИ СЪВЕТА ЗА ПЪЛНОЩАСТИЕ ОТ… една слънчева блогърка на 31, родена в София и живееща край Дунава, която обича семейството си, книгите и всички кътчета на Родината ни

Comments are closed.