ЛИКЬОР ОТ ДЮЛИ – РЕЦЕПТА

Още една неустоима рецепта за ликьор от дюли! Докато не направихме първия си дюлев ликьор, не възприемахме аромата на дюли като коледен. Обаче вече не си представяме зимни празници без дюлева напитка. Невъзможно е!

Тази зима неочаквано ни подариха голямо количество дюли, на които ние се зарадвахме много. Цели три щайги трябваше бързо да бъдат „сготвени“, защото вече загниваха. Направихме компоти, замразихме за сладка баница, изсушихме на пестил, забъркахме сладко, от изрезките сложихме оцет, но имахме и една неизпробвана рецепта за ликьорче.

При тази рецепта подправките са повече, както и времето за „зреене“ на ликьора. Съотношението ракия и дюлев сок е едно към едно, а захарта е на вкус.

СЪСТАВКИ:

Ето ги съставките за около три литра ликьор:

  • Два килограма дюли
  • Ракия – същото количество като дюлевия сок, който ще се получи
  • 5 пръчици цейлонска канела
  • 15 карамфил на гвоздейчета
  • 15 сурови, начупени бадема
  • Една супена лъжица изсушена портокалова кора
  • Захар сложихме около четвърт от дюлевия сок

ПРИГОТВЯНЕ:

Дюлите се изчистват от семките и се нарязват. След това ги смиламе в кухненски блендер или ги рендосваме. Не изхвърляме вътрешностите на дюлите, от тях може да се направи сок, желе или пък ароматен оцет.

Дюлите се заливат с малко количество вода, колкото да ги покрие. Варят се не повече от половин час. Целта е да се направи възможно най-наситена на вкус отвара. След това се прецеждат с натиск, за да излезе всичкия сок и към течността се добавя захар. Трябва да стане по-сладко от обикновен компот, защото ще се слага още толкова течност. Ние добавихме около четвъртина от тежестта на сока.

Колкото дюлев сок ви се е получил преди да добавите захарта, толкова ракия прибавяте. Накрая се слагат подправките: цейлонска канела на пръчки, карамфил на гвоздейчета, бадеми и портокалова кора. Важно е подправките да не са смлени, защото после ще е почти невъзможно да бъдат прецедени.

Ликьорът се оставя на слънце за 45-50 дни. Ние го сложихме в стъклени бутилки и буркани на прозореца. Има разлика в цвета на ликьора, ако не е стоял на слънце. Установихме го с един буркан, за който нямахме място на перваза и стоеше на масата.

След месец и половина течността се прецежда и се счита готова за почерпки.

Но както знаете, на всеки домашен ликьор му е нужно време да зрее. Определено, след половин година ще бъде с още по-добър вкус и аромат.

Наздраве!

Автори: Евел Инара, Явор Радев

Снимки: Явор Радев

Пълнощастие 2022 © Всички права запазени.

Препечатване на текста, изображенията и части от текста е възможно само със съгласието на авторите на статията.

Comments are closed.