КВАСЕН ХЛЯБ С ЯБЪЛКИ – РЕЦЕПТА на Славейков

Квасен хляб с ябълки? Не си представяйте сладкиш, става страхотен, мек хляб. Всъщност, ябълките просто подобряват вкуса, махат киселата жилка на квасеното тесто.

Повече от шест години си печем сами хляба у дома – по обикновения, по-нетрудоемък начин, с едно-две премесвания и ежедневно подхранван квас. Пробвали сме какви ли не начини печивото да става по-пухкаво и бяло, и тази рецепта, записана преди 150 години от Петко Рачов Славейков ни откри полезната тайна.

Към традиционната ни рецепта за квасен хляб се добавят сварени, пасирани ябълки. Резултатът действително е, както казва Славейков:

Опечи го и яж хляб, като гъба

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

  • пет неголеми сварени, обелени ябълки без сърцевината (около 700-800 грама преди да са обелени)
  • 100 милилитра от топлата вода, в която са сварени
  • една чаена чаша ежедневно подхранван квас
  • бяло брашно – около килограм
  • ние понякога добавяме 2 с.л. захар и ½ с.л сол (в рецептата на Славейков няма захар и сол)

ПРИГОТВЯНЕ НА КВАСЕН ХЛЯБ С ЯБЪЛКИ:

Сварявате обелените ябълки. Водата е колкото да покрие добре ябълките. След като водата заври, изчакайте две-три минутки и са готови. Извадете ябълките от течността и си отделете 100 мл за месенето. Останалото може да запазите за друго печиво или да изпиете.

Препоръчваме не просто да намачкате сварените ябълки, а да ги смелите в блендер, за да не намирате микропарченца от тях в изпеченото хлебче. Все-пак, парченцата плод ще стоят идея по-мокри от останалата смес. От опит знаем.

Добавяте останалите продукти, като ябълковата вода не бива да пари. Захарта и солта са по ваш вкус. Ние слагаме, но сме правили и без, и пак е хубаво. В рецептата на Славейков сол и захар не се споменават.

Добавете брашното. Опитайте да го добавяте бавно, докато месите. Тестото е добре да се остави по-меко. Този хляб ние не премесваме, тоест слагаме измесеното тесто в намазнена тавичка или в тавичка с хартия за печене. Намазваме тестото отгоре с малко брашно и завиваме с чиста, вълнена кърпа. Преди да се светнем за вълната, завивахме с купа или найлон.

Хлябът с ябълки втасва към 12 часа на стайна температура през студените месеци, вдига се много добре. Печем го по-дълго, отколкото печем традиционния си квасен хляб. Първо 20 минути на 200 градуса, после 50 минути на 160 градуса по Целзий.

Ние нямаме много време за готвене, гледаме да месим вечер и сутринта печем хлебчето. Така хем имаме вкусен, домашен хляб, хем не ни отнема почти никакво време.

ЕТО Я ТРАДИЦИОННАТА НИ РЕЦЕПТА ЗА ХЛЯБ С КВАС, без добавени ябълки:

Понеже много ни хареса резултата, опитахме как ще се получат и други печива с квас и добавени ябълки. Изпържихме си мекички от хлебното тесто и те станаха също по-пухкави от традиционното тесто с ежедневно подхранван квас.

Квасеният козунак с две премесвания наистина стана много по-хубав с добавени ябълки. Без приготвянето му да е трудоемко, имаше чудесен вкус и беше на конци. Опитахме да направим козунак с почти всички стари рецепти за квас, които открихме и засега тази ни е фаворит. Скоро ще споделим и нея.

ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ЗА ХЛЯБ С ЯБЪЛКИ ИЗГЛЕЖДА ТАКА:

  • една ока ябълки
  • две оки брашно
  • квас колкото трябва за три оки

*Ока – стара мерна единица, равнява се на 1200 или 1283 грама. Грубо се равнява на 6 чаени чаши.

Ние я пробвахме неколкократно и ще продължим да я ползваме, защото ябълките се оказаха възхитителна тайна съставка. Може би ябълковото брашно и пектинът също биха помогнали за приготвянето на мек, пружиниращ хляб, но ние засега предпочитаме ябълките.

Опитайте и другите, опитани от Пълнощастие рецепти за квас и домашна мая от книгата на Петко Рачов Славейков „Готварска книга или наставленія за всякаквы гостбы споредъ както гы правятъ въ Цариградъ и разны домашни справы / Събраны отъ разны книгы [от П. Р. Славейков]“, издадена през 1870 година.

Рецептата за хляб с ябълки, идея по-подробно описана, я има и в книгата на Антон Николов Делев „Семейно съкровище (Домашна енциклопедия) Книга, потребна за във всяко семейство и за всекиго.”, издадена през 1891 година.

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2020 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.