МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… представя кукерските костюми в Драгоданово, община Сливен

Ако седмица преди Сирни заговезни сте близо до Драгоданово, минете да се порадвате на кукерските игри.

Кукерската дружина при читалище „Изгрев 1928“ се състои от момчета и млади мъже. В този обичай централни образи са булката, младоженеца, допълнени от 2-3 пометаджии, зълви, девери, пародийния образ на попа и др.

Обредното облекло се състои от:

 • на тялото губер (покров) – ръчно изтъкан от жива (необработена) вълна или вълнена прежда. Обикновено в бял цвят с цветни краища (розови, червени, защото червеното се приема, че е цвят на плодородието).
 • на главата – гугла (маска) от парцали с два рога, перушина, брада от вълната на овцата. По-късно маската става островърха и от вълнен дебел плат, украсена с титерички, мъниста, огледалца, панделки и др.
 • на краката – бели навуща и черни кожени връзки, или вадени престилки и цървули от свинска кожа.
 • на кръста – 20-40 хлопки (звънци), чийто шум прогонва злите сили. Хлопките са закрепени с шарени гердани (изработени ръчно от мъниста и кожа)

Обредното облекло допълват кукерските атрибути:

 • джумук на кукерите – дървен ятаган, голяма тояга, помет в долния край с прикрепена овча кожа.
 • хурка с вълна, която се носи от булката, символ на плодородието.
 • кросно на младоженеца, с което пази булката и символично я „сарандисва” (това е обичай при който родилката излиза от периода на лихуца или 40 дни след раждането)
 • кандилница на попа, в която вместо тамян димят люти чушки.


Кукерите се обличат извън селото или в някоя къща.


Облечени, образуват шествие, което обикаля селото от единия до другия край, докато посетят всички къщи. Влизат във всеки дом, освен там, където скоро е имало смърт. Навсякъде играят кукерско хоро, а ако има малко дете в къщата вземат детето от майката и играят с него, за да има плодородие. Кукерската булка мете с метла към огнището, пак за берекет, целува ръка на стопанина, който дава пари /кръст/, черпи с вино и мезета. Стопанката дава брашно и сито, което изпразнено търкулват. Ако не се захлупи, годината ще бъде плодородна. След като обиколят всички къщи, кукерите се събират на мегдана или кабата, където впрягат неколцина от кукерите в хомота и с ралото, копралята, крината и житото извършват символично заораване и засяване. 

ИСТОРИЯ  НА КУКЕРСКА ГРУПА ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ИЗГРЕВ 1928” село  Драгоданово, община Сливен.

В състава на Кукерската група участват ентусиазирани младежи и деца. В репертоара са включени традиционни обичаи и моменти от живота на българина: сватба, обработване на земята, танци и наричания за плодородие, за прогонване на злите сили, за победа на доброто, за голям берекет, добруване и благополучие на хората.

 • Кукерската група има над 45 участия, някои от които в село Камен община Сливен, град Стралджа, село Калипетрово община Силистра, град Перник, град Раковски, град Ямбол, село Широка лъка, Стара Загора, на Национален събор на българското народно творчество в Копривщица.
 • Носител е на много награди и отличия: Лауреат е на „Кукерландия” – 2011, 2012 и 2014 година, град Ямбол.
 • На ХХІ Международен фестивал „Сурва 2012” Перник – Сребърен медал за костюми и маски на групата.
 • Има присъдена Іва категория от Международната организация за народно изкуство Общество за фолклор.
 • Първа награда за маски и костюми от ХІІІ международен фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове –Раковски 2013”
 • Първи награди от Маскараден фестивал Стара Загора 2014 година и 2016 година.
 • Първа награда за групата от „Кукерландия 2014” град Ямбол и две индивидуални награди за „Кукерската булка” и за „Маска на Кукер”
 • През 2015 година групата е удостоена с Лауреатско звание и й е присъдена категория „Представителна” от Международната организация за Народно изкуство (ИОФ) Общество за фолклор – Българска секция.
 • Сребърен медал от ХХVІ Международен фестивал „Сурва 2017” Перник.
 • Носител на почетния знак на Музикални празници „Euro folk” и Първа награда „Златен орфей”, грамота за приемственост „Илиян Д. Николов”, грамота за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства и препоръка за участие в Световен шампионат по фолклор „World Folk “ .

Информацията е предоставена от Народно читалище „ИЗГРЕВ 1928”, за което благодарим

ОЩЕ ОТ ПЪЛНОЩАСТИЕ

МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА…на Петър Дамянов от „Белодрешко... Казвам се Петър Дамянов и съм от с. Каравелово, близо до Карлово. Обличам и нося с гордост вече 39 години кукурската носия. Ръководител съм на кукерс...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е носията ми на тупанджия... автор: Богомил Боянов Аз съм Богомил Боянов, на 55 години съм и управлявам собствен бизнес. От дете съм запален сурвакар, а от повече от ...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… e шопската носия на Елин... Когато бях малка, на всички празници в града ни имаше концерт с участието на танцовия състав от читалището в Златица. За мен танците им бяха дори пове...
МОЯТА ЛЮБИМА ДРЕХА… е моята носия от Средногорието... Когато облякох за първи път народна носия се почувствах уникално индивидуална, изведнъж разчупвайки общоприетите модни решения видях във външния израз...

Comments are closed.