Концерт 20 години ММ

Връзката ми с телевизия ММ е лична, а резултатът от нея е една малка фея, на име Елора – моята дъщеря. През 1997, когато започнах работа в първата музикална телевизия на България „ММ“, там срещнах и моята съпруга Ева. Която, между другото, е човекът, работил най-дълго за медията – от месец след трансформацията й от „нещо като радио“ в телевизия, до последната година, когато вървеше като плейлиста.

IMG_4487

Концертът, който ще се състои на 25 март тази година, или по-точно пресконференцията за него, събра отново толкова много хора, свързани с ММ. Е, липсваха няколко основни фугури, без които теливизията нямаше да е същата.

  • На първо място нейният създател Вихрен Карайчев. Вихрен е човекът, който ми предложи работа там (дълги години го тормозех със силния звук от колоните си, а той ми го връщаше с шума от сглобяване на сателитни чинии нощем).

  • От първите водещи (изключвам хората от времето, когато ММ е „нещо като радио“) липсваха обаятелната Нели, създателката на „Искам“ и „Музинки“, и поетесата Ина (без нейния текст Стенли нямаше да е „Обсебен“).

С втората половина от стартовата четворка водещи – Кико и Стоян – се срещнахме на пресконференцията за Концерта. Кико е създател на много музикални клипове в българската музика, а в ММ и на доста от първите „шапки“ (идентификационни клипове). Без него електронната музика в България нямаше да има своята сцена в лицето на ММ. Стоян Михалев е небезизвестният вокал на Киора, също и автор на приличен брой популярни песни за други изпълнители.

IMG_4460

IMG_4436

  • Ето го и съсобственикът и съосновател на ММ – Тони Танов. Той остана с ММ и след като Камен Воденичаров зае мястото на Вихрен. Благодарение на неговите усилия телевизията просъществува всичките тези години.

IMG_4382

ММ винаги е била новатор не само като музикална медия, но и в техническите разработки. Първи използвахме дигитални камери, малки и леки. Там заработи първият видео сървър в България (записът на дисковете прекъсваше дори от тропване по пода, а ние, работещите в ММ – млади и весели – тропахме доста, и изнервяхме гениите на техниката). Извинявайте, Вихрене, Янко, Димо, макар и постфактум! Първото виртуално студио в България също беше това на ММ.

  • На пресконференцията в Перото, ако сте надникнали зад монитора, сте видели техническия гений на ММ Янко Ганчев.

IMG_4371

Липсваше лицето, което помогна ММ да набере още по голяма популярност – актьорът и шоуменът Камен Воденичаров.

  • Начело на пресконференцията, както и двигател на идеята за Концерт на ММ е Руми, водещата на предаването „Под Дъгата“. Браво, Руми! Страхотно е това, което правиш!

IMG_4360

IMG_4368

  • Като че ли най-популярното лице на ММ е Роро Кавалджиев. Interactive и Нощен Мист имаха огромна фенска маса и запълваха голяма част от програмата на ММ.

IMG_4415

  • Списъкът с водещи, артисти, както и многобройните ми колеги, работили зад кадър през годините и присъствали на събитието е дълъг. Ще си позволя да ги опиша само със снимки.

IMG_4491

IMG_4498

IMG_4357 IMG_4429

IMG_4378 IMG_4383 IMG_4399 IMG_4430 IMG_4453-2 IMG_4454 IMG_4459 IMG_4463

IMG_4421

IMG_4337 IMG_4351 IMG_4353

Свилен от Остава зададе много важен въпрос:

Ще има ли пак награди на ММ?

Припомни ни колко важни са отличията за младите артисти и какво удоволствие е изпитвал той през годините, в които телевизията провеждаше ежегодните си награди.

IMG_4446

Руми загатна нещо, което накара сърцата на всички ММ-ци да забият по-силно. Възможността ММ да се възроди, макар и не в познатия ни формат. Предполагам, това е вдъхновяваща новина не само за мен, а и за верните фенове на телевизията. ММ беше мястото, което даваше шанс на новата музика и добрите идеи да намерят последователи.

Верни на традицията, на пресконференцията за Концерта на ММ до утвърден изпълнител като Свилен от Остава стоеше потенциален мега артист, фаворитът ми от X Factor 2014 Мирян Костадинов. На метри от тях изгряващите като комета Jeremy даваха поредното си интервю.

IMG_4504

IMG_4500

Спомените са лични, затова сигурно съм пропуснал доста хора. Записани са от Явор и одобрени от Ева (не споменавам фамилия, защото сме от онези, които си стояха зад кадър). Поздрав към всички ММ-ци и към всички ММ фенове! Защото идеите, които даряват щастие, никога не умират, нали:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.