Конкурс за греяно вино и ракия на Коледния Фермерски пазар „Пендара“

Коледен Фермерски пазар „Пендара“ ще се състои тази събота, 21 декември, на Женски пазар от 10 до 16 часа. Освен традиционните фермерски и занаятчийски храни за посетителите са подготвени още доста изненади и възможности за добро настроение. Една от атракциите е Конкурсът за най-пивкото и ароматно греяно вино или ракия, който ще позволи на баш майсторите на типичната коледна напитка да премерят чаши в надпревара кой е най-добрият.

Участниците ще имат половин час, за да приготвят майсторското си питие, като се допускат само естествени съставки, а традиционните и местни рецепти ще са приоритет в оценяването. Жури от 3-ма души ще избере победителят, който е съчетал перфектния баланс между вкус и аромат в греяното вино или ракия, а гостите на Женски пазар ще имат удоволствието също да опитат от коледните топли напитки. Конкурсът е с начален час 13:00 и ще се проведе на специалната демонстрационна сцена на Фермерски пазар „Пендара“.

Тази събота в рамките на Коледния фермерски пазар на Женски пазар ще гостуват още Дядо Коледа и Снежанка за най-малките, ще има народни танци и коледни български песни, а в специална работилничка ще се учим как да украсяваме коледни курабийки.

За любителите на анологовата музика организираме и четвъртото издание на Sofia Vinyl Fest, който ще събере търговци и маниаци на грамофонни плочи. (повече подробности в приложената програма)

Фермерският пазар, вече станал традиционен на Женски пазар, ще се проведе отново между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий”. Занаятчийските и фермерските продукти са изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. Организатори на редовния фермерски пазар „Пендара“ в столицата са Фондация „LocalFood.bg“ и „Пазари Възраждане“ ЕАД. Подкрепят се стартиращи български фермери и занаятчии, фокусът е върху нови производители и продукти, кулинарни демонстрации и щандове на основата на националното ни гастрономическо наследство.

Сред изложителите на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти – сред тях са Ферма Бродилово, мандра „Кеффа“ и мандра „Кочорите“ в с. Стойките, които предлагат млечни продукти. Малката семейна ферма Green Living Farm предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Том Консерв ООД – семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове на столичани, отгледани в собствени пермакултурни градини. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, най-стария по производство тахан от с. Плавун, Ивайловградско, фирмата Сам 86 за пчелни продукти, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много други като проекти като Дивата шипка, например – ферма, която отглежда лимец и орехи в русенското с. Николово, винарска изба Лозина, както и още много други.

Може да следите актуалната информация за участниците на страницата на Фермерски пазар „Пендара“ във Facebook.

  • Информация – Пазари Възраждане ЕАД

Comments are closed.